Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkentli kadınların üreterek aile ekonomisinin güçlendirilmesine katkı sağlaması amacıyla başlattığı çalışmaları sürdürüyor.
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Meslek Edindirme Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren BELMEK’ler kalifiye eleman sıkıntısı çeken iş alanlarında ihtiyacı karşılamak ve kadınların iş hayatına katılımını sağlamak amacıyla 56 merkezde 31 farklı branşta hizmet vermeye devam ediyor.
31 BRANŞTA DERS VERİLİYOR
Kadın emeğinin ön plana çıktığı BELMEK’lerde; makine nakışı, el nakışı, sim sırma, iğne oyası, şiş dantel, tel kırma, dantel anglez, giyim, mefruşat, patchwork, trikotaj, yorganlama, ahşap boyama, kumaş boyama, ipek pentür, tezhip-hat, minyatür, ebru, çini, seramik, mozaik, rölyef, ahşap rölyef, taş bebek, takı tasarımı, gümüş işlemeciliği, turistik el sanatları, ev ekonomisi, resim, kilim ve el örücülüğü olmak üzere toplam 31 farklı branşta ders veriliyor.
Katılımcılar, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaya sahip oluyor.
BEŞ YILDA 113 BİN 167 KADIN FAYDALANDI
BELMEK’te ücretsiz olarak verilen kurslarla kursiyerler yeni bilgi ve becerilerle donatılırken, 2019 yılında 18 bin 296, 2020 yılında 19 bin 317, 2021 yılında 11 bin 405, 2022 yılında 20 bin 42, 2023 yılında 25 bin 899 ve 2024 yılının ilk 4 ayında 18 bin 208 olmak üzere toplam 113 bin 167 kadın meslek sahibi olarak aile ekonomisini güçlendirme fırsatı yakaladı.
BELMEK MAĞAZALARI GELİR KAPISI OLUYOR
Büyükşehir Belediyesi her yıl binlerce kişinin faydalandığı BELMEK’ler ile kadınlara ekonomik yönden destek olmayı da sürdürüyor. Kursiyerlerin ve usta öğreticilerin ürünleri Başkent Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi aracılığıyla, Gökkuşağı Kamu Pazarı ve Zafer Çarşısı’nda hizmete açılan satış ofisleri ile baskentkadingirisimi.com internet adresi üzerinden satışa sunuluyor.
FUARLARDA ESERLER GENİŞ KİTLELERE TANITILIYOR
BELMEK’ler de bir yıllık uygulamalı eğitimin ardından ortaya çıkan el emeği ve göz nuru ürünler yılsonu sergisiyle, Başkentlilerin beğenisine sunuluyor. Ulusal ve uluslararası sergi ile fuarlarda Ankara Büyükşehir Belediyesini temsil ederek eserlerini geniş kitlelere tanıtma şansı yakalayan kursiyerler bu gibi organizasyonlarda ürünlerini satma imkânına da sahip oluyor.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA