Betül Aslı Bayram’ın ‘Geleneksel Türk Çini Sanatı’ sergisi Yunus Emre Enstitüsü’nde…
Betül Aslı Bayram’ın ‘Geleneksel Türk Çini Sanatı’ sergisi Yunus Emre Enstitüsü’nde…
410 yıllık resmi ilişki ve dostluğun simgesi laleden sonra, çini de Hollanda’yı süsleyen ve zenginleştiren bir hediyemizdir.
1612’de başlayan Türkiye-Hollanda resmi ilişkilerinden sonra, başta lale olmak üzere pek çok nesneyi bu ülkeye kazandıran Türkiye’nin, diğer çiçek çeşitleri ile birlikte, tütün, müzik aletleri ve çiniyi de kazandırmış olduğunu bilenleriniz çoktur.
Özellikle lale konusunda pek çok etkinliğe sahne olan Hollanda’da, şimdi de özel bir Türk sanatı olan çini ile ilgili bir etkinlik yapılıyor.
İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini pekinleştirmekte olan olan bu etkinliklerin sonuncusu, Amsterdam’daki Yunus Emre Enstitüsü’nde başladı.
Hollanda’da yaşayan Betül Aslı Bayram’ın uzun süren çalışmalardan sonra göz nuru dökerek hazırladığı çini koleksiyonu, 29 Temmuz tarihine kadar sergilenecek.
Açılışına, Amsterdam Başkonsolosumuz Engin Arıkan başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, sanat dünyasının bireyleri ve kursiyerler katıldı.
Hollanda Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Abdullah A. Altay’ın ev sahipliğinde yapılan açılışta, çini sanatı hakkında bilgiler verilen konuşmalar yapıldı. Adalet Bakanı Yardımcısı Hasan Yılmaz ve Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Kasım Çiçek’in de sergiyi ziyaret ettiler.
Çini sanatının tarihçesi Karahanlılar’a kadar dayanmaktadır. Karahanlılar tarafından geliştirilmiş olan çini sanatı, daha sonraki dönemlerde başka Türk devletleri tarafından da geliştirilmeye başlanmıştır. Çini sanatı; en parlak dönemini Osmanlı tarihinde yaşamıştır. Büyük Selçuklu Devleti’nin ve Anadolu Selçuklu Devleti’nin, hakimiyet altına almış olduğu yerlerde, medrese, cami, saray inşasında çini sanatını kullandıkları bilinmektedir.
Vazo, sürahi, türlü kap, tabak ve çanaklara işlenen modeller ve renklendirme işlemleri ile oluşturulan eserler, günümüzde türlü ortamların ve evlerin dekorasyonu yapılırken kullanılan eşyalar arasında yerlerini almaktadır.
Dumlupınar Üniversitesi Seramik Bölümü sanatçısı olan Betül Aşlı Bayram, Osmanlı Geleneksel Çini Sanatının kalbi olan Kütahya’da doğdu. 8 yıldır Hollanda’da yaşayan sanatçı Bayram, geçmişten geleceğe köprü kurup, kültürümüzün geleneksel sanatını gelecek nesillere aktarmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi ve bu imkanı Amsterdam’da bulabildiği için Yunus Emre Enstitüsüne teşekkürlerini sundu.
“Geleneksel Türk Çini sanatımızın elçiliğini yaparak Hollanda‘ya taşımanın gurur ve mutluluğunu yaşıyorum. Bu ilk kişisel çini sergimin harika geçmesine vesile olan, yanımda olan ve uzakta olup gelemeyen, güzel enerjilerini gönderen tüm dostlara selam olsun” diyen sanatçımız, Adalet Bakanı Yardımcısı Hasan Yılmaz ve Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Kasım Çiçek’in de sergiyi ziyaret etmiş olmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.
KURSİYERLERİN KATKISI
Betül Aslı Bayram yönetiminde, 6 hafta boyunca kurs gören sanatçı adaylarının eserlerinin de sergilendiği Yunus Emre Enstitüsü, “Sanat iyileştirir, Sanat birleştirir” anlayışıyla kültürel mirasımıza sahip çıkmak için çeşitli sanat faaliyetleri düzenliyor.
Yunus Emre Enstitüsü, kültür mirasımızın en önemli sanatlarından biri olan ve geçmişi 1000 yıla dayanan, geleneksel çini sanatımızı, yurtdışında tanıtmak için düzenli olarak kurslar ve atölye çalışmaları gerçekleştirmektedir. Hollandalı sanatseverler tarafından da büyük ilgi gören bu kurslar, gelecek yıl 15 Mart’ta yeniden başlıyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA
10011,27%0,14
35,00% 0,08
36,75% 0,17
2980,72% 0,24
4819,81% 0,00