ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNUN YAPISI ADİL DEĞİL

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, 6 Aralık günü çalışmalarına başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, geçinebilir bir ücreti belirlemesinin mümkün olmadığını söyledi.

4.12.2016 08:32:42 0
ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNUN YAPISI ADİL DEĞİL

 

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, 6 Aralık günü çalışmalarına başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, geçinebilir bir ücreti belirlemesinin mümkün olmadığını söyledi. Komisyonun en önemli sorunlarından birinin, temsil yapısı olduğunu söyleyen İnanç, şunları vurguladı:

 

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bir kez daha çalışmalarına başlayacak. Ancak adil olmayan tespit komisyonu yapısıyla, geçinilebilir bir asgari ücret belirlemek mümkün değil. Komisyon, işçiyi temsilen Türk-İş, işvereni temsilen TİSK ve Hükümet kanadının belirlediği 15 kişiden oluşuyor. Bu yapıyla işçi lehine bir karar çıkması mümkün değil. Her seferinde hükümetin önerisine imza atan işçi ya da işveren tarafı ‘katılmıyoruz ama asgari ücret ortada kalmasın diye imzaladık’ bahanesinin arkasına sığınıyor.

 

Doğrudan 6,5 milyon, aileleriyle birlikte ise 26 milyon insanımızı ilgilendiren bu kararın en doğru biçimde ve elbette dar gelirli emekçiler lehine alınması gerekir.

 

Öncelikle, bir işçi için ücretin belirlenmesinden vazgeçilmeli, 4 kişinin geçim ücretinin baz alınması gerekir. Biliyoruz ki, mevcut ve elbette 2017 için alınacak karar bırakın bir aileyi, bir işçinin bile geçim ücretinin altında olacaktır.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısı değiştirilmelidir. Ülkemizin güçlü konfederasyonu HAK-İŞ de komisyonda yer almalıdır.

 

Hükümetimiz bir an önce bu adaletsizlikleri ortadan kaldırmalıdır:

 

  • Asgari Ücret Tespit komisyonu daha adil bir temsil düzeyine erişmelidir.
  • 4 kişilik bir ailenin geçim ücreti baz alınarak asgari ücret belirlenmelidir.
  • Asgari ücretliye, işveren teşviki gibi nakit teşvik verilmelidir.
  • Asgari ücretten gelir vergisi alınmamalıdır.
  • Ücretliler de tıpkı diğer kesimler gibi vergiyi doğuran işlem için harcadıkları parayı gider yazabilmeli, KDV’sini iade alabilmelidir.

 

“Gelir vergisinin yükü işçinin omuzlarında. Vergi adaleti olmadan adil ücret belirlenemez”

 

Murat İnanç, ücretli çalışanların, bilim insanlarının, basının ve hatta ekonomi yönetimindeki siyasetçi ve bürokratların, işçiler aleyhine ağır bir ücret vergileme sistemi olduğunu bilmediklerini vurgulayarak, Hükümeti ve Asgari Ücret Tespit Komisyonunu bir an önce adil vergi düzeni oluşturmaya çağırdı. İnanç şunları kaydetti:

 

“2016 yılında gelir vergisi dilimlerinin artış oranları düşük tutulmuş ve başta asgari ücretliler olmak üzere, ücretlilerin vergi yükü bu yolla artırılmıştır. Bu kabul edilemez tutumun 2017’de devam etmemesini umuyor, şimdiden uyarıyoruz. Gelir vergisi ilk dilimini yüksek tutunuz ki asgari ücretliler ve dar gelirliler daha az vergi ödesin.

 

Ayrıca, Hükümet en az 150 TL olacak şekilde işverenlere ‘asgari ücret desteğinin’ 2017’de devam edeceğini açıkladı. Biz işçiler de en az aynı tutarda teşvik istiyoruz.

 

İşverenlere 5 puanlık ssk işveren hissesi indirimi, bölgesel teşviklerde sosyal güvenlik ücretlerinin hazine tarafından ödenmesi, gençlere, kadınlara, işbaşı eğitimindekilere yönelik prim indirimleri.. Saymakla bitmeyen işveren desteklerine bir de iki yıldır ‘asgari ücret’ nakit teşviki eklendi.

 

Ücretliler, Gelir Vergisinin, KDV’nin, ÖTV’nin yükünü üstlenmektedir. İster KDV için isterse diğer harcamaları için ödediği masrafları gider yazma imkanı olmayan tek kesim ücretlilerdir.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00