AZERBAYCAN-MARDİN DOSTLUĞU

Mardinli Sultan Özen ile bir yıl önçe Azerbaycan`da turizm fuarında "Mardin" rüzgarı- Artuklu Üniversitesi Reyhani Müzik Grubunun Bakü`deki konserinde tanıştık.

Gündem 14.04.2016 10:32:51 0
AZERBAYCAN-MARDİN DOSTLUĞU

Mardinli Sultan Özen ile  bir yıl önçe Azerbaycan'da turizm fuarında "Mardin" rüzgarı- Artuklu Üniversitesi Reyhani Müzik Grubunun Bakü'deki konserinde tanıştık.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği konsere büyükelçilik müşavir ve çalışanları, Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Azerbaycan'daki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar da katılmıştılar.
Sıçak tebessümü, samimiyyetiyle dikkatımı çeken bu hanımla yakından tanışmak istedim. Lakin zaman azlığından sadece bir-birimize vizit kartlarımızı bırakmakla kifayetlendik.
Amma, o Mardine döndükden sonra sık-sık yazışır, hal-ehval tutuyoruz. Onun Azerbaycana, halkımıza sevgisinden dolayı okurlarlımızın da onu tanımasını istedim. O yüzden ele internet üzerinden onunla sitemiz için kısa bir müsahibe aldım.

-Sultan hanım selam nasılsınız? 


-Selam, iyiyim çok saq olun. Dostların da her zaman iyi olmasını Rabbimizden dilerim her zaman.

-Sizi geçen yıl Bakude olduğunuzda tanıdım, ve kalbime hakim ola bilecek bir insan gibi hic unutmadım. Nec? ki, sizinle tanışlığımza vesile olan Seyit Ahmet Arslan beyi unutmadık. O yüzden de sizi okurlarımıza yakından tanıtmak kararına geldim. İlk sorumuz:
Sultan Özen kimdir?

 

Sultan Özen:



-Şanlıurfada dünyaya geldim. Ailem aslen Mardinlidir. Öğretmen bir ailenin kızıyım. Bir erkek, dört kız kardeşiz.
Mardin ili Kızıltepe ilçesinde ikamet etmekteyim. Lise tahsilini burda bitirdim. Anadolu Üniversitesi Maliye bölümünü kazandım. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde El Sanatları bölümünde Usta Öğretici olarak görev yapmaya başladım. 2000-2004 yılları arasında Kadın sağlığı ve Aile Planlaması (WillowsFoundatıon) Pojesinde danışmanlık yaptım. Proje tamamlanınca Eylül 2004-2008 yılları arasında Özel bir Poliklinikte muhasebe biriminde görev aldım. Aynı dönemlerde Mardin Sağlıklı Yaşam Derneğinde aldığım Yoga eğitiminin Yurt dışı seyehatlerine katıldım. Görevlerimin yanısıra gönüllülük esaslı bireysel sorumluluğum her zaman için devam etti. Üniversite ikinci sınıftan ayrıldım. Yaklaşık 15 yıldır gönüllü olarak, önyargılardan politik ve ideolojik kaygılardan uzak insan yaşamına dokunmayı ilke edindim ve bu ilkeyle hayatlara dokunup huzur bulmaya devam diyorum. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde ,Çok Amaçlı Toplum merkezinde Usta Öğreticilik görevime devam ederken, 16.09.2015 tarihinden bu yana Mardin İkizler Çoğul Aileleri Derneği (MİÇAD) Yönetim kurulu başkanlığını sürdürmekteyim.
 

Sultan Özen:



- Sahib olduğunuz mesleginizde önemsediginiz en önemli detay.

-Düşündüğüm zaman hak ve adalet kavramları insanlık tarihi kadar eskilere gider. Hak ve adalet taviz vermediğim ve hiçbir zamanda vermeyeceğim benimsediğim bir özelliktir.
- Shu dernegi yarattığınızda hanki nedeni önemsediniz? 

- Derneğimizin adı: Mardin İkizler Çoğul Aileleri Derneği.Yani Sivil toplum örgütü. Resmi anlamda Türkiye de kurulan 3. Ve bölgede emsali olmayan Derneğimiz, Mardin ili Kızıltepe ilçesinde bulunan ikiz ve çoğullara (üçüzler, dördüzler, beşizler ve daha fazlası) yönelik toplumda farkındalık oluşturarak, toplumda bu konuda bir bilinç oluşmasını sağlamaktadır.Faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam etmektedir.Derneğimizİnşallah çalışma azmimiz ile Kurum olacak ilerki zamanlarda. 15 yıldır iş hayatındayım. Çalışma azmim, verdiğim emeklerden hep başkaları nemalandı. Hiç kimseyi aracı yapmadan birebir onlarla iletişimdeyiz. Buda ben ve ekibim için çok önemli. Bu konuda en büyük destekçim yönetim kurulundaki arkadaşlarım. Herkesin huzurunda kendilerine çok teşekkür ederim.

