Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, bir bölümü ya da tamamı Ankara’da geçen filmlerin afişlerini Kızılay Metro İstasyonu’nda sergilemeye başladı.
Ankara’nın tarih içerisindeki gelişimini de gözler önüne serecek proje zamanla diğer istasyonlarda da uygulanacak.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Başkentin tanıtımı için yeni bir projeye daha imza attı.
Bir bölümü ya da tamamı Ankara’da geçen filmlerin afişleri,Kızılay Metro İstasyonu’nun duvarlarına yerleştirilerek Başkentlilere sergilenmeye başlandı.
1920’LERDEN 2000’LERE ZAMANDA YOLCULUK
Ankara’dan iki sahnenin yer aldığı 1925 yapımı “Grass A Nations Battle for Life” adlı belgeselden, 2012 yapımı Zeki Demirkubuz’un “Yeraltı”sına kadar 25 yapımın afişleri Başkentlileri adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.
Sergilenen film afişleri arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. kuruluş yıl dönümü için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine Sovyet Yönetmen Sergey Yutkeviç tarafından çekilen “Türkiye'nin Kalbi Ankara” adlı belgesel filmin afişi de yer alıyor.
Kızılay Metro İstasyonu’nda sergilenen film afişlerinin sinematografik açıdan Ankara’nın tarih içerisindeki gelişimini gözler önüne serdiğini ifade eden Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Daire Başkanlığı Koordinatör Yardımcısı Gamze Özbaş, “Başkentin sanat tarihini ve kültürünü anlatmak amacıyla bir kısmı ya da tamamı Ankara’da geçen filmlerin afişlerini Kızılay Metro İstasyonu’nda sergilemeye başladık.Başkentin sokaklarında çekilen ve herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği bu filmlerin afişleriyle Ankaralıların hafızasını tazeleyeceğine inanıyoruz. Ayrıca bu filmlerin sinematografik açıdan Ankara’nın tarih içerisindeki gelişimini de gözler önüne seriyor. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı olarak bu uygulamayla Ankara’nın tanıtımına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.Uygulamamızı daha sonra diğer istasyonlarda da yaygınlaştıracağız” dedi.
BAŞKENTLİLERDEN BÜYÜKŞEHİRE TEŞEKKÜR
Başkentli sinemaseverler, asılan nostalji dolu film afişleri ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:
-Selehattin Gümüş: “Türk sinemasını çok beğeniyorum. Kültürümüzü yansıtan özellikle Kemal Sunal’ın filmleri süperdi. Sanatı ve nostaljiyi yaşatmak adına yapılan bu uygulama beni memnun etti. Eski filmleri tanıtmak adına çok güzel bir hizmet olmuş.”
-Kiraz Kızılırmak: “Eski Türk sinemaları daha anlamlıydı, daha ağırlığı vardı. Afişler tanıtım olarak güzel olmuş.”
-Emine Çelik:“Özellikle bu eski filmleri çok arzuladığımızı, gençliğimizde ne kadar çok sevgi dolu aşk dolu izlediğimizi hatırlatayım. Çünkü o zaman bir anlam vardı filmlerde, bir sevgi vardı, coşku vardı. Biz de filmlere kendimizi kaptırıyorduk, ağlıyorduk, yeri geliyor gülüyorduk muhteşem filmlerdi. Başarılar diliyorum ve devamını istiyorum. Eskileri yaşatmak, gençlere nostaljiyi hatırlatmak, tavsiye etmek benim için olağanüstü bir görev. Mansur Başkan’a teşekkür ediyorum.”
-Eray Kabıl: “Güzel bir fikir. İnsan zaman zaman eskiyi arıyor. Anneannem çok seyrederdi eski filmleri. Eski filmleri çok özlüyorum. Afişlerle filmlerin hatırlatılması çok güzel düşünülmüş.”
-Zehra mavi: “Bu etkinliklerden dolayı Başkan’ımıza çok teşekkür ediyorum. Böyle bir etkinliği başlatmış olması, Ankara'nın değişik bölgelerinde bu tür etkinlikleri göstermiş olması Türk sinemasının unutturulmaması, sinema aktörlerimizin gençliğe tanıtılması bakımından çok güzel olduğuna inanıyorum. Eski Tük filmlerini hâlâ severek izliyorum. Eski Türk sanatçılarımıza saygı duyuyorum onlar çok büyük fedakârlıklarla film yaptılar bize örnek oldular. Zaman zaman yol gösterdiler tabii ki gurur verici.”
-Ülkü Dur: “Yerinde bir uygulama olmuş. Türk filmlerini çok severim. Şimdiki filmler eski filmlerin tadını vermiyor.”
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA