ASTIM HASTALARININ KORKULU RÜYASI ?NEM VE SICAK HAVA?

Sıcak hava ve yüksek nem oranının sağlıklı kişilerin dahi yaşam kalitesini düşürdüğüne dikkat çeken Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Bahri Temüray, yaz aylarının özellikle astım hastalarının zor bir süreçten geçmesine neden oldu

Sağlık 17.07.2016 10:00:29 0
ASTIM HASTALARININ KORKULU RÜYASI ?NEM VE SICAK HAVA?

Sıcak hava ve yüksek nem oranının sağlıklı kişilerin dahi yaşam kalitesini düşürdüğüne dikkat çeken Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Bahri Temüray, yaz aylarının özellikle astım hastalarının zor bir süreçten geçmesine neden olduğuna dikkat çekti.

Astımın ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Bahri Temüray, akciğerler içindeki bronşların çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralması sonucu ortaya çıktığını ve nefes darlığı atakları ile seyrettiğini söyledi. Temüray, “Astımlı hastalarda nefes darlığına yol açan nedenlerin başında viral enfeksiyonlar ve alerjenlere maruziyet gelmektedir. Bununla birlikte diğer önemli risk faktörleri ise özellikle yaz aylarında sıcak hava ve yüksek nem oranıdır. Özellikle aşırı sıcak hava ve solunum yollarında gelişen ani ısı kaybı astım bulgularının başlamasına yol açabilmektedir. Ayrıca artan küresel ısınma, polenlerin uzun süre atmosferde kalmasına neden olarak astım ataklarını tetiklemektedir” dedi.

NEM ORANI YÜKSEK OLAN GÜNLERDE EVDEN ÇIKMAYIN

Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarı %30 ile 50 arasında olduğunu kaydeden Bahri Temüray, “Sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalıdır. Bulunulan ortamlarda nem oranını azaltmak amacıyla klimalar tercih edilmelidir. Fakat klima kullanırken de özellikle hava aşırı derecede soğutulmamalı ve dış ortama göre kademeli olarak sıcaklık ayarlanmalıdır. Klima temizliğine özellikle dikkat edilmelidir” uyarılarında bulundu.

Sıcak hava ve nem maruziyetinin astım hastalarında, hastalığın kontrolünü zorlaştırdığını vurgulayan Temüray, “Bu sebeple kurtarıcı ilaç kullanma ihtiyacı artmaktadır. Bu yüzden yaz aylarında acil servislere başvuru sıklığı artış yaşanmaktadır. Yaz mevsimi boyunca astım hastaları tedavilerini aksatmamaları ve kurtarıcı ilaçlarını mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Astım bulgularını kontrol altına almakta zorlanan hastaların ilaç dozlarını yetersiz olabileceği akla getirerek en kısa sürede doktor ile temasa geçmelidir” diye konuştu. Temüray açıklamasını şöyle sürdürdü: “Serinlemek amacıyla girilen havuzlardaki klor, astım hastalarında nefes darlığını tetikleyebilmektedir. Hastalar için en doğru seçim deniz tatilleridir. Yüzmek ve tuzlu su buharı solumanın tüm hava yolları için doğal bir ilaç olduğu unutulmamalıdır.”

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00