Atama bekleyen 300 bin sağlıkçıyı temsilen gelen bir grup, CHP Milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Gülay Yedekçi ile birlikte TBMM`de basın toplantısı düzenledi.
Atama bekleyen 300 bin sağlıkçıyı temsilen gelen bir grup, CHP Milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Gülay Yedekçi ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
Sağlıkçılar adına konuşan Atama Bekleyen ve Kamu Dışı Çalışan Sağlıkçılar Derneği Başkanı Aras Ali Altıntaş, “Sayımız 300 bine yakın ve 300 bine yakın atama bekleyen yardımcı sağlık personeli için aylardır alım sayıları ve alım sayılarındaki adaletsiz dağılıma karşı mücadele etmekteyiz. Defalarca Ankara’da eylem ve basın açıklaması yapmamıza rağmen Sağlık Bakanlığı komik rakamlarla alımlar yapmakta ve sağlığı tamamen taşerona peşkeş çekmektedir. 300 bin sağlıkçının tek beklentisi şubat ayında yapılacak bir ara atama ve bu atamada diğer bütün atamalar dahil adil bir dağılım.” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. ASMLERDE TIBBİ SEKRETERLER KADRO BEKLİYOR Kamuda asıl işi yapan taşeron işçilere kadro için süreç başladı. Bakanlar Kurulu kısa süre içinde liste açıklayacak. Ardından da kadro için yasal düzenleme yapılacak 64. Hükümetin kurulmasının ardından,Ak Partinin seçim öncesi verdiği seçim taahhütlerinin yerine Getirilmesini sabırsızlıkla beklerken,35 Bin Tıbbi Sekreter ,Hükümet'ten ASM'lerde Kadro verilmesi yönünde müjde beklentisine girdi. Kamudaki taşeronla ilgili son haberleri son günlerde son dakika olarak gelmeye başladı.. Naci Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda 100 güniçinde, hangi işte çalışıyorsa kamuya alınacağını bilecek" dedi . Asli işi yapan taşeron işçileri kadroya alacağız. * Taşeron işçileri kadroya alacağız ancak asli işi yapan taşeron işçileri kadroya alacağız. sağlık Bakanlığı'nda yemek işiyle uğraşanları asli işleri olmadığı için kadroya almayacağız. Güvenlik işi de Sağlık Bakanlığı'nın işi değil. Yan işlerde taşeron işçilik devam edecek ama taşeron işçilerin durumu iyileştirilecek Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Sağlık-Sen eski Genel Başkanı Mahmut Kaçar 1 Kasımdan sonra Aile Sağlığı merkezlerin Tıbbi Sekreterler için düzenleme olacağını kadro verileceğini söyledi.Aile hekimliğinde Tıbbi Sekreterlerin bütçeden para çıkmadan kolay kadroya alınacağını söylediler.
Atanamayan ve çalışamayan sağlıkçıların da katıldığı basın toplantısında Milletvekili Atıcı, “AKP hükümeti 2002 yılında sağlıkta dönüşüm ve sağlıkta reform yapacağım diye yola çıktı ve sağlıkta dönüşüm programı adı altında bir program uygulamaya başladı. Öyle bir noktaya getirdi ki sağlıkta dönüşüm programını bütün kademeler adeta özelleştirildi başta birinci basamak olmak üzere bütün kademeler taşeronlaştırıldı ve sağlık hizmeti Türkiye’nin her yerinde paralı hale getirildi.” açıklamasında bulundu.
Atıcı, bu durumdan bütün vatandaşların muzdarip olduğunu kaydederek, “Ama vatandaşın bir tek umudu vardı acaba bize hizmet verecek olan insanlar, sağlıkçılar gerçekten iyi eğitim almış bu işi profesyonelce yapan insanlar olacak mı? çok eskilerden çok ehil olmayan insanlar alçı yapardı, dikiş atardı o dönemleri çok geride bırakmıştık zaten AKP öncesinde. Ancak AKP döneminde bu kadar allı pullu işlerden sonra acaba sağlık biraz daha profesyonel hale gelecek mi diye bu ümitle AKP’ye oy vermeye devam ettiler. Ama gelinen noktada görülüyor ki sağlıkta dönüşüm sağlıkta taşeronlaşmaya sağlıkta özelleşmeye evirildi.” dedi.
