ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDEN BÖLGEYE DAMGA VURACAK 5T VİZYONU

Mardin Artuklu Üniversitesi Yönetimi, Bölgede fark yaratacak ‘5T’ (Tıp, Turizm, Tasarım, Tarım ve Ticaret ) alanlarında belirlediği vizyonunu basın mensupları ile paylaştı.

Mardin 6.04.2021 19:02:00 0
ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDEN BÖLGEYE DAMGA VURACAK 5T VİZYONU

Mardin Artuklu Üniversitesi  Yönetimi,   Bölgede fark yaratacak ‘5T’ (Tıp, Turizm, Tasarım, Tarım ve Ticaret ) alanlarında belirlediği vizyonunu basın mensupları ile paylaştı.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi Kampüs Toplantı salonunda yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelen Üniversitemiz yönetimi, Mardin’in; Ortadoğu pazarına yakın olması,  genç ve dinamik insan gücüne sahip olması, İpekyolu uluslararası ticaret hattı üzerindeki stratejik konumu, kültür ve inanç turizminde marka kent olması, sahip olduğu verimli ovaları ve yüksek tarım potansiyeli ile güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji potansiyelinin varlığı konularındaki dikkat çekici özelliklerinin üniversitenin desteğiyle yeniden yapılandırılması sonucu belirlenen ‘5T’ vizyonunu kamuoyuyla paylaştı.

Bölgenin nabzını tutan ve şehrin kozmopolitik yapısının barındırdığı Tıp, Turizm, Tasarım, Tarım ve Ticaret potansiyelinin üniversite tarafından ele alınarak akademik yaklaşımlarla zirveye taşıyacak çalışmaların yapıldığını paylaşarak konuşmasına başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,

“Üniversitemiz bünyesinde kurulu bulunan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve yakın zamanda kurulması müjdesini almayı beklediğimiz Tıp Fakültesi ile birlikte Mardin ili ve coğrafyasında sağlık turizmi ve sağlık personeli yetiştirme konularında önemli bir merkez olmayı hedefliyoruz. Kurulacak tıp fakültesinin şehrin hinterlandı içerisinde yer alan çevre il ve ilçelerin de sağlık ihtiyaçları karşılanacak ve ülkemizin sağlık turizmi kapasitesinin artmasına vesile olacaktır.” dedi.

MAÜ’nün ‘İnanç ve Kültür Turizmi İhtisas Üniversitesi’ olma kapsamında hayata geçirdiği projeleri hatırlatan Özcoşar, Türkiye’de ilk kez açılan lisans programlarına bölgedeki ilk ve tek turizm doktora programları ile ön plana çıktığını belirterek,
“İnanç Turizmi Rehberliği,  Turizm ve Kültürel Miras, Turizm İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak sanatları, Turizm Rehberliği ve Sağlık Turizmi alanında tezli ve tezsiz yüksek lisans programları ile şehrin değerleri profesyonel olarak ele alınacaktır. Turizm alanında gerçekleştirilecek projelere önemli bir katkı sağlayacak olan Turizm Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk. Türkiye’nin yabancı ülkeler nezdinde etkin tanıtımına yardımcı olmak üzere turizm sektörünü canlandırmaya yönelik faaliyetlerde merkezimiz önemli bir rol üstlenecektir.” dedi.
Özcoşar, Türkiye’de turizm rehberliği öğrencilerinin uygulamalı eğitimlerini güçlendirmek adına Mardin’in simgelerinden biri olan Kasımiye Medresesi’ni ‘Turizm Rehberliği Uygulama Alanı’ olarak kullanıma açarak bir ilke imza attıklarını ifade etti.

Konuşmasına Tasarım alanındaki vizyonu tanıtarak devam eden Özcoşar,  kültürel değerleri çağdaş bir bakış açısı ile yorumlayan, bölgesel değerlerden güç alan sanat alanında özgün, yaratıcı ve evrensel düzeyde bilgi ve çalışmalar üreten MAÜ’nün Tasarım alanında oluşturduğu vizyonuna paralel olarak sanat eğitiminde yenilikçi ve ahlaki değerlerle donanmış, sanata ve tasarıma katkı sağlayacak bireyler yetiştirerek, öncelikle Mardin ve çevresinde daha  sonra ise tüm dünyada ürünler ortaya koyabilecek teknik beceri ve bilgilerin oluşması için önemli çalışmaların  yürütülmeye devam ettiğini aktardı.

‘5T’ vizyonunun bir diğer ayağı olan ‘Tarım’ konusuna da değinen Özcoşar,  Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulması planlanan Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile birlikte Mardin’de yer alan geniş tarım arazilerinin bilimsel yol ve yöntemlerle, verimli kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti. 

Son olarak ‘Ticaret’ vizyonuna değinen Özcoşar, bölgede bulunan iki adet sınır kapısının varlığına değinerek bu sınır kapılarının bölgenin can damarı niteliğinde olduğunu, komşu ülkelerde süren iç karışıklığın sona ermesinden sonra bölgenin ticaret açısından çok daha büyük bir pay sahibi olacağının altını çizerek,

“ Bu noktada bölgemizde sanayi tesislerinin arttırılması ve marka değeri yüksek firmaların kurulması gerekmektedir.  Üniversite olarak bölgenin enerji kaynaklı sorunları ile enerji kullanımı gibi konulara odaklanarak,  enerji sektörü ve bu konuda önemli çalışmalar yapmış akademisyenler ile yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalıştay düzenledik. Bu bağlamda yenilenebilir enerji kaynakları ile bölge, kurulacak olan fabrikalar için daha cazip hale gelecektir.” dedi.

 

Şehrin ve bölgenin bünyesinde barındırdığı tüm değerleri gün yüzüne çıkararak gelişmesine katkı sunan Mardin Artuklu Üniversitesi, oluşturmuş olduğu  ‘5T’ vizyonuna ileriki süreçlerde ‘Teknoloji’ vizyonunu da katarak bir Teknokent çalışmasının da gündeme alınacağı bildirildi. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
 

  •  

17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55