ANKARA ÇAYYOLU METROSUNDA ARIZA...

Ankara Çayyolu-Kızılay Metrosu'nun son iki istasyonu olan Çayyolu ve Koru istasyonlarında sabaha karşı çalışmalar sırasında meydana gelen teknik arıza” giderilerek, saat 09.55'te de normal seferlere başlandı.

31.08.2014 19:31:19 0
ANKARA ÇAYYOLU METROSUNDA ARIZA...

Ankara Çayyolu-Kızılay Metrosu’nun son iki istasyonu olan Çayyolu ve Koru istasyonlarında sabaha karşı çalışmalar sırasında meydana gelen “teknik arıza” giderilerek, saat 09.55’te de normal seferlere başlandı. 

Yapımcı İtalyan firmanın her gün gece saatlerinde yaptığı sinyalizasyon sistemleri entegrasyon çalışmaları sırasında Koru istasyonu girişindeki makaslarda sıkıntı yaşandığı tespit edildi. Meydana gelen sıkıntı nedeniyle son iki istasyon olan Çayyolu ve Koru istasyonlarına metro seferleri yapılamazken, Kızılay-Ümitköy arasındaki seferler ise kesintisiz olarak devam etti. 
Çayyolu ve Koru istasyonlarındaki vatandaşlar da Ümitköy istasyonuna EGO otobüsleriyle taşındı.

-ARIZA SABAH 09.40’TA GİDERİLDİ 
EGO yetkilileri, çalışmalar sonucunda arızanın saat 09.40’ta giderildiğini ve normal seferlerin başladığını belirttiler. 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan yetkililer, “İlgili yapım firması elemanlarının çalışmaları sonucunda saat 09.40 itibariyle makaslarlardaki sıkıntı giderilerek emniyet testlerinden sonra saat 09.55 itibariyle Koru ve Çayyolu İstasyonları tekrar hizmete açılmış olup, seferler normale dönmüştür. 
Elde olmayan nedenlerle meydana gelen bu arıza nedeniyle vatandaşlarımızdan özür diler, anlayışları için teşekkür ederiz” dediler.

CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ LEVENT GÖK TBMM`YE TAŞIDI

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök yaptığı yazılı açıklamada:``,Metro hatlarında hergün yeni bir arıza ve ulaşımda aksama yaşanıyor. Görevliler yolculara ve habercilere kötü davranıyor. Dünkü arızayı ve olumsuzlukları bir kez daha İçişleri Bakanına sordum``dedi.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA  tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim. 29.08.2014

 

        

        Levent GÖK

                                                                               Ankara Milletvekili

                                                             İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek`in Ankaralıları, yıllarca bir yılan hikayesi sarmalında tazelediği boş vaatlerle oyaladığı metro inşaatlarını bitirmeyerek, başladıktan 11 yıl sonra 2011 yılında Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığına devretmiştir.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 29 Ekim 2013 tarihine yetiştireceğiz diye sözde müjdelerle halkı oyalamış ancak Sincan ve Çayyolu metrolarının açılışı sık sık ertelenmiştir.

25 Aralık 2013 tarihinde Anadolu Bulvarı Mehmet Akif Ersoy köprüsünün altından geçen ana iletim su hattı hattı borusu patlamış ve Macunköy depo sahasında bulunan vagonlar su altında kalmış, elektronik aksam zarar görmüştür.

O tarihte şu soruları sormuş ancak yanıt alamamıştım. Yanıt verilmemesinden öte yapılan uyarılar dikkate alınmamış, soruşturma açılmamış, inceleme yapılmamış, gerekli önlemlerin alınması ihmal edilerek zorunlu onarımlar ve test işlemleri yapılmamış ve sık sık arızalar yaşanan, mal ve can güvenliğini tehdit eden, yurttaşların seyahat özgürlüğünü kısıtlayan, yaşam kalitesini düşüren kaos ortamına girilmiştir.

Çok gecikmeli ve gerekli özen esirgenerek açılan Çayyolu Metrosunda8.8.2014 tarihinde  akşam saatlerinde Necatibey istasyonunda meydana gelen kazada can kaybı ve yaralanma  olmamasına sevindiğimiz, ancak kazanın gerisinde bulunan beceriksizlik, ağır ihmal ve iş kusurlarının derhal giderilmesini gerektiren önemdeki bu konuyu 9.8.2014 tarihinde yeni bir önergeyle gündeme taşırken su soruları sormuştum:       

1-Kızılay – Çayyolu metrosunun dün akşam saatlerinde Necatibey istasyonunda raydan çıkması ile ilgili kaza raporu hazırlanmış mıdır?

