Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Başörtüsü bir mücadeleydi. Bu mücadelede biz haklarımızı bıraktık. Bu haklar, sınavlarda, kamuda, bireysel olarak emek verdiğimiz alanlarda kazanılmış haklardı. Haklarımızı bıraktık ama başörtümüzü bıra
Bakan Ramazanoğlu: Haklarımızı bıraktık başörtümüzü bırakmadık
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, "Başörtüsü bir mücadeleydi. Bu mücadelede biz haklarımızı bıraktık. Bu haklar, sınavlarda, kamuda, bireysel olarak emek verdiğimiz alanlarda kazanılmış haklardı. Haklarımızı bıraktık ama başörtümüzü bırakmadık" dedi.
Anadolu Ajansı’nın sorularını cevaplayan Bakan Sema Ramazanoğlu, başörtüsü nedeniyle yaşadığı sorunlardan siyasete atılmasına, yaptığı çalışmalardan Bakanlık görevine kadar geçen süreci anlattı.
Türkiye'deki başörtüsü sorunu nedeniyle okullarda, üniversitede, bürokraside başörtüsüyle çalışabilme, öğrenim görme ve seçilebilme hakkının kullanılamadığını belirten Bakan Ramazanoğlu, eğitim hakkının temel haklardan olduğunu dile getirdi. Ramazanoğlu, "Ancak buna rağmen 'başörtümle eğitimi sürdürmek istiyorum' diyenler için böyle bir alan yoktu. Aynı zamanda çalışma hayatında da yoktu. Bunun mücadelesi verildi. Zaman zaman yasaklamalar getirildi, katı uygulamalar yapıldı" diye konuştu.
Başörtülü kadınlar ve gençlerin görmezden gelindiğini, siyasi iradenin "başörtülüler bu ülkeden gitsin" gibi çok uç ifadeler kullandığını vurgulayan Ramazanoğlu, "Başörtüsü bir mücadeleydi. Bu mücadelede biz haklarımızı bıraktık. Bu haklar, sınavlarda, kamuda, bireysel olarak emek verdiğimiz alanlarda kazanılmış haklardı. Haklarımızı bıraktık ama başörtümüzü bırakmadık" ifadesini kullandı.
"Hastaneden istifa etmek zorunda kaldım"
Çok uzun süre başörtülü olarak kullanamadığı seçilebilme özgürlüğünü, ilk defa 1 Kasım seçimlerinde kullanabildiğini kaydeden Ramazanoğlu, bunu "Türkiye'nin ileri demokrasi mücadelesinin geldiği adım" olarak nitelendirdi.
AK Parti kurulmadan önceki sürecin, "28 Şubat postmodern darbe" olarak tanımlandığını hatırlatan Ramazanoğlu, bu süreçte kamuda, öğretim kurumlarında başörtüsünün yanı sıra diğer özgürlüklere de el konulduğunu, başörtülü olduğu için çalıştığı hastaneden istifa etmek zorunda kalarak, özel sektöre geçtiğini anlattı.
"28 Şubat sürecini" Türkiye'nin siyasi, ekonomik sosyal kaotik dönemi olarak tanımlayan Ramazanoğlu, bu süreçte toplumun karamsarlaştığını, herkesin memleketin halini düşünmeye başladığını söyledi.
"Kadınlar eğitilmeli, kız çocukları okutulmalı"
Ramazanoğlu, ülkeye ve millete sahip çıkma sivil hareketinin, siyasi partiye dönüşümünün AK Parti ile gerçekleştiğine işaret ederek, AK Parti'nin kuruluş aşamalarının canlı tanığı olduğunu belirtti.
Lise çağlarından itibaren sosyal konularla ilgili, toplumsal sorunlara karşı duyarlı olduğunun altını çizen Ramazanoğlu, 1980 darbesi sürecinde üniversite öğrencisi, 28 Şubat sürecinde ise devlet memuru olduğunu aktardı. Ramazanoğlu, "Ceberut devletin vatandaşı nasıl ezdiğinin göstergesi olan bütün süreçleri yaşamış oldum. Hem üniversite öğrencisi olarak hem de daha sonra kamu çalışanı olarak" dedi.
Taşrada doktorluk yaparken kadınların eğitimsiz olması nedeniyle sağlıklarını koruyamadıklarını gördüğünü dile getiren Ramazanoğlu, "Ailede, kadınlar ve çocuklarda problem sarmalının nasıl oluştuğunu gördüm. Hep şunu diyorum, kadınlar eğitilmeli, kız çocukları okutulmalı" diye konuştu.
Ramazanoğlu, o dönemlerde kadın sağlığıyla ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini düşündüğünü, İstanbul'a döndüğünde doktor arkadaşlarıyla kurdukları dernek ve vakıflarla sosyal sorunlara ilişkin çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74