ANKARA BÜYÜKŞEHİR`DEN 210 ENGELLİYE SİMİT CAMEKANI

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası tarafından her yıl Engelliler Haftası?nda dağıtılan simit satış yeri ve camekanlarının kura çekim töreni yapıldı. Çekilişle, Ankara?da yaşayan 210 engelliye simit camekanı tahsis edilerek iş sahibi yapıldı

7.12.2016 08:05:39 0
ANKARA BÜYÜKŞEHİR`DEN 210 ENGELLİYE SİMİT CAMEKANI

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası tarafından her yıl Engelliler Haftası’nda dağıtılan simit satış yeri ve camekanlarının kura çekim töreni yapıldı. Çekilişle, Ankara’da yaşayan 210 engelliye simit camekanı tahsis edilerek iş sahibi yapıldı.
Halk Ekmek simit camekanlarını simit fırınlarına değil, engellilere tahsis ettiklerine dikkati çeken İlkbahar, sözleşme hükümlerini hatırlatarak, engelli ve ailelerini, simit camekanlarını kullanırken uyacakları kurallar konusunda uyardı. İlkbahar, öncelikle engellilerden simit camekanlarını kendilerinin çalıştırmasını, bu konuda fırın sahiplerinden gelecek tekliflere de itibar etmemelerini istedi. İlkbahar, şunları kaydetti:
“Engellilerimizin, iş yapamama engeli varsa -ki bu durumlar için anne, baba, kardeşlerden biri durabilir- diye bir maddemiz var. Eğer engelli gelemeyecek durumdaysa, bunu da bizim fabrikanın iş hekimi baktıktan sonra onaylarsa, kendisi yerine anne, baba ve kardeşlerinden biri evliyse, eş ve çocuklarından biri duracak, bunun dışında kimse durmayacak. Bunun sebebi, elde edilen gelirin engelliye gitmesi. Biz engelli kazansın istiyoruz. Sizlere de bir kimlik hazırladık. Mutlaka bizim verdiğimiz bu kimlik, camekanında takılı olacak.” 
Halk Ekmek camekanlarının engelliler tarafından başkalarına devredilmesi halinde de denetimler sırasında tutulacak tutanakla iptal edileceği uyarısını tekrarlayan İlkbahar, “Camekanlarınızın başında kendiniz durun, eğer durmayacaksanız, bir yere devredeceksiniz, almayın. Kendiniz işletin, kendiniz kazanın” dedi.

-“İSTİSMARCILARA DİKKAT EDİN”
Çekilişleri noter huzurunda yaptıklarını ve birilerinin müdahalesinin söz konusu olmadığını ifade eden İlkbahar, “Bu nedenle size yer kazandıracağız diyerek sizi istismar etmek isteyen kişilere itibar etmeyin, Halk Ekmek'ten geldiklerini söyleyen kişileri de bize şikayet edin" diye konuştu.

-ENGELLİLERE SATIŞ UYARILARI
Ali İlkbahar, Engellilerden, Simitçiler Odası'nın belirlediği gramajın dışında simit satmamalarını da isteyerek, "Simit camekanlarının üstüne, satışı artırmak için ‘3'ü şu kadar, 5'i şu kadar’ diye fiyat yazmayın. Bu durumda, tüketicilerin aklında, ‘burada bir kalitesizlik var’ algısı oluşuyor” diye konuştu.
Tüketicilerin, camekanların üzerindeki Halk Ekmek yazısına güvendiklerini, ayrıca engellilere katkı sağlamak için de simit aldıklarını ifade eden Ali İlkbahar, “Pişmiş simidin gramajı 100 gramdır, aşağısını almayın. 70 gr simit satarsanız, tüketicinin 30 gramını çalmış olursunuz” dedi. 
İlkbahar, ayrıca engellilerden hijyen kurallarına da dikkat etmelerini ve satış sırasında eldiven, önlük ve maşa kullanmalarını da istedi.
Engellilerden, asık suratla satış yapmamaları ricasında da bulunan İlkbahar, “Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır, sizin tatlı diliniz de 3 simidi 5 simide çıkarır. Ayrıca bağırarak da satış yapmayın, sesinize yazık ” örneğini verdi. 
İlkbahar’ın konuşmasının ardından, noter huzurunda yapılan çekilişte, 962 engelli başvurusundan 210’u, Türkiye Noterler Birliği’nin geliştirdiği çekilişle belirlendi. Çekilişle, 210 engelli, Ankara’nın belirlenen cadde ve bulvarlarında 1 yıllığına simit camekanı işletmeye hak kazandı.

-KAZANAN ENGELLİLER, MUTLU AYRILDI

Ethem İlter: Kızım Ceydanur özürlü, çekilişe katıldık. Sıhhiye’de bir satış noktası çıktı. Çocuk okuduğu için simit camekanını, eğitimi için harcayacağız.
Abdulkadir Çapa: Ayaktan engelliyim, ilk kez katılıyorum. Çekilişte, Atatürk Bulvarı’nda simit satış noktası çıktı. Cezaevinden çıktığım için iş bulamıyordum. Halk Ekmek’in engelli camekanı sayesinde iş sahibi oldum.
Osman Çağdaş: 36 yaşındayım, kızkardeşim Emel Çağdaş engelli durumunda, onun için buradayım. 2 yıldır çekilişlere katılmıştı ama bir yer çıkmamıştı. Bu sene İstanbul Caddesi çıktı. Çok mutluyuz.
Mahire Ağgül: Kızım Neslihan, epilepsi hastası engelli. Çekilişte Ulus Anafartalar Caddesi çıktı. Eşim seyyar satıcılık yapıyordu, şimdi bırakıp, kızım adına simit camekanında duracak.
Naciye-İsa Akbaş: İkimiz de engelliyiz. İşe ihtiyacımız vardı, geçinemiyorduk. Simit camekanı her ikimiz için de iyi oldu. Allah razı olsun.
Bilal Koçoğlu: 26 yaşındayım. Her gün işimin başına gideceğim ve simit satacağım. Çok sevinçliyim.
Elif Gülbek: Engelli oğlum Erol Emre adına camekan işletmeye hak kazandık, çok mutluyuz.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,41% -0,17
  • EURO

    34,69% -0,64
  • GRAM ALTIN

    2439,57% 0,15
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19