Anadolu`nun İz Bırakan Kadınları Hollanda`da Sergilendi

Anadolu`da farklı dönemlerde yaşayan güçlü kadınları konu edinen "Kadınlar: Tanrıçalar-Harem?Güç" adlı sergi Hollanda`nın Enschede şehrinde ki TwentseWelle Müzesi`nde açıldı.

Mardin 21.03.2015 10:53:24 0
Anadolu`nun İz Bırakan Kadınları Hollanda`da Sergilendi

Anadolu'da farklı dönemlerde yaşayan güçlü kadınları konu edinen "Kadınlar: Tanrıçalar-Harem–Güç" adlı sergi Hollanda'nın Enschede şehrinde ki TwentseWelle Müzesi'nde açıldı. Serginin açılışına Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Ron Keller, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar,  Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan serginin küratörü Lotje de Lussanet ve TwentseWelle Müzesi Müdürü Kees van der Meiden'in yanı sıra kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

  Türkiye'deki 11 müzenin yanı sıra Berlin, Atina, Venedik ve Viyana müzelerinden ödünç alınan 56  eserin yer aldığı  Serginin açılışına katılan Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan, bu tür kültürel etkinliklerin iki ülke ilişkilerine önemli katkılar yaptığını söyledi.

TANRIÇALAR-HAREM-GÜÇ:KADINLAR

TwentseWelle Müzesi'nde 16 Ağustos'a kadar açık kalacak sergide, Frigya, Lidya, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti dâhil Anadolu'da hüküm süren 10 farklı uygarlıkta iz bırakan 10 önemli kadın tanıtılıyor.

Sergi için aralarında Topkapı Sarayı Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Pera Müzesi’nin de bulunduğu on bir müzeden 3000 yıllık Anadolu tarihinden süzülmüş müzik aletleri, ikonlar, resimler, minyatürler, dokuma kumaşlar ve mücevherattan oluşan eşsiz 135 eser Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan tarafından Hollanda’ya özel kargo uçağı ile götürüldü.

.Antik dönem krallıklarından Bizans’a, Selçuklu İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na ve Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar. Bu on kadının isimleri şöyle:

Kibele (Frigya'lı Tanrıların anası) (yaklaşık İÖ 800 - İÖ 400)

- Artemis (Efes'li verimlilik tanrıçası) (yaklaşık İÖ 500)

- Meryem Ana (İsa Peygamber'in anası) (İÖ 15 - İS 50)

- Theodora (Bizans kraliçesi) (İÖ 497 - İS 548)

- Melike Mama Hatun (Saltukoğulları Beyliği'nin başı) (1200'lü yıllar) Saltukoğullarını 10 yıl yönetmiş. Erzincan, Tercan'da ölmüş

- Mihri Hatun (Ozan) (? - 1506) Güzelliği ile ünlü ozan hiç evlenmemiş.

- Kösem Sultan (Osmanlı padişahı I. Ahmed'in eşi olup, padişah IV. Murad ve I. İbrahim'in annesidir. Osmanlı tarihinin en güçlü kadın sultanlarından biridir) (1589-1651).

- Dilhayat Kalfa (Besteci) (1710-1780)

- Halide Edip Adıvar (Yazar) (1884-1964) Türk Kurtuluş Savaşı'nın da önemli kişisi. Adıvar "işgalden Amerika'nın yönetimi altına girerek kurtulmak" istemiş. Ama Atatürk "tam bağımsızlık" demiş. Bu yüzden Atatürk ile araları bozulmuş. Ancak daha sonra "Mustafa Kemal Paşa haklıymış" demiş...

- Halet Çambel (Arkeolog) (1916-2014) Bilimci kişiliğinin yanısıra Olimpik Oyunlara katılan ilk müslüman kadın olmasıyla da tanınıyor. 1936 Berlin Oyunları'nda politik görüşleri uyuşmadığı için Hitler'in görüşme isteğini geri çevirmiş.

Anadolu’nun birbirini takip etmiş kültürlerinde kadının rolüne ışık tutan Sergi için seçilmiş kadınlar, örnek ve öncü kadın kategorisinde yer alıyorlar: Ana tanrıça, bereket tanrıçası, İsa’nın annesi, imparatorun eşi,  bir aşiretin lideri,  biri şair, biri Sultan’ın Validesi, biri besteci, biri özgürlük savaşçısı ve son olarak bir arkeolog, hepsi birlikte sadece Türkiye’de değil, dünya çapında gelecek nesillere yol açmışlar.

“Kadınlar” sergisi; kadın ve Türkiye hakkındaki tek boyutlu müzakereler ve kalıplaşmış düşünce tarzlarının üstesinden gelmeyi de hedefliyor. Serginin yanı sıra müze, Türk müziği, mutfağı ve Türkiye’nin zengin kültürünün diğer boyutlarına dair konferanslar ve atölyeler de düzleniyor. Sergi boyunca, Türkiye’de ve Hollanda’da yaşamakta olan on günümüz kadını, kısa video kliplerde, aşmak zorunda kaldıkları engelleri ve geleceğe dair planlarını anlatacaklar. Bu kadınlar arasında, yıldız voleybolcu Neslihan Demir, orkestra şefi İnci Özdil, aktris Funda Müjde, şarkıcı Karsu Dönmez, müteşebbis Melek Usta ve gazeteci Fidan Ekiz bulunuyor.  15 Martta açılışı yapılan sergiyi bugüne kadar 5000 kişi ziyaret etti. Sergi 16 ağustosa kadar açık kalacak.

 

ARTUKLU HABER AJANSI


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04