2-İşletmeye açılalı 4 ay gibi kısa bir zaman geçe ortaya çıkan bu kazanın gerçek nedeni ortaya çıkarılacak mıdır?

3-Bu kadar kısa sürede metal yorgunluğu vs. nedenlerden bahsedilemeyeceğine göre kazaya yol açan ağır ihmal ve iş kusurları nelerdir? Bunları açıklayacak mısınız?

4-Vagonlarla ilgili teknik, mekanik ve elektronik aksamlar montaj sırasında ve hizmete alış sırasında test edilmişler midir?

5-Vagon – makas iletişimi otomatik midir? Elektronik aksam montajdan önce depolarda ne kadar bekletilmiştir? İzolasyon şartlarına uyulmuş mudur?

6-Depolarda bekletilen aksamın önceki yıl yaşanan sel nedeniyle ıslanmasından sonra işin gerektirdiği özenle bakım, onarım ve test işlemleri yapılmış mıdır? Bu konuda tutulmuş raporlar mevcut mudur?

7-Kazada ihmali bulunanlarla ilgili soruşturmayı ne zaman  başlatacaksınız?

 

Bu kazadan hemen sonra, yetkililerin EGO’yu metro konusunda en deneyimli kuruluş olduğunu iddia etmeleri üzerine 13.8.2014 tarihinde yeni bir soru önergesiyle

kazaların da deneyim kazanılmasına katkı koyduğu gerçeğinden hareketle Kızılay-Söğütözü güzergahında yaşanan vagon kazasından sonra, işletmeye aynı dönemde alınan bütün vagonların yeniden test edilmesini düşünüp düşünmediğinizi sormuştum.

Sorularıma yanıt verilmeyişi ve uyarılarımın dikkate alınmayışı, gerekli önlemlerin alınmasından uzak tutumun sürdürülmesi dün yeni bir arıza yaşanmasına neden olmuştur.

28.08.2014 sabahı arızalanan Çayyolu metro treni Koru istasyonuna varamamış, Koru istasyonunda bekleyen yolcular ring otobüsüyle bir önceki istasyona taşınmaya çalışılmıştır.

Arızanın giderilmesini beklemekten sinirleri iyice gerilen yolcular ile görevliler arasında yolcuları üzen tartışmalar, itiş-kakış ve darp olayları yaşanmıştır.

Gelişmeleri yakından izleyen Yerel Çayyolu Haber Dergisi muhabiri Korkut Çetin ve bir başka muhabirin makine ve filmlerine  el konduğu, Korkut Çetin’in burnunun kırıldığı iddia edilmektedir.

Tüm metro güzergahlarında EGO otobüs seferlerinin kaldırılarak ring otobüsleri konması ihtiyaca cevap vermekten uzak olduğu gibi özellikle yaşlıların ve öğrencilerin daha çok eziyet çekmelerine, daha çok para harcamalarına neden olmaktadır. Merdiven inip çıkmakta zorlanan yaşlılar evlerinden çıkamaz durumdadırlar ya da varacakları yerler için ring otobüsünden sonra taksiye binmek zorunda kalmaktadır. Şehir merkezine gelen vatandaşlar evlerine dönmek için çok erken saatte şehirden ayrılmak zorunda bırakılmaktadırlar.

 

Bütün bu olumsuzluklar, seçeneksiz bırakılmışlık nedeniyle metroda yaşanan yoğunlaşmanın sinirleri geren, huzur ve güven ortamını baltalayan kalitesiz bir yolculuk dayatmasına neden olmaktadır.  

 

Bu bağlamda;

1-Muhabirlerin makine ve filmlerine neden el konmuştur?

2-Çayyolu Haber Dergisi Korkut Çetin neden darp edilmiştir? Kim, kimler darp etmiştir? Polisin bu olaydaki dahli ya da bilgisi nedir?

3-Habercilerin halkı bilgilendirmekten ibaret görevlerini yapmaları neden engellenmiştir? Polis haberciye neden yardımcı olmamıştır?

4-Polislerin ve EGO görevlilerinin habercileri engellemeye hakkı var mıdır?

5-Şikayetçi olan muhabirin suçlu muamelesi görmesine neden olan polislerin isimleri tespit edilmiş midir?

6-Olayı soruşturma talimatı verdiniz mi?

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ

 



31.6° / 19.8°
  • BIST 100

    10899,3%0,04
  • DOLAR

    32,17% 0,04
  • EURO

    34,91% 0,30
  • GRAM ALTIN

    2454,52% -0,27
  • Ç. ALTIN

    3999,16% 0,00