Tarih: 23.01.2017 17:11

AVRUPA SÜRYANİLERİNDEN İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU`YA MEKTUP

Facebook Twitter Linked-in

Süryani Demokratik Birliği  Başkanı Fikri Aygür geçen hafta İçişleri Bakanı  Süleyman Soylu'ya  mektup göndererek Diyarbakır ve Mardin'de ki bazı uygulamaları eleştirdi.

 

Fikri Aygur.jpg görüntüleniyor

Süryani Demokratik Birliği  Başkanı Fikri Aygür tarafından İçişleri Bakanı Süleymen Soylu'ya gönderilen mektupta şu ifadelere ter verildi:

 

''Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’daki resmi kurumlarda Süryani kültürüne ait bazı eser ve yazıtların kaldırıldığı bilgisini medyadan öğrendik. Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi binası önünde bulunan iki Lamassu heykeli kaldırılmış, Büyükşehir Belediyesindeki birçok dilde yazılı olan tabelalardan Süryanice yazısı çıkarılmıştır. Ayrıca Mardin’de Sağlık Daire Başkanlığı’na ait tabelada Süryanice dili ihmal edilmiştir.

 

Diyarbakır’daki bu durumun büyükşehir belediyesine kayyum atandıktan sonra meydana gelmesi çok üzücüdür. Süryani kültürünün bilinçli bir şekilde devlet kurumlarından kaldırılması ve Mardin’de olduğu gibi ihmal edilmesi bizde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Türkiye Avrupa Birliğine aday kabul edildikten sonra başlayan Avrupa demokrasisine uyum sağlama sürecinde azınlık toplulukların temel haklarında ilerlemeler kaydedilmişti. Bu süreci Süryaniler de yakından yaşamış ve gelişmelere çok olumlu yaklaşmıştı. Ne yazıkki AB’ye adaylık sürecinde duraksamaların yaşandığı bugünlerde yine azınlıklara yönelik olumsuz uygulamaların baş göstermesi kaygı vericidir. Özellikle ne 15 Temmuz olaylarına ne de Güneydoğu sorunlarına karşımamış olan Süryanlere yönelik kısıtlamaların hayata geçirilmesi kaygılarımızı daha da büyütmektedir. Dileriz ki bu kısıtlamalar yeni Türkiye’nin azınlıklara yönelik siyasi stratejisinin ilk adımları olmaz. Çünkü bu bize Tanzimat Dönemiyle başlayan Avrupalılaşma sürecinin tıkanmasından sonra izlenilen azınlık hakları kısıtlamalarının ardından gelen vahim durumu hatırlatmaktadır.

 

Dileğimiz Türkiye demokrasisinin AB şartlarına bağlı değil, bağımsız özgün koşulları üzerinde gelişmesidir. Demokratik zihniyet, toplumsal kesimler arasında samimi farkındalığı ve samimi kabullenmeyi teşvik eder. Kamusal alandaki uygulamalarda bunu gözetir. Sayın Bakan; Süryaniler Türkiye’nin kadim toplumlarındandır. Binlerce yıldır Gündeydoğu bölgesi Süryani kültürünün etkisiyle gelişmiştir. Bu etkiyi günümüzde hala yaşamın her alanında görmek mümkündür. Süryani kültürü Güneydoğu’nun bir parçası ise, bunun resmi kurumlarda da görülmesi kadar doğal bir şey olamaz. Kayyumlar tarafından bu kültürün yok sayılması ve resmi kurumlardan uzaklaştırılması Türkiye’nin gelişmiş demokrasi seviyesini oldukça düşürecektir. Geçtiğimiz yıl Diyadin belediyesine ait tabele aynı şekilde indirilmiş, buna karşı sizin çok değerli açıklamalarınız olmuştu. Yaptığınız açıklamalar tarafımızdan da taktirle karşılanmıştı. Kürtçe gibi Süryanice dilide Türkiye coğrafyasının kadim dillerinderindir. Aynı hassasiyeti Diyarbakır ve Mardin’de de göstermenizi temenni ederim.

 

 

Diyarbakır ve Mardin’de yapılan uygulamaların makamınızca incelenmesini ve hem sembolik kültürel eserlerin yerlerine döndürülmesi, ayrıca tabela yazılarına tekrar Süryanice’nin eklenmesini Süryani Demokratik Birliği adına rica ediyorum.

 

Saygılarımla,

 

Fikri Aygur

Süryani Demokratik Birliği Başkanı''

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ÖZEL HABER




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —