ATATÜRK`ÜN ANKARA`YA GELİŞİ DİKMENDE KUTLANDI

Atatürk`ün Ankara`ya gelişinin 94.Yıldönümü Dikmen Keklik Pınarında düzenlenen ve Ankara il Yönetiminin katılmadığı törenle Kutlandı.Törenlere Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek te katılmadığı törenlere vatand

Gündem 28.12.2013 09:06:19 0
ATATÜRK`ÜN ANKARA`YA GELİŞİ DİKMENDE KUTLANDI

Atatürk`ün Ankara`ya gelişinin 94.Yıldönümü Dikmen Keklik Pınarında düzenlenen ve Ankara il Yönetiminin katılmadığı bir törenle Kutlandı.Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek`in  katılmadığı törenlere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.Ankara Valisi Alaaddin YükselAtatürk`ün Ankara gelişinin 94.Yı dönümü nedeniyle  Sabah saatlerinde Anıtkabir`i ziyaret  etti.Vali yüksel ,Dikmende düzenlenen törene ise katılımadı

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 94. Yıldönümü törenlerle kutlanıyor. Büyük önder Atatürk’ün Ankara’ya ilk gelişinde coşkuyla karşılandığı Dikmen Keklikpınarı’nda düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş, Garnizon Komutanı Korgeneral İlhan Talu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin ile askeri ve mülki erkan, bürokratlar, Seymenler ve çok sayıdaBaşkentli  vatandaş katıldı.

            Saygı duruşu ve Deniz Kuvvetleri Bando Takımı’nın seslendirdiği İstiklal Marşı’nın hep bir ağızdan okunmasıyla başlayan kutlama töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin, Atatürk’ün 94 yıl önce Ankara topraklarını şereflendirdiğini vurgulayarak, “Bu geliş büyük bir coşku ve sevgi seliyle karşılandı. O gün yaşanan gurur ve heyecanı aynı şekilde yaşıyoruz” dedi. 

Atatürk’ün Ankara’ya geldiği tarih olan 27 Aralık 1919’un, İstiklal savaşının kazanılması ve Cumhuriyet’in kurulmasında önemli bir tarih olduğuna dikkat çeken Gökşin, “27 Aralık Ankaralıların bayramıdır” diye konuştu.   

Atatürk’ün gördüğü coşku ve ilgi sonucu Ankara’yı Başkent yaptığını belirten Gökşin şunları söyledi:

“Ankara bugün de Atatürk’ün hedeflediği yolda emin adımlarla gelişiyor. Ankara’nın uluslararası alanda kazandığı çok sayıda ödül ise Ankara’da yapılanların bir göstergesidir. Ankara’yı yeni projeler ile daha da ileri taşıyacağız.”  

Vali Yardımcısı Ulutaş ise konuşmasında; 1. Dünya Savaşı sonucunda Anadolu’nun haksız yere işgal edildiğini kaydederek, Mustafa Kemal’in istiklali kazanmak amacıyla 19 Mayıs 1919’da yaktığı mücadele ateşinin önemli bir durağının Ankara’ya gelişi olduğunu vurguladı. Ulutaş, Mustafa Kemal’in kendisini karşılamaya gelen Ankaralılara “Niçin buradasınız?”  diye sorduğunu ve Ankaralılardan hep bir ağızdan “Emrini almaya, ölmeye geldik” cevabını aldığını ve bu sözlerden çok etkilendiğini anlattı.

            Seymenlerin herkesin büyük bir ilgiyle izlediği gösterilerinin ardından izciler, Vali Yardımcısı Ulutaş’a büyük bir Türk Bayrağı ve İzci Flaması sundu.Törenin ardından atletlerin Dikmen Caddesi’nde başlayarak   Ulus’ta tamamlanacak  78. Geleneksel Büyük Atatürk Koşusu start aldı.

Dikmen Keklik Pınarı`nda Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç`ın verdiği işaretle başlayıp TCDD Ankara Garı önünde tamamlanan, 10 bin 800 metre mesafeli yarışta, erkeklerde Mehmet Çağlayan, 29.10`luk derecesiyle birinci gelirken, Etiyopyalı Ketoma Amensisa Tadesa 29.35 ile ikinci, vatandaşı Fetena Alemu Regasa ise 29.45`lik derecesiyle üçüncü sırayı elde etti.

Kadınlarda Azeri Tsenca Tsehynesh`in 33.18 derecesiyle birinci bitirdiği yarışta, Burcu Büyükbezgin 33.31`lik derecesiyle ikinci, Sevilay Eytemiş de 33.44`lük derecesiyle üçüncü sırada yer aldı.

Evlilik teklifi

Mehmet Çağlayan, yenilenen parkurda ilk kez yarıştığını belirterek, zorlu bir parkur olmasına karşın yarışı birinci bitirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu arada Çağlayan, yarışın ardından basının karşısında nişanlısına evlenme teklif etti.

"En yaşlı sporcu" Dulda, "en çok katılan" Türkeri

86 yaşındaki Erdoğan Dulda, Büyük Atatürk Koşusu`na katılan en yaşlı sporcu oldu. Dulda, yarışa 41. kez katıldığını belirterek, "Beni kaç yaşında görüyorsanız, o yaştayım. Atatürk`ü gördüm, Atatürk`ün okullarında okudum ve bu yarışmada bulunmaktan gurur duyuyorum" dedi. Dulda, yarışa katılımın az olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Yarışa 60 kez ile en çok katılan sporcu unvanını elinde bulunduran Altan Türkeri de "Beni bu kadar çok sayıda koşturan, Atatürk sevgisidir. Adı Atatürk olan bir koşuda yarışmaktan gurur duydum" diye konuştu.

Bu arada koşuya katılan İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü üyeleri de ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla izleyenleri selamladı.

78. Büyük Atatürk Koşusu, Suat Kılıç`tan görevi dün akşam devralan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç`ın katıldığı ilk spor etkinliği oldu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


19.9° / 10.4°
  • BIST 100

    10178,46%-0,86
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,74% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2401,73% -0,30
  • Ç. ALTIN

    3880,31% -0,35