Dünyaca Tanınmış telkari Ustası Suphi Hindiyerli,Artuklu Haber!e çok önemli açıklamalarda bulundu.Artuklu Haber Genel Yayın Koordinatörü Abdullah Ortaç`a konuşan Büyük Usta Sanatın Ölmemesi için Devlet`e çağrıda bulunarak destek istedi.
Dünyaca Tanınmış telkari Ustası Suphi Hindiyerli,Artuklu Haber!e çok önemli açıklamalarda bulundu.Artuklu Haber Genel Yayın Koordinatörü Abdullah Ortaç`a konuşan Büyük Usta Sanatın Ölmemesi için Devlet`e çağrıda bulunarak destek istedi.
Gümüş telkari, beşbin yıldır üretimi yapılan bir takı yapma sanatıdır. Mardin`de, 50 yıl öncesine kadar evlerde gaz lambası ışığında gümüş telkari ve çarşıdaki ustalar tarafından da altın telkari yapılırmış.
Gümüş, tüp ocakta eritiliyor. Makinede çubuk halinde dökülüyor, inceltilip uzatılıyor. En ince tel 0.25mm oluyor. İskelet, çember denilen kenarlar ise 0.60-0.90 mm arası değişiyor. İskelet yapıldıktan sonra ürüne uygun olarak dolduruluyor.
Toz kaynağı ve kaynak yapılıyor. Teker içinde yapılan birleştirme bu şekilde tutturulmuş oluyor.
Cila yapılıyor ve böylece ürünün tipine göre el kalemi ile parlatma olan son aşamaya gelinmiş oluyor.
Süryani Telkari sanatının en büyük ustalarından biri olan Suphi Hindiyerli 58 yıldır gönül verdiği sanatını Mardin`de icra etmeye devam edyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı`na kayıtlı el sanatı ustaları arasında olan ve Arap ülkeleri ve ABD`de sergiler açan Suphi Hindiyerli, Telkarinin gümüşü dantel gibi işlemek olduğunu, el emeği ve göz nurunun yalnızca bu işe gönül verilerek yapılabileceğine inanıyor.
Dünyaca Ünlü Telkari Ustası Suphi Hindiyerli Mesleklerini Ressam gibi icra ettiklerini ve Büyük Maharet istediğini belirtti.
Bir kolyenin yapımının bazen yarım saat bazen de günlerce sürebileceğini anlatan Hindiyerli, yurtdışında açtığı sergilerde ziyaretçilerin telkariyi hayranlıkla incelediğini ve el işçiliği olduğuna inanmakta güçlük çektiklerini kaydediyor.
Amerika Ziyareti sırasında Telkarinin el yapımı olduğuna inanmayan Amerikalıları,Elindeki malzemeler ile gözlerinin önünde imalat yaparak ikna ettiğini de açıkladı.
Gerçek bir Mardin Sevdalısı olduğunu belirten büyük Usta,Mardin`in tanıtımı için gayret ettiğini ve Son nefesini verene kadar da buna devam edeceğini ifade etti.
Sanatının Ölmemesi için mutlaka devam ettirecek ustaların yetiştirimesi gerektiğini belirten Telkari ustası Suphi Hindiyerli,Bu Sanatın Mardin için Hayati önem arz ettiğini,ve Köylerde atölye kurularak Genç yaşta öğretilmesi gerektiğini açıkladı.
Mardinli telkari ustası suphi hindiyerli. uzun yıllar mesleğini istanbul`da yaptıktan sonra fabrikalaşma süreciyle birlikte telkarinin artık istanbul`da yapılamayacağını anlayarak, mardin`e gitmiş. hindiyerli, telkari`yi tarihin derinliklerinden gelen ve mitolojik güzelliği yüreklere nakşeden estetik bir bütünlük olarak tanımlıyor. telkari ustası hindiyerli, "telkari, hayal güzelliğinin el dokusuyla sanata dönüşmesidir. insanların göz zevkini doruklara çıkaran kuyumculuğun mahir elleri ile tel halinde gümüşü diriltir, altını şahlandırarak mütevazi tahta çekiçle ayak körükleri ve sevda yakısını sunan alevle telkariyi yaratır" diyor. hindiyerli, el sanatlarının türkiye için bir sembol haline getirilmesi için değişik yerlerde kurslar açılması gerektiğini ifade eden büyük Usta,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan!ın Eşi Emine Erdoğan tarafından Atölyesinde ziyaret edilerek Sanata katkılarından dolayı ödüllendirildi.
Mardin`in tek telkari gümüş ustası olan Süryani Suphi Hindi Yerli, son zamanlarda el sanatlarının fabrikasyon döküm ürünlerle taklit edildiğini belirterek, el emeği ve göz nuru ile işledikleri ürünlerin kalitesini gölgelemeye hiç kimsenin hakkı olmadığını söyledi.
Mardin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açtırdığı atölyede gümüş sanatını ayakta tutma çabasında olduğu belirtilen Yerli, merkezde aynı zamanda kalifiye eleman da yetiştirdiklerini anlattı.
Atölyede 4 Müslüman çocuğa telkari gümüş el sanatının tüm yönlerini öğreten Hindi Yerli, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan büyük gurur duyduğunu belirterek, kaybolmaya yüz tutmuş bu sanat dalının gelecek kuşaklara aktarılması için telkari el sanatını yetiştirdiği bu elemanlara bıraktığını belirtti.
Gümüşün dantel gibi işlendiğini ifade eden Yerli, "Gümüş telkari sanatını yaşatmak için çok paralar harcadım. Telkari gümüş işlemeciliği el sanatı dünyaca kanıtlanmış ve Mardin`e mal olmuştur. Her kentin kendine özgü el sanatı vardır. Mardin`in çok telkarisi vardır. Kimsede bunu sahiplenemez. Hal böyle iken de, taklit ürünler ortaya çıkıp can sıkıyor. Özellikle Tayvan`dan getirilen taklit ve döküm malları Mardin gümüş telkari olarak satanlara yönelik yetkililerin bir denetim mekanizması oluşturması gerektiğini belirterek, Aksi takdirde Mardin`e marka olan gümüş telkari sanatı taklit mallarına yenik düşüp zamanla yok olacaktır." dedi.
Telkari sanatının ticari olmaktan çok,bir sanat dalı olarak görülmesi gerektiğini belirten Suphi Hindiyerli,Devletin bu sanata resmi yollardan sahip çıkmasını ve Standartlarının belirlenerek,sahtekarlığın önünün kesilmesini istedi.
Telkari Sanatının Efsane ismi Suphi Hindiyerli ile Artuklu Haber`den Abdullah Ortaç Mardin`de Cumhuriyet Meydanında bulunan atölyesinde buluşarak olay yaratacak Röportajı gerçekleştirdi.
HABER VE RÖPORTAJ;ABDULLAH ORTAÇ
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN