İBB Meclisi, İETT Genel Müdürlüğü?nün 2,5 milyar liralık 2019 Yılı Bütçesi?ni onayladı. Bütçeyi Meclise sunan Genel Müdür Ahmet Bağış, ?İETT, Başkanımız Mevlüt Uysal?ın desteğiyle yaş ortalaması 5,8 olan otobüslerle, Avrupa?nın en genç ve en modern filosu olma özelliğini devam ettiriyor? dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Kasım ayı toplantılarının 5. birleşiminde İBB’nin bağlı kuruluşlarından İETT Genel Müdürlüğü’nün 2019 yılı Bütçesi ve Performans Programı’nı görüştü. Bütçeyi İBB Meclisi’ne sunan İETT Genel Müdürü Ahmet Bağış, İETT’nin toplu ulaşımda 147 yıllık tecrübesiyle İstanbullulara kaliteli bir hizmet sunduğunu belirterek, “İstanbul’a 3 bin 70 otobüs ve 5 bin 309 personel ile 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. İETT, Başkanımız Mevlüt Uysal’ın desteğiyle yaş ortalaması 5,8 olan filomuz ile Avrupa’nın en genç filosu olma özelliğini devam ettiriyor. Otobüslerimiz, yüzde yüz alçak tabanlı ve engelli erişimine uygundur. USB şarj ve ücretsiz internet hizmeti mevcut” dedi.
HER GÜN 5 MİLYONUN ÜZERİNDE YOLCU TAŞINIYOR
İETT’nin ayrıca 2 bin 154 özel halk otobüsü ve 1025 Otobüs A.Ş otobüsünün denetimini yaptığını ifade eden Ahmet Bağış, toplam 783 hat ve 13 bin 141 durak ile İstanbul’un her köşesinde hizmet verdiklerini, günde 4 milyon 155 bin yolculuk sayısı ile kent hareketliliğinde büyük paya sahip olduklarını söyledi. 52 kilometre uzunluktaki metrobüs hattında da 593 otobüs ile 44 istasyonda günde yaklaşık 950 bin yolcu taşıdıklarına dikkat çeken Bağış, şöyle konuştu;
İETT’NİN 2019 YILI BÜTÇESİ 2,5 MİLYAR TL
“Faaliyetlerimizi, mevcut kaynaklarımızı etkin ve verimli değerlendirerek, yeni kaynakların geliştirilmesi hedefi doğrultusunda planlıyoruz. 2019 yılında öngördüğümüz 2 milyar 500 milyon TL’lik bütçe ile ulaşımda tam entegrasyonu sağlamak, toplu ulaşımda taleplerin yönetimini sağlamak, etkin denetim sistemini kurmak ve özel taşımacılığı kurumsallaştırmak hedeflerine yönelik projeler geliştireceğiz. Dinamik sefer planı, farklı yoğunluk dönemleri için hızlı adaptasyon, esnek planlama ile kaynak verimliliği, yolcu yoğunluğuna göre araç tipi seçebilme imkanlarına kavuşmayı hedefliyoruz. Bu sayede yüzde 20’ye kadar verimlilik artışı öngörüyoruz.”
ENGELLİLERE ÖZEL TEKNOLOJİK HİZMETLER
Engelli vatandaşlara yönelik bir uygulamayla, engelli yolcuların mobil uygulama üzerinden otobüse bulunduğu noktayı bilgi olarak göndermesi, İbeacon teknolojisi ile görme engellilere navigasyon hizmeti gibi hizmetler vermeye hazırlandıklarına işaret eden Bağış, “2018 yılında şoför kaynaklı ihlallerin önlenmesi ve yolcu memnuniyet oranının arttırılması için Özel Halk Otobüsü Sürücü Sicil Uygulamasını hayata geçirdik. Sahadaki 295 personel ve gizli müşteriler ile her hafta bütün araçların en az bir kere denetleniyor. 2019 yılında ise toplam 312 bin gizli ve açık denetim yapmayı planlıyoruz” dedi.
8 ÜLKEYE 203 OTOBÜS HEDİYE EDİLDİ
İstanbul ve Türkiye’nin yurtdışındaki etkinlini artırmak amacıyla, ekonomik ömrünü tamamlayan araçların yenilenerek Dışişleri Bakanlığı ve TİKA vasıtasıyla ihtiyaç duyulan ülkelere yardım olarak gönderildiğini hatırlatan Bağış, proje kapsamında şu ana kadar 8 ülkeye 203 adet araç gönderdiklerini, 205 adet aracı daha 15 ihtiyaç sahibi ülkeye göndermeyi planladıklarını aktardı.
KARA KUTU İLE GÜVENLİ TOPLU ULAŞIM
İETT otobüslerinde bulunan kara kutu sistemini bütün otobüslere yaygınlaştırarak Güvenli Toplu Ulaşım Sistemi’ni hayata geçirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu şekilde ekonomik ve güvenli sürüşü teşvik etmiş, önleyici bakım hizmetini daha kolay sağlamış olacağız. Aynı zamanda araç-şoför-işletmeci karnesi oluşturarak sürekli iyileştirme yoluyla hizmet seviyesinin artırılması sağlanmış olacak. Arapça ve İngilizce başta olmak üzere 16 dilde hizmet veren, günde 1 milyon 680 bin kez sorgulanan MOBİETT uygulamamız yaklaşık 3 buçuk milyon kişi tarafından indirildi. 2019 yılında favori hatlara göre bilgilendirme, durakta bekleyen yolcuya yaklaşan hattın bildirim olarak gönderilmesi ve seslendirilmesi, toplu ulaşım modlarının entegrasyonu, yolculuk deneyimini puanlama, araç doluluk oranlarının gösterilmesi gibi özellikleri de eklemeyi planlıyoruz” diye konuştu.
ŞOFÖRLERE STRES YÖNETİMİ VE KONFORLU SÜRÜŞ EĞİTİMİ VERİLİYOR
Kurumsal ve mesleki gelişim amacıyla 2019 yılında şoför ve memurlara toplam 60 bin 500 saat; iletişim, ilk yardım, öfke kontrolü, stres yönetimi, liderlik eğitimi, ekonomik ve konforlu sürüş eğitimleri vermeyi planladıklarını anlatan Bağış, projeye özel halk otobüsü şoförlerini de dahil ettiklerini ve bu doğrultuda 4 bin 194 özel halk otobüsü sürücüsüne eğitim verilmeye başlandığını dile getirdi. Bağış, 2019 yılında ekonomik ve konforlu sürüş teknikleri, engelli yolcularla iletişim, acil durum eğitimi ve iş sağlığı ve güvenliği konularında da eğitimler vereceklerini belirtti.
İstanbul’a gelen turistlerin tarihi ve kültürel varlıkları konforlu bir ortamda gezmeleri için, İETT’nin 13 turistik otobüs ile 2 hatta hizmet verdiğinin altını çizen Bağış, İETT olarak geçmiş yıllarda Türkiye ve Avrupa Mükemmellik ödüllerini aldıklarını, bağımsız kurumlar tarafından tescil edilmiş 10 yönetim belgesine sahip olduklarını da sözlerine ekledi.
Toplantıda daha sonra AK Parti ve CHP grubu ile şahsı adına söz alan meclis üyeleri, bütçe hakkında görüşlerini belirtti. Görüşmenin tamamlanmasının ardından oylamaya sunulan İETT Genel Müdürlüğü’nün 2019 Yılı Bütçesi, 120 kabul 64 ret oyuyla onaylandı.