Sultan Özen:



- Sizin dernek yalnız Mardindemi projeler yapıyor?
 

Sultan Özen:



- Tabiki hayır.16.09.2015 tarihinde kurulan derneğimiz daha çok yeni. İmkan ve olanaklarımız el verdiği sürece ikiz ve çoğullarla ilgili her türlü faaliyeti destekleyecek yerel ve uluslararası çalışmalar yapmak, Projelerde yer almak hedeflerimiz arasında.Bu hedeflerimize ulaşabilmek içinde maddi manevi desteklere ihtiyacımızda olacaktır.

-Keçen yıl Azerbaycanda oldunuz. Azerbaycan hatıralarınızda sizin için nasıl kaldı?
 

Sultan Özen:



- 1-5 Nisan 2015 tarihinde Bakü fuarındaydım. Rüzgar kenti düşündüğüm zaman hala aynı heyecan ve huzuru yaşıyorum. Kısa bir zaman kalmamıza rağmen tarihi ve kültürel dokusuna hayran kaldım gezdiğim yerleri düşündüğümde. Ateshgahtapınağı, Sahil kıyısındaki müzeden gördüğümüz dünyanın en uzun direkli bayrağı, ,kütüphane ,ağırlandığımız Sultan restorant ,tren garı ….şuan ismini hatırlayamadığım bir çok yer. Fuar stantdlarını gezen Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyevin doğal ve içten sohbeti, "Kardeş ülke, Can Türkiyem hoşgelmiş" cümlesi hala kulağımda.Sizleri tanıdım.Tekrarını diliyorum tabi. Birde baktınız Kızıltedeki ikizlerimizle yine Azerbaycandayız, amma bu defasında Karabağda inşallah.Ne güzel olur değil mi ? 

-Tabii, çok güzel olur.
 

Sultan Özen:



-Bu arada İnform.az-ın vasitesiyle Baküde kaldığımız sürece bizleri en güzel şekilde ağırlayan Bakü büyükelçiliğinde o dön?md? görev yapan müşavirimiz Sayın Seyit Ahmet Arslan beye, büyükelçiliyimizin basın müşaviri Hamit Karadeniz beye, Nigara, Nurana, Mehin ve adını hatırlayamadığım tüm heyete çok teşekkür ederim tekrardan.

-Terrörle ilgili fikirleriniz, milli ayrımcılığa nasıl bakıyorsunuz? 

-Türkiye Cumhuriyetini yıkmaya, bölmeye kimsenin gücü yetmez. Devlet içinde devlet olmaz.Tek bayrak, Tek millet, Tek Ülke, Tek Türkiyemiz var.
Halida hanım, öncelikle gösterdiğiniz incelikten dolayı, dostluğunuz, güzel yüreğiniz, samimiyetinizden dolayı sizlere şahsım ve Yönetimim adına çok teşekkür ederim.Türkiye den Mardin Kızıltepeden kucak dolusu sevgi ve selamlar CAN AZERBAYCANA!
 

Sultan Özen:



Kardeş ülkemiz Azerbaycan haberlerini ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz.Yaşanan olumsuzluklar karşısında üzüldük canımız yandı.
Lakin;Vatanı için canını, kanını feda eden ordumuza güvenimizi hiç yitirmedik. Ermenistan karşısında büyük zafer kazanan Azerbaycan ordusunun zafer sevincini yaşıyoruz.Tek taraflı ateşkes sağlamış, BARIŞI isteyen taraf olduğunu göstermiş, hak yerini bulmuştur.
İnşallah yakın zaman içerisinde tüm Karabağ topraklarını geri alırız. O zaman sizlerle beraber o yerlerde Mardininin çiy köftesini yaparız. 
 

Sultan Özen:



-İnşallah. Teşekkür ediyorum şu sıcak ve sevgi dolu dilekleriniz için.
 

Sultan Özen:


 

Sultan Özen:


 

Sultan Özen:




ARTUKLU HABER AJANSI

HALİDE HALİD/AZERBAYCAN


Anahtar Kelimeler: AZERBAYCAN-MARDİN DOSTLUĞU
30.6° / 19.5°
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,50% -0,11
  • EURO

    34,92% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2434,89% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04