İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yaptı.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını, Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yaptı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat IŞIKHAN başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan AĞAR, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak AKKOL ve diğer komisyon üyeleri katıldı.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan AĞAR, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında şu açıklamalarda bulundu:
“Sayın Bakanım, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Değerli Üyeleri, Basınımızın Değerli Emekçileri,
Hepinizi Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere, Bakanlığınızın çağrısı üzerine toplandık. Komisyon olarak yapacağımız çalışmaların, asgari ücretle geçinmek durumunda olan milyonlarca işçiye ve ailesine, işverenlere, ülkemize hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum.
Çalışanların kendisine ve ailesine, insanlık haysiyetine uygun bir yaşam sağlaması gereken ücrettir. Asgari ücretin tespitinde; öncelikle çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bir anayasal hükümdür.
Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir.
İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir.
Komisyonda bu yıl görev yapacak işçi kardeşlerimiz, yaşadıkları geçim sıkıntısını, zorlu hayat şartlarını sizlerle paylaşacaklar. Karayolu işçisi, hastane işçisi, enerji işçisi, AVM işçisi, yaşadıklarını doğrudan sizlere, tüm ülkeye anlatacak.
Sayın Bakanım, ‘Sosyal Devlet’ anlayışında iktisaden zayıf kesimlerin korunması amaçlanır. Asgari ücretin yeniden tespitini milyonlarca ücretli çalışan ve ailesi tarafından umutla takip edilmektedir. Burada belirleyici olan hükümetin yaklaşımıdır.
İşçilerin geçim şartlarının iyileştirilmesi yolunda atılan olumlu adımlar sürdürülmelidir.
Asgari ücretin vergi dışı bırakılması, işçi kesiminin yıllardır devam eden talebiydi. Bu geçtiğimiz yıl uygulamaya girdi. Böylece, tüm ücretli çalışanların vergisi asgari ücretlinin faydalandığı tutar kadar azaldı. Ancak vergide adalet sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Ücretlilerin vergiye esas gelir tarifesi ve oranları, çok düşük kaldı. Yılbaşında ele geçen net ücret, aylar geçtikçe azalmaktadır.
Sayın Bakanım, Değerli Komisyon Üyeleri;
Hepimiz biliyoruz ki, asgari ücret bir koruma ücretidir. Fiyat artışları, başta gıda ve kira olmak üzere, her alanda devam etmektedir. Alınan tedbirler henüz işçinin mutfağına, geçim şartlarına olumlu olarak yansımamıştır.
İşçinin, memurun, emeklinin yaşadığı enflasyon ile açıklanan resmi enflasyon rakamları arasında büyük uyumsuzluk vardır. Asgari ücret, aylardır açlık sınırının altındadır. Halen günlük net asgari ücret 380 TL’dir. Bu ücretle işçi ve ailesi hangi zorunlu ihtiyacını karşılayabilecektir?
Ekonomide yaşanan olumsuzlukların nedeni işçiler değildir. Kaldı ki, toplam satış hasılatı içinde işgücü maliyeti de son yıllarda giderek gerilemektedir. Toplam nüfus içinde ücretli çalışanların sayısı yükselmesine rağmen, milli gelirden aldıkları pay giderek düşmektedir.
Uygulanması gereken gelirler politikasıdır. Sosyal taraflar sadece ücret politikasını değil bir bütün olarak gelir politikasını gözden geçirmelidir. Ücretler üzerindeki işçi-işveren kesintilerinin neden yüksek olduğu hep birlikte değerlendirilmelidir.
Komisyonun yapacağı çalışmalar sonrası tespit edilecek asgari ücretin, işçilerin ve toplumun beklentilerine uygun olmasını bekliyoruz. Ülkenin milli birlik ve beraberliği, üreterek kalkınması her şeyin üzerindedir. İşçiler olarak biz bunun gereğini her fırsatta yerine getiriyoruz.
Beklentimiz, işçiye karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesidir. Refahı adil paylaşmanın gereği yapılmalıdır. İşçi kesimi olarak Komisyon çalışmalarına katkımız bu çerçevede mümkün olacaktır. Yapılacak çalışmaların ülkeye ve taraflara yararlı olmasını ve olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Komisyon, ikinci toplantısını 18 Aralık’ta yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapacak.
Komisyonda bu sene ilk defa dört Asgari Ücretli işçi yer aldı. İşçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan AĞAR, Adana’da hastanede işçi olarak çalışan Hatice AKGEDİK, Ankara’da kasiyer olarak çalışan Meliha Nur ŞIKBUDAK, Çorum’da yaşayan enerji işçisi Saffet CANBAZ, Bolu’da yaşayan karayolları işçisi Durmuş ÖZTÜRK ve TÜRK-İŞ uzmanları toplantıda yer aldı.
Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantının ardından, komisyonda yer alan 4 işçiyle birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan AĞAR, bugünkü toplantının sadece işin başlangıcı olduğunu ve toplantıda herhangi bir ücret konusunun görüşülmediğini söyledi.
“İşçi arkadaşlarımız asgari ücretle geçinemediklerini aktardı”
TÜRK-İŞ heyetindeki 4 işçinin toplantıda söz alıp almadığıyla ilgili soruya AĞAR, “İşçi arkadaşlarımızın görüşlerini sordular, arkadaşlarımız da görüşlerini sundu. Arkadaşlarımız asgari ücretle çalıştıklarını ve geçinemediklerini, geçinebilecek bir ücret talep ettiklerini aktardılar. Bunun üzerine işverenler değerlendirme yapacaklar. Onları da önümüzdeki hafta inşallah göreceğiz.” yanıtını verdi.
TÜRK-İŞ’in asgari ücret konusunda “kırmızı çizgisi”nin olup olmadığı ile ilgili soruya AĞAR, “TÜRK-İŞ olarak herhangi bir ücret söylemedik. Biz ücreti söylediğimiz zaman bağlanır kalırız. İşveren tarafından ücret gelecek ki biz ona göre değerlendirme yapacağız. Şu anda herhangi bir ücret söylemenin anlamının olmadığını düşünüyorum. Yani belirli bir ücret söyleyip de o ücretin altında kalmanın bir anlamı yok.” yanıtını verdi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01