AYTEN DİRİER`DEN 2 KİTAP DAHA...

Kültür ve Sanat 4.07.2013 12:10:53 0
AYTEN DİRİER`DEN  2  KİTAP DAHA...

 

Kitap: Türkiye’de anayasa hareketleri
Yazar: Ayten Dirier

Yayınevi: KD Yayınları
1. Baskı: Haziran  2013
Ebad: 13,5 x 21
Sayfa: 112
Barkod:9786054805068
Fiyat: 10 TL

Dağıtım: KD Yayınevi,Atatürk Mah.Lale cad.22/4,Sincan-ANKARA

bilgi@kdyayinlari.com /  www.aytendirier.com

*

    Türkiye’de Anayasa Hareketleri’nin serencamı, Dünya’daki anayasacılık akımıyla çağdaş gelişse de, onların aksine tabandan değil tavandan oldu. Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki hareketler, Batı’nın telkini ve baskısıyla başladığından ülkenin aleyhine olup, parça parça dağılmasına yol açtı. Günümüzde de demokrasiye kavuşturma amacıyla gittikleri her ülkeyi kaosa sürükleyip, parçalıyorlar!

    Batıda krallığa karşı özgürlük, eşitlik, kardeşlik için baş kaldıranların çoğunun sürüyle kölesi vardı. Adalet konusunda onlar için yeni olan bu kavramlar; asırlar öncesinde Türk toplumunun özünde olup, İslâmiyet’in benimsenmesiyle daha da pekişti. Osmanlı Beyliği’nin XIV. Asırda kısa sürede büyümesinde adaletli yönetimin büyük rolü vardı. XIX. asırda tüm kurumlardaki gevşeme, gelişmelere duyarsız kalınması Batılılara aradıkları fırsatı verdi. Çağdaşlaşma uğruna yapılan Islâhatlar ve Anayasal Hareketler,  milliyetçi isyanları körükleyip, koskoca imparatorluğun Anadolu’nun bağrına çekilmesine yol açtı.

    Kurtuluş Savaşı ile bağımsızlığına kavuşan Türkiye Cumhuriyeti döneminde de, anayasal hareketler hep tepeden yapıldı. Anayasalar, tanınmış hukukçular tarafından hazırlanıp, son anayasal gelişmelere göre düzenlense de; 1924 Anayasası dışında, sivil özellikli değildi.

    2011’de yamalı bohçaya dönen 1982 Anayasası yerine başlayan yeni anayasa girişiminde bir türlü tam uzlaşma sağlanamaması üzerine, bu kitabı yayınlamaya karar verdim. Amacım, geçmişe objektif bir gözle bakarak ders almak; dış telkin ve oyunlara aldırmadan, topluma huzur ve gönenç sağlayacak, devleti tam anlamıyla sivil kılacak, her türlü vesayet ve bölücü emellere set çekecek, bireyin hak ve hukukunu gözetecek çerçeve bir anayasa hazırlanması uzlaşmasına katkıda bulunmaktır. Kitapta tüm anayasalarımız ana hatlarıyla verilirken, örnek olarak gösterilen1924 Anayasa’sı  tam metin halinde ek olarak verildi.

 

 

Kitap: M.ÂKİF Balkan-Çanakkale-Kurtuluş Savaşları’nda
Yazar: Ayten Dirier

Yayınevi: KD Yayınları
1. Baskı: Mayıs 2013
Ebad: 13,5 x 21
Kâğıt: Kitap kâğıdı
Sayfa: 64
Barkod: 9786054805020
Fiyat: 5 TL

Dağıtım: KD Yayınevi, Atatürk Mah. Lale cad. 22/4, 06930 Sincan-ANKARA

bilgi@kdyayinlari.com  / www.aytendirier.com

*

    Mehmet Âkif öngörü sahibi, toplumuna yabancılaşmamış, Batı’yı hayranlık yerine, eleştirel bir takdirle izleyen çağdaş Türk aydınının simgesidir. I.Dünya Savaşı’nı durduran Mondros Ateşkesi’nden sonra vatanın işgal tehlikesi ile karşı karşıya kalması üzerine hem İstanbul’da bulunduğu süre içinde, hem de Anadolu’ya geçtikten sonra bütün gücü ile vatanımızın her türlü işgal ve baskıdan kurtarılması için çalıştı. Anadolu’ya geçtikten sonra Mustafa Kemal Paşa’nın istekleri doğrultusunda, çeşitli vilâyetlerde büyük bir coşku ile milletimize camii minberlerinden vaaz ve nasihatler verip, vatanın kurtarılması için birlik ve bütünlük çağrısı yaptı. Başyazarı olduğu Sebilürreşad dergisinde yazdığı şiir ve makalelerle Millî Mücadele’ye katkıda bulundu.


