Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin inşaat hafriyat ücretlerine bir yıl içerisinde yüzde 400 gibi oranlarda zam yaptığını belirten Ankaralı müteahhitler buna tepki gösterdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin inşaat hafriyat ücretlerine bir yıl içerisinde yüzde 400 gibi oranlarda zam yaptığını belirten Ankaralı müteahhitler bu durumun kabul edilemez olduğunu, maliyetlerin sürekli artması sebebiyle konut fiyatlarının sürekli yükseldiğini söylediler.
Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, “Hafriyat döküm sahaları ücretlerine 13 Temmuz 2020 tarihinde yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapıldı. Ton başına 2.70 TL olan döküm ücretini 3.18 TL’ye, dolgu amaçlı hafriyat toprağını kontrol etme bedelinin tonunu ise 60 kuruştan 71 kuruşa yükseltti. 2023 yılında 3.18 lira olan ton başı döküm ücreti 6.93 liraya yükseltildi. Şimdi ise 15 liraya çıkartılıyor. Hafriyat döküm işine müteahhitlerimizin ödediği bedel kısa süre içerisinde yüzde 400 gibi oranlarda artmış oldu” dedi.
Bir kamyon hafriyat döküm işinin müteahhitlere 600-700 bin liraya mal olduğunu aktaran MİMDER Başkanı Hamza Can, “Son birkaç yıl içerisinde özel sektör demire, çimentoya ve diğer inşaat girdilerine neredeyse yüzde 1000’lere varan oranlarda zam yaptı. Bu maliyetlere bir de belediyenin yaptığı zamlar ekleniyor. Müteahhitler sanki çok büyük kazançlar elde ediyormuş gibi gösterilmek isteniyor. Son 5 yıl içerisinde faal yap sat müteahhitlerinin yüzde 80’işi bırakmak zorunda kaldı. Kârlı bir sektör olsa insanlar niye bu işi bıraksın. Maliyetler yükseliyor, faizleri yükselterek, kredi vermeyerek konut fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Bu şartlar altında konut fiyatlarının düşmesi mümkün değil. Hafriyat döküm ücretlerine yapılan zammın geri alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Belediye ve kamu kuruluşlarından konut ücretlerini artıran maliyetleri düşürmelerini talebinde bulunan Hamza Can, “Vatandaşın ucuz konuta ulaşabilmesi için bu bir mecburiyettir. Hafriyat döküm işi de bunlardan biridir. Şimdi hafriyatı çıkaran müteahhit, araca yükleyen müteahhit, döküm sahasına gönderen müteahhittir. Bunun belediyeye en küçük bir maliyeti yoktur” şeklinde konuştu.
Hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının geri kazanılması ve özellikle alt yapı malzemesi olarak yeniden değerlendirilmesi konusunun belediyenin yetkisinde olduğunu da kaydeden Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi Hamza Can, “Yeni inşaat temelinden alınan hafriyat genellikle temiz topraktır. Bu toprağın çevre düzenlemesinde kullanılması şehrimize güzellik katacaktır. Yine taş olan hafriyatlar ise dolgu malzemesi olarak kullanılabilir. Dökülen hafriyatın genel olarak ekonomik bir değeri vardır. Bunlar göz ardı edilerek belediyenin hafriyat toprağını bir gelir kapısı görmesi büyük yanlıştır. Sadece konut maliyetlerini artırır” diyerek açıklamasını tamamladı.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
28.09.2023