AYTEN DİRİER`İN ``ÇANAKKALE ŞEREFRAZI``KİTABI BOYABAT HABER`DE

Ayten Dirier`inçok ilgi gören Kitabı ``ÇANAKKALE ŞEREFRAZI``Kitabı Boyabat Haber!in Kitap eleştirmeni Nezih Yıldırım tarafından tanıtım yazısı.yayınlandı.

Kültür ve Sanat 29.01.2016 16:06:25 0
AYTEN DİRİER`İN ``ÇANAKKALE ŞEREFRAZI``KİTABI BOYABAT HABER`DE

Ayten Dirier'inçok ilgi gören Kitabı ''ÇANAKKALE ŞEREFRAZI''Kitabı Boyabat Haber!in Kitap eleştirmeni    Nezih Yıldırım  tarafından   tanıtım yazısı.yayınlandı.

Kitap eleştirmeni   Nezih Yıldırım  tarafından   tanıtım yazısında Kitaba ilişkin yayınlanan yazısı şöyle:

Boyabat, boyabathaber, Boyabat Haber, 0814-n.yildirim.jpg

Ayten Dirier'in gözüyle "Çanakkale Serefrazı"

Geçen haftaki kitap tanıtım yazımızda Rana İslam Değirmenci’nin “Nar-ı Beyza’sını incelemeye ve tanıtmaya çalışmıştım. Bu hafta ise Ayten Dirier’in Çanakkale Serefrazı’sını inceleme ve Kitap’a dair düşüncelerimi siz okurlarımla paylaşmaya çalıştım.

Çanakkale ruhunu içinde barındırdığını gördüğüm ve gelecek kuşaklarımızın da bu ruhu anlamasa katkı sağlayacağına inandığım bu kitabı önemsedim. Kitap hacim olarak küçük ama muhteviyat bakımından tarihe sığmayacak kadar önem ve büyüklük arz etmektedir. En azından ben böyle gördüm ve okurlara da tavsiye ettim ve ederim.

Son yıllarda edebi eserler arasında tarihi olanlara olan ilginin arttığını düşünüyor ve tarihi anlama öğrenmeye her zamankinden daha istekli bir nesil görüyorum.

Ben de şiir yazan ve şiir kitabı çıkaran biri olarak tarihle şiirin birleşimi diyebileceğim Ayten Dirier’in “Onurum Gururum Çanakkale Serefrazı’” adlı kitabını elime aldığımda bir tarih kitabı ile karşılaştığımı düşünmüştüm.

Oysa kitabın sayfalarını çevirdiğimde Özellikle Önsöz’ü okurken mısraların her birinde tarihin şiirle buluşmasına tanık oldum. Mısraları okurken Çanakkale savaşlarının yaşandığı döneme gittim.

 

Boyabat, boyabathaber, Boyabat Haber, 0129-kitap1.jpg

 

 Yazarlar önsözü yazarken genellikle kendilerinden, edebi yaşamlarından ve kitabı neden yazdıklarından bahsederler. Ayten Dirier ise kendinden çok kitabı yazma amacını anlatmakta ve yazma gayesini “Türk gençliğine” bir eğitim hizmeti olarak görüyor ve önsözünde“ Türk gençliği, günümüzde de süren Çanakkale savaşlarının ardındaki sinsi planları bozan Arslanları tanıdıkça, yapma gücünü bulacaktır” diyor ve ne kadar önemli bir amacının olduğunu ortaya koyuyor.


Kitabın isminin “Onurum Gururum Çanakkale Serefrazı” olması da yazarın duyguları ve anlatımı ile bütünleşiyor. Serefraz Osmanlı Türkçesinde benzerlerinden üstün, başı dik, haklı ve galip anlamlarını ifade ediyor.

 Yazar bu kelimeyle Çanakkale savaşının farkını önemini ve ihtişamını anlatmış oluyor. Bence de başarılı olmuş görünüyor.

 Neden derseniz Milletimizin, Çanakkale Savaşında itilaf Kuvvetleri ile ne kadar onurlu bir savaş yaptığını ve vatanını korumak gibi yüce bir gaye ile her türlü zorluğa karşı gösterilen üstün bir kahramanlık destanını Serefnaz kelimesi ve onun tüm anlamını özetliyor, anlatıyor ve bize htiriyor.

Kitabın sayfalarını çevirmeye başladığımızda yazar 20. Asırda tüm dünyada yaşanan olayları ve o dönemdeki bütün devletlerin ülkemiz üzerindeki emellerini bir tarihçi  titizliği ve şair duygusallığı ile bize anlatıyor.

 

Boyabat, boyabathaber, Boyabat Haber, 0129-kitap2.jpg

 

 

 Sayfa aralarındaki yerleştirilen tarihi resimlerle de tarihi yaşatıyor!.. Şair hepimizin gururla hatırladığı ve andığı 18 Mart gününü o günün  sabahından itibaren  yaşananları tarihten yola çıkarak  ordumuzun ne kadar zor bir savaşı yaşadığını “ Osmanlı topçusu suskun, menzile girişi kollamada/ Rumeli , mecidiye , merkez bataryaları ateş altında / …Ak köprüler üstünde gelincik açtı şehit kanları/ Türklük ruhu Boğazda dalga dalga şahlandı …mısralarıyla anlatıyor.

Çanakkale savaşının tarihteki bir önemi de Müttefiklerin üstün ve Yenilmez Armada olarak tanımladıkları bir anlamda “Haçlı ordularına “karşı askerlerimizin imanı, inancı ve yenilmez ruhunun şaha kalkmasıyla ordumuz Dünya’ya da bir mesaj yollamış, savaşların sadece topla tüfekle değil iman gücü ile kazanılacağını tüm dünyaya ispat etmişliğini gösteriyor.

Savaşın en zor bölümlerinden biri olan Conkbayırında yaşananları ise Anzak askerlerinin savaş sırasında Türk askerlerini tanıyarak insani yönünü keşfetmeleri ve dünya üzerinde hiçbir savaşta yaşanmayacak bir duygu ile “Savaştıkları düşmana saygı duyduklarını “şu mısralarla anlatıyor. “Anzaklar şaşkın, emre karşı eller tetikte dondu. Korkak Abdul adı Gelibolu’da Coni Türk oldu.

Yazar Ayten Dirier tarihimizdeki tüm savaşlarda olduğu gibi Çanakkale Savaşında da üstün kahramanlık gösteren Osmanlı kadınlarını cephede gösterdikleri insanüstü gayretlerini anlatırken bizlere de  savaşta kaybettiğimiz o kahramanların ruhunu şad etmek, dua etmek ve minnetimizi yaradana iletmenin önemini hatırlatıyor ve kapılarını açıyor.

Yazar Ayten Dirier kitabının son bölümünde ise yazdığı şiirlerin bir bölümünü besteletip yayınlayarak eserini ölümsüzleştiriyor.
 
Tarihimizin güzide bölümünü şiirle özellikle gençlerimize anlattığı bu alanda yaptığı kültür hizmetinden dolayı Yazarımıza teşekkürlerimizi sunar edebiyat alanında eserlerinin devamını bekleriz.

Saygıyla.''

 

ARTUKLU HABER AJANSI


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04