ANKARA`YI SARSAN AYM KARARI

Anayasa Mahkemesi, HSYK`nın yapısını değiştiren kanunun, Adalet Bakanına verilen yetiklerini düzenleyen hükümlerini iptal etti.

Gündem 11.04.2014 12:04:40 0
ANKARA`YI SARSAN AYM KARARI

Anayasa Mahkemesi, HSYK`nın yapısını değiştiren kanunun, Adalet Bakanına verilen yetiklerini düzenleyen hükümlerini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu konusundaki son yasa değişikliği ile Adalet Bakanı`na verilen tüm ek yetkilerin iptal edilmesine karar verdi, kanunun Adalet Akademesi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.      

Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştiren Kanun`un, Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerinin büyük çoğunluğunu iptal etti, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.

CHP, 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.

Davayı esastan görüşerek karara bağlayan Anayasa Mahkemesi heyeti, kanunun Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerinin büyük çoğunluğunu iptal etti. Yüksek Mahkeme, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.

HSYK yasasında en çok eleştirilen konu da Adalet Bakanı`nın yapılan yasa değişikliği ile HSYK üzerindeki etkinliğinin arttırılmasıydı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

TBMM`den geçen ve Cumhurbaşkanı Gül`ün de onaylaması ile yürürlüğe giren yasa ile HSYK`nın 22 üye dışındaki tüm çalışanlarının görevleri sonlandırılmıştı. Adalet Bakanı`na da görevi sonlanan bürokratların atamasına ilişkin geniş yetkiler tanınmıştı. Aynı şekilde, yapılan yasa değişikliği sonucunda Adalet Akademisinde çalışanların da görevleri sonlanmış, kendisine verilen yeni yetkiler çerçevesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kurumda da atamalara imza atmıştı.

CHP`Lİ TANRIKULU: YENİ ATANANLAR İSTİFA ETMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Anayasa Mahkemesi`nin iptal kararını mennuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Yasa değişikliği gündeme geldiğinde, HSYK`yı Adalet Bakanlığı`nda bir genel müdürlük, mesela Çağlayan Adliyesi`ni de bölge müdürlüğü haline getirdiklerini söylemiştim. Bundan dönülmüş oldu" dedi.

Tanrıkulu, yasanın çıkmasından sonra, gerek HSYK, gerekse diğer kurumlarda bu yasa uyarınca yeni atanan tüm hakim ve savcıların da "etik olarak istifa etmeleri gerektiğini" söyledi.

Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümediğini hatırlatan Tanrıkulu, "Ancak atanmış olanlar, eğer ortalama bir ahlaka sahipseler, Anayasa Mahkemesi`nin kararı Resmi Gazete`de yayınlanır yayınlanmaz etik olarak istifa etmeliler. Çünkü yargının bağımsızlığı çok önemli. Buna en ufak bir şüphe düşmemeli" dedi.



26.8° / 15.2°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00