Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, geleneksel tatlımız baklavanın Antep Baklavası olarak uluslararası tescili için Avrupa Birliği'ne (AB) 2009 yılında yapılan başvuru sürecinde tatlı sona ulaşıldı.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, geleneksel tatlımız baklavanın “Antep Baklavası” olarak uluslararası tescili için Avrupa Birliği’ne (AB) 2009 yılında yapılan başvuru sürecinde tatlı sona ulaşıldı.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, geleneksel tatlımız baklavanın “Antep Baklavası” olarak uluslararası tescili için Avrupa Birliği’ne (AB) 2009 yılında yapılan başvuru sürecinde tatlı sona ulaşıldı.
AB Komisyonu’nun onayıyla Antep baklavası AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü oldu. GSO Başkanı Adil Konukoğlu, “Antep Baklavası’nın Gaziantep’in ve Türkiye’nin olduğunu tüm dünyaya ispatladık. Gurur duyuyoruz.” dedi.
AB Komisyonu’nun bugün verdiği resmi onayla Gaziantep baklavası AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü oldu.
Türkiye ile Yunanistan arasında tartışmaya neden olan Gaziantep baklavasının tesciline yönelik ilk adım 2009’da Gaziantep Sanayi Odası tarafından atılmıştı. Başvuruya ilişkin dört yıl süren değerlendirme yapan Avrupa Birliği(AB), ağustos ayında resmi başvuru belgesini AB Resmi Gazetesi’nde yayımladı.
AB Komisyonu, başvurunun AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından üç ay içinde üçüncü ülkelerin resmi makamlarından ya da üçüncü ülkelerde yerleşik gerçek ya da tüzel kişilerden itiraz gelmediği için Gaziantep baklavasının tescili konusunda bugün nihai onayını verdi.
Resmen AB tescilli olan Gaziantep baklavası, Türkiye’den tescil edilen ilk ürün olmasının yanı sıra AB dışından tescil edilen 16. ürün olma özelliğini de taşıyor.
AB, "Menşe Adı Korunan Ürünler" ve "Coğrafi İşareti Korunan Ürünler" listelerine, kalitesi veya temel özellikleri, genel olarak veya tamamen, belli bir coğrafi bölgeden, bu bölgenin doğal koşullarından ve insan birikiminden kaynaklanan, üretimi, işlenmesi ve hazırlanması aynı coğrafi bölgede gerçekleştirilen ürünleri alıyor. Gaziantep baklavasının yer aldığı listede 1200 kadar ürün yer alıyor.
Aydın inciri, Afyon sucuğu ve Afyon pastırması için yapılan başvurulara ilişkin AB değerlendirmesi sürüyor.
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55