Bugün 300 bin atanamayan sağlıkçıyı temsilen gençlerle bir arada olduklarını ifade eden Atıcı, şöyle devam etti: "Bu gençler sizlere dertlerini net bir şekilde ifade edecek. Bu arkadaşlarımız gerek sağlık meslek liselerinden mezun olan gerekse sağlık meslekleri meslek yüksek okullarından 2 yıllık okullardan tekniker olarak mezun olan sağlık ordusunun bireyleri ve kendi alanlarında halka hizmet vermek için çalışmak istiyorlar. Ama hükümet diyor ki hayır ‘Ben ucuz iş gücüne devam edeceğim. Hayır siz yerinizde durun mezun olmuş olabilirsiniz ama ben az personelle çalışıp sağlıktan kar elde edeceğim’ diyor. Bunu diyor ama bir yandan da sağlıkta hatalı uygulamalar nedeniyle her yıl onbinlerce lira herkese para ödüyor. Ben diyorum ki sağlıkta hatalı uygulamaları bu sağlık ordusuyla azaltabilirsiniz. Hem vatandaş zarar görmemiş olur hem de devletimiz hatalı uygulamalar nedeniyle milyarlarca lira para ödemekten kurtulur ve bu gençlere de bir istihdam sağlanmış olur.”
ADALETSİZ DAĞILIM YÜZÜNDEN 36 SAĞLIK BRANŞININ 35’İ MAĞDUR EDİLMEKTE
Atama Bekleyen ve Kamu Dışı Çalışan Sağlıkçılar Derneği Başkanı Aras Ali Altıntaş ise, bin kilometrelik bir mesafeden Ağrı’dan seslerini duyurmak için geldiğini belirttti. Altındaş sorunlarına ilişkin şunları kaydetti: “Sayımız 300 bine yakın ve 300 bine yakın atama bekleyen yardımcı sağlık personeli için aylardır alım sayıları ve alım sayılarındaki adaletsiz dağılıma karşı mücadele etmekteyiz. Defalarca Ankara’da eylem ve basın açıklaması yapmamıza rağmen Sağlık Bakanlığı komik rakamlarla alımlar yapmakta ve sağlığı tamamen taşerona peşkeş çekmektedir. 2015 yılında sadece 9 bin 200 kadrolu 4 bin 920 sözleşmeli personel alımı yapıldı. Bu da 300 bin atama bekleyen sağlıkçı arasında devede kulak misali olmaktan öteye gidemedi. KPSS’den çok yüksek puan almış olmalarına rağmen atamalardaki yetersizlik ve yapılan düşük rakamlardaki adaletsiz dağılım yüzünden 36 sağlık branşının 35’i mağdur edilmekte. Başta tıbbi sekreterlik, radyoloji ve laboratuvar olmak üzere birçok bölüm taşeron yüzünden atanamamakta taşeron alımlar yüzünden sağlıkçılar yerine diploması olmayan ya da birkaç aylık kurslarla alınmış olan sertifikası olanlar alınmakta ve tamamen torpile dayandırılmaktadır. Sağlık mezunu binlerce insan şubat ayında bakanlığın alım yapmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini talep etmekte. Biz bunu sadece kendimiz için değil halkın sağlığı için de istiyoruz. Taşerona emanet edilen bir sağlık sistemi ölümlere dahi yol açabilir. 300 bin mezun dururken sağlıkçı atamayıp vasıfsız taşeron elemanlar ile hastaneleri doldurarak halkın sağlığını tehlikeye atmaktan geri durmuyorlar. 300 bin sağlıkçının tek beklentisi şubat ayında yapılacak bir ara atama ve bu atamada diğer bütün atamalar dahil adil bir dağılım.”
MİLLETVEKİLİ YEDEKÇİ: SAĞLIKÇI OLMAYANLAR SAĞLIKÇILARIN GÖREVİNİ YAPIYOR
İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi de işin ehli olan diploması olan sağlıkçıların bu görevi yapmadığını yerine sertifikası olan ve çeşitli ilişkilerle bu görevlere atanan sağlıkçı olmayan insanların sağlık personeli görevini yaptığını anlattı. Yedekçi, “Bu öncelikle halkımızın sağlığını tehlikeye atmaktadır. Üniversitelerden mezun edilen bu öğrencilerimizde ciddi bir soruna yol açmakta. Bu çocuklarımızın büyük çoğunluğu KPSS’den çok yüksek puanlar almalarına rağmen atanamamış durumda. Hala bu çocuklarını mezun olduğu okullar öğrenci yetiştirmeye ve mezun vermeye devam etmekte. Sağlık emekçilerinin dörtte biri sadece mezun oldukları okullar gereği atamaları yapılıyor dörtte üçü sertifikalı insanlar tarafından dolduruluyor. Halkın sağlığını daha çok düşünen sağlık politikaların geliştirilmesini ve bu amaçla çalışmalar yapılmasını talep ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
HABER:ABDULLAH ORTAÇ