Yarım asır aradan sonra ulaşımda yüzünü yeniden demiryollarına dönen Türkiye’de, 2003 yılından itibaren tarihinde hiç olmadığı kadar sağlanan yatırım ödenekleriyle yüzden fazla önemli proje hayata geçirildi. Bunların başında ise 2009 yılından itibaren hizmete girmeye başlayan Ankara merkezli çekirdek yüksek hızlı tren projeleri geliyor.
Önce 2009 yılında Ankara-Eskişehir, 2011 yılında Ankara-Konya ve 2013 yılında Konya-Eskişehir ve 2014 yılında Ankara-İstanbul ile Konya-İstanbul arasında YHT işletmeciliği yapan Türkiye, dünyada sekizinci, Avrupa’da altıncı yüksek hızlı tren işletmecisi ülke oldu.
Bunların yanı sıra Ankara-Sivas ve Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hatları ile Bursa-Bilecik ve Konya Konya-Karaman Hızlı Tren hatlarında inşa çalışmaları devam ediyor.
Dünyadaki uygulamalara benzer şekilde ülkemizde de hızlı tren teknolojilerinin kullanıma girmesi, yolcu sirkülasyonları ve ihtiyaçlarının değişerek artması nedeniyle YHT garları yapılması ihtiyacı doğdu.
Kademeli olarak YHT hatlarının hizmete girmesiyle, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde inşa edilen mevcut Ankara Garı, mekânsal kapasite ve büyüklük olarak ihtiyacı karşılamadığından Ankara YHT Garı’nın yapılmasına karar verildi.
3500 km. Yüksek Hızlı ve 8500 km Ankara merkezli hızlı tren ağlarıyla donatılmasının hedeflendiği ülkemizin 2023 vizyonuna uygun olarak, 2014 yılında mevcut Ankara Garı’n güneyinde YHT garının inşasına başlandı
Yap İşlet Devret modeliyle inşa edilen Ankara YHT Garı, ilk etapta günlük 20 bin, ilerleyen zamanda ise günlük 50 bin yolcuya hizmet verecek.
Yeni YHT garı yapılırken, eski gar korunuyor…
Yeni Yüksek Hızlı Tren Garı inşa edilirken, mevcut gar binası ve etrafındaki tesisler tarihe duyarlı planlama yaklaşımı ile korundu. Yeni bir cazibe merkezi olarak fonksiyonel bir planlama ile yeniden yapılandırıldı.
Tarihimizde, türkülerimizde, şiirlerimizde ve hatıralarımızda yer eden mevcut Ankara Gar’a dokunulmadan kültürümüzdeki yeri korundu.
Ulusal ve uluslararası standartlar dikkate alınarak ve diğer ülkelerdeki yüksek hızlı tren garlarının yapısı, düzeni, kullanım ve işletme şekilleri incelenerek planlanan YHT Garı için günümüz mimari anlayışını yansıtan, şehrin dinamizmini simgeleyen bir proje geliştirildi.
Yeni Yüksek Hızlı Tren Garı, sadece ulaşım amaçlı değil aynı zamanda gerek Ankaralılara gerekse yolculara; dükkanlar, iş ofisleri, sinema ve çok maksatlı salonlar, fast food dükkanları ve kafeleri ile hizmet vererek, toplumsal ve kültürel yaşamın merkezi olacak.
ANKARAY,METRO'YA ENTEGRE OLACAK
Yer altından iki, yer üstünden bir geçiş ile bağlantı yapılacak yeni gar, Ankaray, Batıkent Metrosu, Başkentray, Sincan Metrosu, Keçiören Metrosu ve Havaalanı Metrosu ile bağlantılı olup, Ankara raylı sistemin merkezi olacak.
Bu sayede yolcular ve kentlilerin ulaşım imkanlarına kolaylıkla erişmesi sağlanacak.
YENİ GAR'IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
30 metre yüksekliğinde, 178 bin metrekare kapalı alan ve bodrum katlar dahil toplam 8 kattan oluşan YHT garında, 3 adet peron ve 6 adet hızlı tren hattı olacak.
Ulaştırmada modernleşmenin somut ifadesi olacak şekilde otel, ofis, alışveriş merkezi, restoranlar, kapalı ve acık otoparklar gibi yolcuların tüm ihtiyaçlarının karşılanabildiği donatılara sahip olan YHT garı, en son teknoloji kullanarak engellilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlandı.
TEMMUZ AYINDA TAMAMLANACAK
YİD modeliyle ihale edilerek iki yılda tamamlanacak YHT Garı ve 19 yıl 7 ay süre ile yüklenici firma tarafından işletilecek, yolcu taşıma ve hızlı tren işletmesi TCDD tarafından yürütülecek.
Ankara YHT Garı, 19 yıl 7 aylık işletme süresi sonunda TCDD’ye devredilecek.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA