Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 12 Ağustos 2015 Çarşamba günü inşası devam eden Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Gar` ında incelemelerde bulundu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 12 Ağustos 2015 Çarşamba günü inşası devam eden Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Gar' ında incelemelerde bulundu.
İnşaatın durumu hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Bilgin, inşaat sahasını gezdikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Toplam178 bin metrekare kapalı alan ve sekiz kattan oluşacak Ankara ve Türkiye için önemli projelerden biri olarak gördükleri Ankara YHT Gar inşaatında gelinen noktayı yerinde gördüklerini belirten Bilgin, 3 adet peron ve 6 adet hızlı tren hattı olacak YHT garının Ankaray, Batıkent Metrosu, Başkentray, Sincan Metrosu, Keçiören Metrosu ve Havaalanı Metrosu ile bağlantılı olup, Ankara raylı sistemin merkezi haline geleceğini ifade etti.
“HEDEFİMİZ, 2016 YILININ İLK YARISINDA HİZMETE AÇMAK”
Günde 15 milyon yolcu kapasitesi, 4 yıldızlı otel, restoranlar, kafeler, dinlenme salonları, büfeler ve 1255 araçlık kapalı otoparkı ile hizmete girdiğinde Ankara YHT Gar’ın Avrupa’nın en modern yüksek hızlı tren garlarından biri haline geleceğini vurgulayan Bilgin, inşa çalışmalarında yüzde 54 oranında ilerleme sağlanan YHT Gar’ını 2016 yılının birinci yarısında hizmete sunmayı hedeflediklerini açıkladı.
Yeni YHT Garı inşa edilirken, mevcut gar binası ve etrafındaki tesisler tarihe duyarlı planlama yaklaşımı ile korunduğunu, mevcut garın konvansiyonel hatlarda aynı hizmeti vermeye devam edeceğinin altını çizen Bakan Bilgin devam eden diğer demiryolu projeleri hakkında da bilgiler verdi.
Ankara-Eskişehir, Ankara İstanbul, Ankara-Konya, İstanbul-Konya YHT hatlarında 20 milyonu aşkın yolcu taşındığını hatırlatarak, buna ilave olarak ülkemizin dört bir tarafını hızlı tren ağları ile örmek için gece gündüz çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Bilgin şöyle konuştu:
“YHT kapsamında Ankara-Sivas, Ankara-İzmir ve Bursa-Bilecik-Ankara hatlarında da çalışmalar sürüyor. Sivas-Erzincan hattının ilk etabına da başlıyoruz. Yapımı devam eden Konya-Karaman hızlı tren hattına ilave olarak Ankara’yı bu hat üzerinden Adana ve Mersin’e bağlayacak güzergâhta da çalışmalarımız süratle yürüyor. Ayrıca bu hat Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep illerine de uzuyor. Mersin-Adana hatları ile Osmaniye-Gaziantep arasındaki Bahçe-Nurdağ ve Akçagöze-Başpınar varyantında inşa çalışmalarız devam ediyor. Eskişehir-Antalya, Erzincan-Erzurum-Kars, Kırıkkale-Çorum-Samsun, Yerköy-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla, Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hatlarını da 2015 yatırım programımıza aldık. Bunlara ilaveten, Eskişehir-Antalya, Erzincan-Erzurum-Kars, Kırıkkale-Çorum-Samsun, Yerköy-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla, Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hatlarını da dahil ettik. Edirne-İstanbul Hızlı Tren hattı için de proje yapım işlerinin tamamlanmasına müteakip yapım ihalesine en kısa sürede çıkacağız.”
3.500 KM YHT, 8.500 KM HIZLI DEMİRYOLU
“Ankara-İstanbul YHT hattını Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden 3. Havalimanı ve Halkalı’ya bağlayacak hattın Anadolu yakasındaki kısmının yapım ihalesine, Avrupa yakasındaki kısmının ise proje ihalesine bu yıl çıkıyoruz.” diyen Bilgin, Ülkemizin iki yakasını hızlı tren ağlarıyla bağlarken, hızlı tren hatlarını yeni nesil tren garları ile donattıklarını kaydetti.
Demiryollarına yapılan yatırımın geleceğe yatırım yapmak olduğunu bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Bakan Bilgin, Cumhuriyetimizin 2023 yılı vizyonu çerçevesinde 3.500 kilometre yüksek hızlı demiryolu, 8.500 kilometre hızlı demiryolu ve 1000 kilometre konvansiyonel demiryolu olmak üzere 13 bin kilometre demiryolu yaparak 2023 yılında toplam 25 bin kilometre demiryolu uzunluğuna ulaşılmayı hedeflediklerini vurguladı.
“YERLİ ÜRETİM İÇİN HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM”
Ayrıca mevcut tüm hatları yenileyip, modernize ederek ülkemizde demiryolu taşımacılık payını; yolcuda % 10, yükte % 15’ e çıkarmayı planladıklarını, demiryollarını yenilerken hızlı tren hatlarını bir bir devreye alırken, bu işin en önemli ayağın olan demiryolu sanayisinin de ülkemizde kurulması için gayret gösterdiklerini anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin sözlerini şöyle tamamladı: “Demiryolları önceden yurt dışından tren seti ithal ederken, Eskişehir ve Adapazarı fabrikalarında yerli tren seti üretimine başlanmıştır. Yüksek hızlı tren traverslerimizi Sivas’ta, bağlantı elemanlarını Erzincan’da, Dizel ve Elektrikli lokomotifleri Eskişehir’de, Makas yapımını Çankırı’da gerçekleştiriyoruz. Şehir içi raylı sistemlere yönelik olarak özel sektörümüzde de ciddi bir kapasite oluşmuştur. TCDD ile MKEK işbirliğiyle Türkiye’de ilk defa tren tekerlekleri üretilebilir oldu. Yerli ray üretimi desteklenerek Karabük Demir Çelik Fabrikalarından alınan raylarla binlerce kilometre ray döşedik. Yapacağımız 80 setlik YHT alım ihalesi ile hızlı trenlerin lisansına da sahip olarak bundan sonraki üretimlerin ülkemizde kendi tesislerimizde gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Nihai hedefimiz, demiryollarında kullanılan tüm araç ve gereçler ile sinyal sistemleri de dahil olmak üzere yerli olarak yapılmasını sağlamaktır. Bunun için gerekli ön hazırlıkları tamamladık.”
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55