Artuklu Üniversitesi Mardin’de 18 Yerel Üzüm Çeşidinin Gen Bankasını Oluşturuyor

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Deyrulzafaran Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği işbirliğinde "Yerel Asma Çeşitlerinin Çoğaltma Olanaklarının Geliştirilmesi Projesi" hazırlandı.

Mardin 17.05.2024 14:36:00 0
Artuklu Üniversitesi Mardin’de 18 Yerel Üzüm Çeşidinin Gen Bankasını Oluşturuyor

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Deyrulzafaran Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği işbirliğinde "Yerel Asma Çeşitlerinin Çoğaltma Olanaklarının Geliştirilmesi Projesi" hazırlandı.

 

Mardin'deki tarihi Deyrulzafaran Manastırı bahçesinde uygulanan proje kapsamında Üniversitemizin desteğiyle yapılacak üretimle, asırlık üzümlerin geni korunacak ve ürünler bozulmadan gelecek nesillere aktarılacak.

İlk aşamada Deyrulzafaran Manastırı'nın bahçesinde manastıra ait 10 dönüm alanda kentte yetiştirilen 18 üzüme ait asma fidanları dikildi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yusuf Doğan, Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu, Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Enver Kendal, Kızıltepe MYO Müdürümüz Doç. Dr. Ferhat Kızılgeçi ve Kızıltepe Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlimiz İshak Bayyiğit, bahçede incelemelerde bulundular.

 

Mardin Bağcılıkta Türkiye 2.Si

Bağcılıkta Mardin’in Türkiye’de 2. Sırada olduğunu ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Doğan, kentte yaklaşık 365 bin dekar bağ alanına sahip olduklarını ifade ederek bağcılığın bölge ekonomisinde oldukça önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

 

Hazırlanan proje kapsamında da bölgede yaygın olarak kullanılan 18 yerel üzüm çeşidinin gen bankasının oluşturulup korunması, geleceğe aktarılması ve üretiminin artırılmasını amaçladıklarını kaydeden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Doğan: “Gen Bahçesi Yerel Çeşitlerin Gelecek Nesillere Aktarılması İçin Önemli"

 

Hem sürdürülebilirlik hem de ileride yaşanabilecek iklim krizlerine karşı dayanıklılığın fazla olması açısından yerel çeşitlerin bölgenin ekolojik şartlarına uygunluğu önemsediğimiz bir nokta.

Mardin’de yerel üzüm çeşitlerinden oluşan bir üzüm gen bahçesi oluşturuldu. Bu bahçe, genetik çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi ve iklim krizine karşı dayanıklılığın artırılması açısından büyük bir öneme sahiptir. İlerideki dönemlerde ıslah çalışmalarında kullanarak gen bankası oluşması ve biyoçeşitlilik artması acısında oldukça önemlidir.

Yerel tarım ürünlerinin korunmasının ve tanıtılmasının neden bu kadar önemli olduğuna ve bu çeşitliliğin iklim krizinde oynayacağı kritik role dikkat çeken projemiz kapsamında oluşturduğumuz bu örnek bahçe eğitim, araştırma ve toplumsal faydalara ilişkin önemli bir yere sahip olacaktır.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

  •  


 


42° / 27.9°
  • BIST 100

    10771,36%0,29
  • DOLAR

    32,82% 0,04
  • EURO

    35,04% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2449,21% -1,62
  • Ç. ALTIN

    4004,66% 0,79