Özel Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Vatansev, oruçluyken bütün gün içilemeyen ancak iftardan sonra ani içilen çok miktardaki sigaranın, astım atağına neden olabileceğini söyledi.
Özel Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Vatansev, oruçluyken bütün gün içilemeyen ancak iftardan sonra ani içilen çok miktardaki sigaranın, astım atağına neden olabileceğini söyledi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Vatansev, Ramazan ayında oruç tutmak isteyen astım ve KOAH hastalarının, dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi vererek astım hastalığının bronşların daralmasıyla ilgili bir hastalık olduğunu belirtti. Bronşların daralmasının iki mekanizmayla ortaya çıktığını ifade eden Dr. Vatansev, "Bronşlardaki daralmalardan birisi, kasların kasılmasından dolayı meydana gelir. Bir diğerinde de bronşların içerisindeki sekresyonların yoğunlaşması ve mukus tıkaçları nedeniyle astım atağı ortaya çıkabilir. Yaz mevsiminde tutulan oruçlarla da, bronşların içerisindeki sekresyonların yoğunluğunun artması nedeniyle mukus tıkaçları meydana gelip astım atakları ortaya çıkabilir” dedi. Hafif ve orta düzeydeki astım hastalarının, düzenli olarak kontrollerini sağlamaları halinde oruç tutabileceklerini vurgulayan Dr. Vatansev, “Astımlı hastaların oruç tutarken dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi, herkesin bu yaz mevsiminde suyu fazlaca tüketmesi gerekir ama astımlı hastaların normal insana göre su tüketimini daha fazla yapmaları gerekir. Çünkü bronşların içerisindeki sekresyonun atılımını en kolay su sağlar. O yüzden suyu biraz arttırmak gerekir” ifadelerini kullandı.
“ANİ İÇİLEN SİGARA ASTIM ATAĞINA NEDEN OLABİLİR”
İftarda, kızartma gibi yağlı gıdaların ve ağır tatlıların fazla tüketiminin reflüyü artırabileceğini kaydeden Dr. Vatansev, “Reflü de astımın atağa geçmesine sebep olabilir. Bu nedenle astımı olan insanların, özellikle yağlı ve ağır gıdalar ile kakaolu ve hamur işi tatlılardan yani reflüyü arttıracak her türlü gıdadan kaçınması gerekir. Ayrıca sigarayı kimsenin içmesini istemiyoruz. Sigara kullanan astımlı hastalar, bütün gün içemediği sigarayı, akşam iftardan sonra tamamlamaya çalışıyor. Ani içilen çok miktardaki sigara da, astım atağına neden olabilir. Özellikle sigarayı kullananların, Ramazan ayı vesilesiyle astım olsun ya da olmasın bırakmalarını istiyoruz. Astımı olan insanlar, akşam yemekten sonra hemen yatmamalı. Çünkü bu durum reflüyü arttırır. Yatmadan da en az bir buçuk, iki saat arasında yemeyi ve içmeyi tümüyle bırakmaları uygun olur” şeklinde konuştu.
KOAH hastalarının da, astımlı hastalardaki özelliklere sahip olduğunu belirten Dr. Vatansev, “KOAH daha çok ileri yaşın bir hastalığıdır. Bir kişinin KOAH`ı ileri evre, yaşı da çok ileriyse yaz günüde orucu tutmalarını çok fazla önermiyoruz. Fakat hafif KOAH`lı hastalar, tedavilerini alarak doktoruyla da görüşerek, ek başka bir sorun yoksa orucu tutabilirler” diye konuştu.
ARTUKLU HABER AJANSI
9489,83%1,30
34,54% 0,20
36,07% -0,43
2990,02% 0,96
5006,57% 1,04