Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Birliği ile Türkiye Âlemi İslam İlişkileri Merkezi tarafından “Önder Ümmet Kudüs’e Dönecek” temasıyla düzenlenen Beytülmakdis Kanaat Önderleri Forumu’na katıldı.
Bu yıl İstanbul’da 10'uncusu düzenlenen, 45 ülkeden 800’ü aşkın aydın, siyasetçi, entelektüel ve kanaat önderinin katılım gösterdiği Uluslararası “10.Beytülmakdis Kanaat Önderleri Forumu”nda konuşan ve aynı zamanda Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Birliği’nin Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Rektör Ağırakça, Türkiye olarak 40 yıldır herkesin Filistin’le ilgilendiğini ifade ederek Filistin’in kendileri için son derece önem arz ettiğini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Hamas Hareketi Başkanı İsmail Heniyye, Yurt dışında Yaşayan Alimler Birliği Başkanı Munir Şefik, Kuveytli Düşünür Tarık es-Suveydan, Eski Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Senegalli Düşünür Muhammed Said Pa gibi İslam Dünyasının önde gelen şahsiyetlerin katıldığı Forumda konuşmasına Kudüs’ün İslam Ümmeti için bir emanet olduğu vurgusuyla sürdüren Ağırakça:
“Kalplerimiz, cüzdanlarımız ve kılıçlarımız da sizinledir. Her zaman sizinle birlikteyiz. Kudüs’ü tekrar yeniden fethedecek olan ikinci Selahattin’in ordusunda yer alabileceklere ne mutlu! Kudüs’ün evleri işgal altında ama anahtarları hala bizim elimizdedir oradaki arazilerin ve zeytinlik bahçelerinin tabloları hala elimizdedir. İsrail buraları işgal etmiş olsa da bir gün bunları tekrar yeniden geri alacağız.” dedi.
Konuşmasının ardından Filistin’e yönelik üniversitenin çalışmalarından da bahseden Rektör Ağırakça, Türkiye’de Filistin sorunu ve Kudüs (Beytülmakdis) hakkında bilimsel çalışmaların yapılarak geliştirilmesi böylece bu alanın Türkiye’de ve uluslararası alanda bir disiplin olarak ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla, Mardin Artuklu Üniversitesi olarak Kudüs ve Filistin Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulduğunu hatırlatarak
“Türkiye’de ve uluslararası alanda Filistin sorunu ve Kudüs hakkında akademik, kültürel, dini ve siyasi farkındalık oluşturmayı hedefleyen araştırma merkezimiz tarafından Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı etraflıca ele alan Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.” ifadelerini kullandı.
"Yüzyılın Anlaşması" Arap dünyasındaki devrimlerin gücünü kaybetmesi, Filistinli mültecilerin geri dönüş haklarının ellerinden alınmaya çalışılması, Kudüs'teki siyasi gelişmeler, Filistin uzlaşısı, Filistinlilerin karşılaştığı maddi zorluklar, "Ulusal Yahudi Devleti" yasası çalıştayı, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın Yahudileştirilme tehditleri ve önlemler ile Gazze ablukası gibi konuların ele alındığı 10.Beytülmakdis Kanaat Önderleri Forumu”nda Filistin tarihi ile birlikte 2000 yılında başlayan İntifada'dan fotoğraflarla, Filistin ürünü yemek ve giysilerin tanıtıldığı bir sergi yer aldı.
ARTUKLU HABER AJANSI