ARAŞTIRMACI YAZAR DOĞAN BEKİN`DEN ``ONUR GÜNÜ`` UYARISI

Araştırmacı -Yazar Gazeteci Doğan Bekin 21 Kasım Mardin`in Kurtuluş Yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklama ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Mardin Valiliğinin hukuksuz olarak uygulamaya koyduğu ``Onur Günü``uygulamasını durdurara

Mardin 21.11.2017 12:40:08 0
ARAŞTIRMACI YAZAR DOĞAN BEKİN`DEN ``ONUR GÜNÜ`` UYARISI

Araştırmacı -Yazar Gazeteci  Doğan Bekin  21  Kasım Mardin'in Kurtuluş Yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklama ile  Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Mardin Valiliğinin  hukuksuz  olarak uygulamaya koyduğu  ''Onur Günü''uygulamasını durdurarak  Belediye’nin kendisini TBMM’nin üstünde gören anlayışla “Kurtuluş Günü’nün, Onur Günü’ne dönüştüren ve yasal olarak hiçbir hükmü bulunmayan bu uygulamaya son vermesi gerektiğini hatırlattı

 

Araştırmacı -Yazar Gazeteci  Doğan Bekin yazılı açıklamasında  şunları söyledi:

 

''Mardin Kurtuluş'u; 21 Kasım Günü de bizzat Atatürk tarafından İstiklal Madalyasını aldığı gün olan 21 Kasım 1923'ü özel olarak Mardin'e armağan etmesi ve Atatürk'ün onayıyla 19.5.1930 tarihinde yürürlüğe giren aşağıdaki kanuna eklenen ek maddeye göre kutlanmakta ve 1980 Askeri Darbesinde bile Kanunlar değiştirilmesine rağmen yürürlükteki ek madde aynen korunmuştur. Bu gerçekler ışığında Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığına sormak gerekir: Siz hangi yetki muvacehesinde Belediye Encümeni'nden karar çıkarmak suretiyle Kurtuluş Günü'nü, "Onur Günü'ne çevirdiniz. Mardin Belediye Encümeni, TBMM tarafından çıkarılan kanunları uygulamakla mükellef mi? Değil mi?,Mardin Belediye Encümeni'nin TBMM kanununu değiştirme yetki ve sorumluluğu var mı? Elbetteki yoktur. O nedenle, bu kanunsuz uygulamanın derhal durdurulması gerekmektedir. Herkes kanunları hiçe sayarak, kendinden ihdas edilmiş gayri kanuni ve keyfi kararlarla bir Kentin mukadderatıyla oynama hakkı ve yetisi yoktur. Bu gayri kanunun durdurulması için tüm yetkilileri sağduyuya davet ediyoruz.

 

KONUNUN VUZUHA KAVUŞMASI İÇİN AŞAĞIDAKİ KURTULUŞ GÜNÜ İLE İLGİLİ ÇIKARTILAN KANUN MADDESİ VE EKİ SAYGI İLE TÜM MARDİNLİ HEMŞEHRİLERİMİZE SUNULUR.

 

Kurtuluş günleri, 19.5.1930 tarihli ve 1624 Sayılı Dahiliye Vekalet’i Merkez Teşkilat ve Vazifeleri Kanunu’na 4445 sayılı kanunla eklenen ek maddeye göre kutlanmaktadır. Her ne kadar 1624 ve 4445 Sayılı Kanunlar yürürlükten kaldırılmış olmakla birlikte, 3152 Sayılı Kanunun geçici 4. Maddesi gereğince, yeni Yönetmelik çıkarılıncaya kadar, bu Yönetmeliğin 3152 Sayılı Kanuna aykırı olmayan hükümleri yürürlüktedir. Sonuç olarak, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Mardin Valiliğinin bu hukuksuz uygulamayı bir an önce durdurması ve Belediye’nin kendisini TBMM’nin üstünde gören anlayışla “Kurtuluş Günü’nün, Onur Günü’ne dönüştüren ve yasal olarak hiçbir hükmü bulunmayan bu uygulamaya son vermesi gerekmektedir.

 

Bu konuda tüm yetkilileri yasal çerçeve içerisinde hareket etmeye davet ediyoruz. Bugün 21 Kasım Mardin Kurtuluş(İstiklal) günü. Mardin işgale uğramamış deyip, "kurtuluş" kelimesi yerine Mardin'i işgal eden Fransızların "HONOUR" kelimesinden Türkçe'ye geçmiş olan "ONUR" kelimesini kullanarak neyi kutlamak istediklerini hala anlayabilmiş değiliz. Mardin'in koskoca bir İlçesi (Resulayn) ve demiryolunun altında kalan birçok toprak parçası o zamanlar "Suriye'deki Fransız Manda Yönetimi"nin eli...ne geçmiştir.

 

İlişikteki haritada görüleceği üzere ,Ankara Anlaşması ile Fransızların dayatması sonucu sınır olarak demiryolu kabul edilmiş ve demiryolunun aşağısında kalan Mardin'e ait önemli toprak parçası Fransızlara bırakılmıştır. Şimdi "ONUR GÜNÜ" için ısrar eden yetkililere sormak istiyorum; Mardin'in toprağı işgal edildiği için mi Fransızca "HONOUR" kelimesini kurtuluş gününe tercih ediyorsunuz. Bu konuda tüm yetkilileri yasal çerçeve içerisinde hareket etmeye davet ediyoruz.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10320,00%1,59
  • DOLAR

    32,24% -0,03
  • EURO

    35,03% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2467,52% 0,07
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00