MİM-DER Başkanı Hamza Can, konut satışlarındaki azalmayı maliyetlere bağladı..
Hamza Can: “İnşaat demiri ton fiyatı 2017 yılında yüzde yüze yakın oranda artarak 1400 liradan 2 bin 745 liraya yükseldi. İşçilik maliyetleri yüzde 30, malzeme fiyatları yüzde 25 oranında yükseldi. Yükselen fiyatlar konut satışlarını düşürdü. Bu durum kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum değildir.”
Türkiye genelinde konut satışlarının son aylarda ciddi oranda düşüş sebebini inşaat maliyetlerindeki artışa bağlayan Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİM-DER) Başkanı Hamza Can, “Sadece inşaat demirindeki fiyat artışı yüzde 100’ü buldu. İnşaat sektörünün zarar görmesi, Türkiye’nin büyüme stratejilerini alt üst eder. Acısını tüm sektörler yaşar. Ben inanıyorum ki, Türkiye’nin büyümesini istemeyenler, ekonomiyi kıskaca almak isteyenler demir fiyatları ile operasyon düzenliyor. Türkiye’nin inşaat sektörü ile kumpasa alınmaya çalışıldığını düşünüyorum” dedi.
Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can yaptığı yazılı açıklamada inşaat sektöründeki maliyet artışlarını ve konut satışlarındaki düşüşü değerlendirdi. Hamza Can, son aylarda konut satışlarındaki düşüşün Kasım ayında da devam ettiğini belirterek, “Konut satışları 2017 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 oranında azalarak 122 bin 732 oldu. Konut satışlarının azalması yeni konut satışlarını da etkilemektedir. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 azalarak 59 bin 354 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 48,4 oldu” şeklinde konuştu.
“DEMİR FİYATLARINDAKİ ARTIŞ TETİKLEYİCİ OLDU”
Türkiye’nin dünya demir çelik üretiminde önemli bir noktada olduğunu, üretimin bu seviyede olmasının inşaat sektöründeki canlılıktan kaynaklandığını ifade eden Hamza Can, “İnşaat demiri ton fiyatı 2017 yılında yaklaşık ikiye katlanarak 1400 liradan 2 bin 745 liraya yükseldi. İnşaat demirindeki fiyat artışı diğer alanlarını da tetikledi. İşçilik maliyetleri yüzde 30, malzeme fiyatları yüzde 25 oranında yükseldi. Yükselen fiyatlar konut satışları düşürdü. Bu durum kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum değildir. İnşaat sektörü krize girmeden acilen tedbir alınması gerekmektedir” diye konuştu.
“İNŞAAT SEKTÖRÜ İLE TÜRKİYE DİZGİNLENMEYE ÇALIŞILIYOR”
Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumunda bulunan inşaat sektörünün gizli bir krize doğru gittiği anlatan MİM-DER Başkanı Hamza Can, “Son çeyrek yıldır Türkiye ekonomisi inşaat sektörü ile büyüyor. Eğer sektör zarar görürse bundan tüm Türkiye zarar görür. Konuyla ilgili olarak acilen tedbirler alınması gerekiyor. Sorun sadece inşaat müteahhitlerinin sorunu değildir. Şu anda inşaat sektörü üzerine spekülasyonlar yapıldığını ve Türkiye’nin sektör ile dizginlenmeye çalışıldığını düşürüyorum” ifadelerini kullandı.
“MAMAK’TA 9 YILDA 6 BİN 511 İNŞAAT YAPTIK”
Gecekondunun Türkiye genelinde en yoğun olduğu Mamak ilçesinde müthiş bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini 9 yılda 6 bin 511 konut yaptıklarını ve iskânını aldıklarını aktaran Can, sadece 2017 yılında 618 inşaat ruhsatı ve 580 iskân aldıklarını kaydetti. Son yıllarda daha modern, daha estetik ve daha çevreci konutlar ürettiklerini ifade eden Hamza Can, “Türkiye’yi yenilen, kentsel dönüşümü sağlayan, ekonomiye yön veren inşaat sektörü teşviklerde, korumada hep unutuldu, ihmal edildi. İnşaat firmaları ve inşaat müteahhitleri de diğer sektörler gibi korunması gerekiyor. Vergisini veren, belediyelere kaynak sağlayan, istihdamda rekorlar kıran inşaat sektörünün şu anda sıkıntıda olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor” diyerek açıklamasını tamamladı.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
HABER:ABDULLAH ORTAÇ
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00