    Millî Mücadele yıllarına kadar tamamen İslâmcı bir şair olarak tanınan Mehmet Âkif, o yıllarda ümmetçi görüşünü Millî Mücadele’nin etkisiyle milliyetçi bir karaktere dönüştürdü. İstiklâl Marşı’nda dile getirdiği gibi Türk milletinin ebediyen var olacağına olan inançla millîyetçi duygularını doruğa çıkardı. Düşmana karşı istiklâl ve özgürlük mücadelesi veren Türk milletinin, İslâm Dünyasına önder olacağını düşündü.

  

    Mehmet Âkif milletimizin başına gelen felâketlerin cehaletten kaynaklandığını, geçmişte olduğu gibi İslâm medeniyetinin nicedir tek bir bilim adamı yetiştirmediğinden yakındı. Bu yıkımdan kurtulmak için önce çok çalışılması, Avrupa’nın ilmi ve teknolojik gelişmelerinin izlenmesi, eğitime önem verilmesi ve kendi değerlerimizden de asla vazgeçilmemesini önerdi.

    Mehmet Âkif’in sesi Türklük yaşadıkça vatan ufuklarında yankılanacaktır…

“SAHİPSİZ  KALAN  VATANIN  BATMASI HAKTIR
SEN SAHİP OLURSAN,  BU VATAN BATMAYACAKTIR”


AYTEN DİRİER HAKKINDA

 

    Mardin’de doğdu. Cumhuriyet İlkokulu, Kız Melsek Lisesi Orta Bölümü ve Mardin Lisesi’ni 1971’de dereceyle bitirdi. Derslerdeki üstün başarının yanı sıra kültürel faaliyetler ve terzilikle tanındı. Üniversite sınavına gönderilmeyince, aynı yıl evlendi.

    1972’de Mardin Millî Eğitim Müdürlüğü’nde memurluk ve şeflik, arada UMUT…

    1974’te İzmir Buca E.E.Sosyal Bilgiler Bölümü’nde üniversiteye başladı.

On bir kişilik  evde,  zamanında biten üç başarılı yılın ardından; sevgi, şefkat dolu yüreğin İzmir Agâh Efendi Ortaokulu’nda çiçeklerine sarılması… Kültürel etkinliklerle dolu dolu geçen yıllar.

    Atatürk İlkeleri, Türk Anadolu’da kitapları; Yıllarboyu Tarih, Atayol, Bilim-Birlik-Başarı dergilerinde yayınlanan makaleler, özel ders ve dikişle doldurulan boş zamanları 1984’te bir kenara iten ECE…

    Balçova Lisesi’nden mezun ettiği üniversiteli öğrencilerinin özendirmesiyle, 1987’de D.E.Ü. Tarih Bölümü, 1989-90’da  D.E.Ü. Atatürkçülük ve İnkılâp Tarihi Bölümü’nde master eğitimi ile kariyere başladı.

    Selma Yiğitalp Lisesi’nde sınıf mevcutlarının 80’i aşması üzerine, yirmi yılda 1.dereceden emekliye ayrıldı.

   Öğrencilikteki başarı ödüllerine, görevde Bakanlığın kademe ödülü, MEM.teşekkürü dışında tekrar şiirle kavuştu.  İş Bankası Halkla İlişkiler Md.lüğü, Göztepe Kulübü Başkanın ve İ.E.Ü.Rektörü’nün teşekkürleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi Marşı(Beste:Ali Kocatepe) ve İzmir’i Sevenler Platformu’nun en iyi Şiir ve Şair ödülü, Ümraniye Belediyesi teşekkürü, Emniyet Genel Müdürlüğü teşekkürü, bir sitenin yarışmasında hikâye birinciliği(Gurur), 2010 Milliyet Miss Blog birinciliği…

    Basılan “Aşk’a Söz Verdik” 1-2, “İç’ten” şiir kitapları ile “Anadolu’dan Seçme Öyküler” ortak kitaplarının yanı sıra, “İsfahan’dan İzmir’e” ve “Savaş Bitti mi?” (Çanakkale Savaşları)  seri romanları üzerinde  fırsat buldukça çalışıyor. Bazı siteler, kendi blogu Kültür Bahçesi, Australia Türk, Florida Türk ve Egeli Sabah gazetesinde kültür ağırlıklı makaleler  yazıyor.

    Yeni basılan “Millî Sesimiz M.ÂKİF Balkan-Çanakkale-Kurtuluş Savaşları’nda” ile “Türkiye’de Anayasa Hareketleri” araştırma kitaplarından başka birkaç kitabı daha basılmak üzere bekliyor.

    Ülke sorunlarına duyarlı şair-yazar; geçmişi güncelle harmanlayarak geleceğe ışık tutmaya, görüş farklılıklarını törpüleyerek toplumsal uzlaşmayı sağlamaya çalışıyor.

 

 

 


 

 ABDULLAH ORTAÇ-ANKARA/ÖZEL HABER


Anahtar Kelimeler:
38.6° / 25.9°
  • BIST 100

    10680,00%-0,82
  • DOLAR

    32,95% 0,25
  • EURO

    35,28% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2456,69% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3987,57% 0,00