Avrupa Komisyonu Hayat Boyu Öğrenme Programı tarafından desteklenen NETQ6 Projesi, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 Avrupa ülkesinde hayata geçirildi. Türkiye, İspanya, Almanya, İngiltere, Kuzey İrlanda, Polonya, İtalya ve Romanya`nın ortaklığında yürütülen proje, 0-6 yaş grubundaki çocukların eğitiminde kalite için ağ oluşturmayı amaçlıyor.
Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortak olarak yer aldığı NetQ6 Projesi, özellikle risk altındaki ve dezavantajlı çocuklar için okul öncesi ve erken çocukluk eğitimi ile ilgili diyalogu, uygulamaların paylaşımını, işbirliğini ve yenilikleri ağlar aracılığıyla teşvik ediyor.
Avrupa Komisyonu merkezli proje, ayrıca 0-6 yaş grubunda risk altında bulunan çocuklar için erken çocukluk eğitimi ile ilgili farklı ülkelerdeki mevcut uygulamaların analiz edilmesini; öğretmenlerin, eğiticilerin, eğitim personelinin yeterliliklerinin, çalışma planlarının ve risk altındaki çocukların öğrenme ortamlarının iyileştirilmesi de hedefliyor.
Değişik ülkelerde, başlangıçta sosyal çeşitliliğin önemini ortaya koyarak, risk altında olan erken yaştaki çocukların eğitimi konusunda var olan söylemleri analiz etme, yapısal doğasını gösterme, henüz özel olarak cevap bulunamamış ve artış eğiliminde olan bir fenomen olarak farklı yönetim stratejilerini tanımlamak projenin diğer hedefleri arasında gösterildi.
01.12.2011 yılında başlatılan proje kapsamında değişik ülkelerde çok sayıda toplantı ve konferans düzenlendi. Türkiye, İngiltere, Kuzey İrlanda, Almanya, Polanya’nın ardından son uluslararası toplantı İtalya’nın Padova şehrinde yapıldı. Farklı ülkelerden çok sayıda konuşmacının katıldığı konferansta, Öğrenme güçlüğü yaşayanlar için gelişimsel modeller, hastanede yatan çocukların rehabilitasyonua yönelik robot yapımı çalışmaları, sözel ve iletişimsel oyunlar, teknolojik araçların erken çocukluk döneminde kullanılmaları gibi konular ele alındı. Konferansa Türkiye’den konuşmacı olarak Prof. Dr. Esra Ömeroğlu katıldı. Prof. Ömeroğlu, okul öncesi sosyal becerilerin desteklenmesi adlı projesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Projenin kapsamında planlanan etkinler ise şöyle sıralandı:
1. Avrupa’da 0-6 yaş grubunda risk altındaki çocuklar için erken çocukluk eğitiminin karşılaştırılmalı çalışması,
2. Avrupa’daki farklı ülkeler arasında yenilikçi pedagojik modellerin analiz edilmesi,
3. İyi Avrupa uygulamalarının derlenmesi,
4. E-el kitabı ve yaygınlaştırma rehber kılavuzu
5. Web Portal
6. 3 Uluslararası konferans
7. 6 proje toplantısı
8. 3 irtibat semineri
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA