AOÇ ÇİFTLİĞİ YENİ BAŞTAN YARATILIYOR

Sağlık 1.08.2013 12:05:32 0
AOÇ ÇİFTLİĞİ YENİ BAŞTAN YARATILIYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin baştan sona yenilemeye ve yeşile bezemeye başladığı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ); temaparkı, oyun ve dinlenme alanları, safari parkı, yepyeni hayvan türleri, yaz-kış özel etkinlikleri, 15 kilometrelik dev bulvarıyla yemyeşil ve cıvıl cıvıl olacak.

Başkent Ankara’yı son 20 yılda yaptığı çalışmalarla yemyeşil yapan, dört bir tarafında büyüklere ve çocuklara özel oluşturduğu alanlarla eğlencenin adresi haline getiren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de AOÇ’de yapımına hızla devam ettiği Avrupa’nın en büyük hayvanat bahçesi ve tema parkıyla turizmin de Başkenti yapacak.

AOÇ’deki 2 milyon 150 bin metrekarelik devasa alanda büyük bir hızla yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Artık işlevini yitirmiş, virane haline gelmiş olan AOÇ’yi, Atatürk’ün de vasiyet ettiği gibi güzelleştirip, halka gezecek, eğlenecek, dinlenecek bir alan haline getiriyoruz” dedi.

Çiftliğe 500 bin yerli ve ithal ağaç ile çalı grubu dikmeye başladıklarını kaydeden Başkan Gökçek, “AOÇ’yi çok daha yeşil hale getiriyoruz. Ayrıca yapacağımız park için buraya gelecek ziyaretçiler, oyuncakları görünce bir daha, bir daha gelmek isteyecek ve Ankara’da turizm patlaması yaşanacak” diye konuştu.

 

-YENİ BULVAR-

Celal Bayar Bulvarı’ndan başlayan ve Etimesgut’taki Hava Hastanesi’ne kadar uzanan 15 kilometrelik Yeni Çiftlik Bulvarı’na ilişkin de bilgiler veren Başkan Melih Gökçek, 4 gidiş - 4 geliş toplam 8 şeritli bulvarın, üzerindeki 250 metrelik tünel, 4 büyük geçit, 2 viyadük, 4 adet “U” dönüşü ve bazı yolların genişletilmiş haliyle önümüzdeki aylarda tamamen açılışı yapılarak, Ankara trafiğine rahat bir nefes aldıracağını söyledi.

 

-“ATATÜRK’ÜN VASİYETİNİ YERİNE GETİRİYORUZ”

AOÇ’nin atıl vaziyette kalmış, kullanılmayan, yeşilden yoksun hale gelmiş devasa alanında yapılan 3 bölümden oluşacak çalışmalara ilişkin bilgi veren Başkan Melih Gökçek, “Temapark, yeşiller içinde aile-çocuk oyun ve gezi alanları ile son olarak da hayvanat bahçesi bölümlerinden oluşacak. Bu alanların her biri yüzlerce ayrı oyuncak, hayvan türü ve değişik aktivitelerle donatılıyor. Aslında bu Atatürk’ün vasiyeti. Çünkü Atatürk vasiyetinde; ‘…Çiftliklerin yerine göre araziyi ıslah ve tanzim etmek, muhitlerini güzelleştirmek, halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler, hilesiz ve nefis gıda maddeleri temin eylemek...’diyor. Biz de AOÇ’yi halkımızın gezeceği, dinleneceği, eğleneceği bir yer haline getiriyoruz. Yani burası Atatürk’ün vasiyetine uygun olarak yapılıyor” dedi.

 

-FİYAT UCUZ, ULAŞIM RAHAT…

Park’a gelecek ziyaretçilerin dev alanı bir gün içinde gezip bitirebilmelerinin mümkün olmayacağını da anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, bölgedeki çalışmaların hepsinin uzman kişilerce yapıldığını da belirterek, “Giriş-çıkış ücretleri, herkes girip görebilsin diye ucuz olacak. Vatandaş buraya geldiği zaman bedava her şeye binecek. Ayrıca buraya ulaşım için de İvedik Metro İstasyonu’ndan parkın girişine kadar ücretsiz teleferik hizmet verecek. 3,2 kilometrelik bu teleferik ziyaretçilere parkı da gezdirecek. Ayrıca parkın içerisinde de teleferik olacak ve hayvanat bahçesini ve safari parkı üstten ziyaretçilere gezdirecek. Yine içeride tüm alanı gezdirecek tren ve monoray da hizmet verecek” diye konuştu.

 

-YILDA 10 MİLYON ZİYARETÇİ GELECEK

“Ankara’nın istikbali” olarak nitelendirdiği Temaparkın Avrupa’nın en büyüğü olacağını kaydeden Başkan Melih Gökçek, “AOÇ, yepyeni haliyle cıvıl cıvıl ve yemyeşil olacak. Yaz aylarında günlük ziyaretçi sayımız 100 bin, yıllık hedefimiz ise 10 milyon. Kışın da kapalı alanlarda eğlenceler devam edecek. Yani burası 12 ay boyunca hizmet edecek” dedi. 

AOÇ’nin yanındaki Ankara Çayı’nın üst tarafına bir arıtma tesisi yapılacağını, hayvanların kaçmaması için parkın çevresinin kanun gereği 3 metrelik estetik duvarlarla çevreleneceğini, buraların da ağaçlarla kapatılacağını anlatan Başkan Gökçek, hızlı trenin merkezinin de Ankara olacağının altını çizerek, “Hızlı tren burada duracak. İstanbul, İzmir, Afyon, Eskişehir, Uşak, Konya, Sivas, Samsun, hepsi buraya gelecek. En fazla 2-3 saatte Ankara’ya gelecek ve burayı görmek için sıraya girecekler” diye konuştu.

 

-“ÇİFTLİK, HAYATINDA GÖRMEDİĞİ YEŞİLİ GÖRÜYOR”

Park’ın içerisinde hayal bile edilemeyecek oyuncakların, yeşilliklerin, oyun, gezi ve dinlenme alanlarının, çeşit çeşit hayvanların bulunacağını kaydeden Başkan Gökçek, kavak ağaçlarının polen yapması nedeniyle kesilmesinin istenmesine rağmen izin vermediğini kaydederek, “Ömrünü doldurmuş, içi boşalmış ağaçları kesmemek yeşili korumak değildir. Biz zaten zorunlu olmadıkça ağaç kesmiyoruz, kesmeyiz de. Ayrıca şu unutulmasın, 71 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca dikilen ağacı her yıl Ankara’ya kazandırdık. Biz bir ağaç keser, bin ağaç dikeriz. Kimse yeşil konusunda bize ders vermeye kalkmasın. Ayrıca herkes emin olsun ki AOÇ çok daha yeşil ve güzel oluyor” dedi.

 

-İŞTE YENİ ÇİFTLİK BULVARI

Başkent’in batı yakasının ulaşımını rahatlatmak için yapılan Yeni Çiftlik Bulvarı’nın özellikleri şöyle:

Celal Bayar Bulvarı ile Etimesgut’taki Hava Hastanesi

arasında yapılan ve İstanbul ile Eskişehir yollarına paralel bir şekilde uzanan bulvar 15 kilometre.

- Bulvar, 4 gidiş - 4 geliş toplam 8 şeritli.

- Bulvar üzerinde demir yolunu alttan geçen

250 metrelik tünel yapıldı.

- Bulvar güzergahında 4 köprülü kavşak yapıldı.

- Bulvarda dönüşleri sağlamak için yolun altından

4 U dönüşü bulunuyor.

- Yeni Çiftlik Bulvarı’na bağlantılı 750 ve 336 metrelik

2 dev viyadük yapıldı.

- Bulvar üzerinde 4 büyük alt geçit yapılarak hizmete sokuldu

- Bulvar üzerinde 2 yaya üst geçidi bulunuyor.

 

-TEMAPARK

- Park, 3 bölümden oluşacak. Birinci bölüm; Disneyland’dan çok daha muhteşem ve büyük olacak. Avrupa’da ve Amerika’da bir arada göremediğiniz oyuncaklar yer alacak ve çok daha ucuz olacak. Yurtdışında 150 dolar veya 150 Euro’dan gezebilen yerler çok daha ucuza gezebilme ve pek çok oyuncağa ücretsiz binebilme imkanına kavuşulacak.

- 3 tanesi çok büyük, diğerleri çocuklar ve aileler için toplam 14 adet roller coaster yer alacak,

- Universal Stüdyoları’ndaki teknoloji kullanılarak getirilen sinemalarda kendinizi kaybedeceksiniz.

- 10 bin metrekarelik alanda çeşit çeşit atari salonu,

- 10 bin metrekarelik dinozor ormanı,

- 5 bin metrekarelik dinozor müzesi,

- 5 bin metrekarelik dinozor restoranı, dinozorların satış bölümleri ve dinozor temalı çocukların binebileceği oyuncaklar bulunacak.

- Meydanda biri 80 metrelik diplodocus, diğeri de 40 metrelik t-rex dinozorlar ziyaretçileri karşılayacak.

 

-HAYVANAT BAHÇESİ

- Yıkılan bowling salonunun bulunduğu alana taşınacak,

- Şu anda 80 olan hayvan türü, dünyanın dört bir tarafından gelecek hayvanlarla 270’e çıkacak,

- Hayvanat Bahçesi’ndeki son derece ilkel kafesler kaldırılacak. Yerlerine modern camekan ve kafesler yapılacak.

- Bir bölümü getirilen hayvanların alıştırılacağı özel bir yer olacak

- Başka bir bölüme de hastalanan hayvanların tedavi edileceği bir hastane yapılacak.

 

-AİLE VE ÇOCUK DİNLENME OYUN ALANI

- Şimdiki hayvanat bahçesinin bulunduğu alanda oluşturulacak.

- Dünyadaki örnekleri gibi insanlar yeşillikler arasında, güneşten etkilenmeden, ağaçların içerisinde rahat rahat oluşturulan alanlardaki oyuncaklardan faydalanabilecek. Hiçbir ağaç kesilmeyecek ve üstüne ağaç ilave edilerek, büyük bir gezi, dinlenme ve oyun alanı oluşturulacak.

- Parkın girişinde ziyaretçileri 40 metre yüksekliğinde Selçuklu Mimarisi esintisi taşıyan ve Anadolu’daki Selçuklu eserlerinin mozaiğinin yer aldığı bir kale karşılayacak.

- Ortada da 208 metre genişliğinde ve en uzun fıskiyesi 120 metre yüksekliğe kadar su atabilen büyük bir su, ışık ve lazer şov yer alacak.

- Yapılacak diğer büyük havuzlarda da hem büyükler hem de çocuklara özel olarak hazırlanan oyuncaklardan ziyaretçiler ücretsiz faydalanabilecek.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


Anahtar Kelimeler:
20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07