BAKAN SELÇUK 5.DÖNEM TİS GÖRÜŞMELERİNE YÖNELİK ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 5. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri ile İlgili Cumhurbaşkanlığı Külliyesi?nde Açıklamalarda Bulundu

21.08.2019 20:04:23 0
BAKAN SELÇUK 5.DÖNEM TİS GÖRÜŞMELERİNE YÖNELİK ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,  5. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri ile İlgili Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Açıklamalarda Bulundu.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kamu görevlileri ve emeklilerinin sosyal ve mali haklarını ilgilendiren 5. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’ne dair Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın toplantısı düzenledi.  

 

Masada uzlaşının temel öncelik olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, sürecin başından sonuna masa başında olduğunu vurgulayarak “Ben de bizatihi müzakere masasını ekranlarda çağrıda bulunarak değil masanın başında dinledim.” dedi.

 

Toplantı sürecinin 1 Ağustos 2019’da başladığını belirten Bakan Selçuk, takvimin tarafların ortak mutabakatıyla belirlendiğini hatırlattı. 4688 sayılı yasaya uygun hareket edildiğini bildiren Bakan Selçuk, “Bu kapsamda kamu işveren heyeti ile kamu görevlileri sendikaları heyeti arasında takvimin belirlenmesi, komisyon çalışmaları, komisyon raporlarının değerlendirilmesi ve resmi teklifler iletildi.” açıklamasını yaptı.

 

Sözleşme kapsamında 4 toplantı yapıldığını dile getiren Bakan Selçuk, kamu işveren heyeti olarak ilk teklifi 16 Ağustos tarihinde 2020 yılı için yüzde 3.5+3, 2021 yılı için yüzde 3+2.5 şeklinde sunduklarını hatırlatarak şu açıklamayı yaptı:

 

“Bu teklifimizi daha sonra 2020 yılının birinci 6 ayı için yüzde 4 artı enflasyon farkı, 2020 yılının ikinci altıncı ayı için yüzde 4 artı enflasyon farkı, 2021 yılının birinci altı ayı için 3 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayı için yüzde 3 + enflasyon farkı olarak yükselttik. Dolayısıyla verdiğimiz zam oranları enflasyon altında kalırsa enflasyonun farkının da ödeneceğini belirttik.”

 

“Enflasyona Ezdirmeme Geleneğimizi Müzakereler Süresince Yürüttük”

 

Merkez bankasının enflasyon beklentisini 2020 yılı için yüzde 8.2, 2021 yılı için de yüzde 5.4 olarak açıkladığını hatırlatan Bakan Selçuk, “Kamu personeline ilişkin harcamaların bütçede atan payına rağmen iktidarlarımız boyunca kamu çalışanlarına ve emeklilerine enflasyonu göz önünde bulundurarak maaş artışları yaptık. Ve enflasyona ezdirmeme geleneğimizi her daim müzakereler süresince de yürüttük. Müzakereler devam ederken maalesef kamu görevlileri sendikaları heyeti 2020-2021 yılı taleplerini daha da yükselterek ortak bir noktada buluşma ihtimalini zayıflattı.” ifadesini kullandı.

 

“Kamu İşveren Heyeti Süreci Büyük Bir Özveri, Hassasiyetle Yürüttü”

 

Müzakere sürecinin 20 Ağustos 2019 tarihinde sonuçlandığını kaydeden Bakan Selçuk, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği yetki çerçevesinde başkanlığını yürüttüğüm kamu işveren heyeti, toplu sözleşme müzakerelerin başından sonuna kadar büyük bir özveriyle hassasiyetle yürüttü.” diye konuştu.

 

“Masada Uzlaşıyı Sağlamak Temel Önceliğimiz Oldu”

 

Sürecin tamamında kamu görevlileri ve emeklilerinin mali ve sosyal haklarını koruyan bir tavırda olduklarına dikkat çeken Bakan Selçuk, “Masada uzlaşıyı sağlamak temel önceliğimiz oldu. Kamu görevlileri sendikaları heyetinin 800’ü aşkın talebi kamu personel sisteminin temel prensipleri ve bu taleplerle ilgili bakanlıklarım kurum ve kuruluşların değerlendirmeleri de dikkate alınarak ve tüm detaylarıyla müzakere edildi. Ben de bizatihi müzakere masasını ekranlarda çağrıda bulunarak değil masanın başında dinledim.” değerlendirmesini yaptı. 

 

Bakan Selçuk, şunları söyledi:

 

“82 milyonun sosyal refahı da dikkate alınarak kamu harcamalarından yatırım, üretim, ARGE ve istihdam gibi alanlara da pay aktarılması gerçeği de dikkate alınarak harcama bileşenleri üzerinde adil yaklaşım sergilemekteyiz.”

 

“Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Süreci Başlamış Oldu”

 

Müzakere sürecinde uzlaşı olmaması halinde kamu görevlileri hakem kurulunun devreye girmesinin öngörüldüğünü bildiren Bakan Selçuk, “Bu tarihten sonra kanun taraflara kamu görevlileri hakem kuruluna başvurmaları için 3 iş günü süre tanımaktadır. Gelinen noktada müzakereler uzlaşmazlıkla sonuçlanmış ve kamu görevlileri hakem kurulu süreci bugünden itibaren resmen başlamış oldu.” dedi.

 

“Sürecin uzlaşıyla tamamlanması başından beri en temel arzumuzdu” diyen Bakan Selçuk, “Uzlaşmazlık durumu da her sözleşme gibi bu sözleşmenin de doğal sonuçlarından biri. Bu anlamda ben kamu görevlileri ve emeklilerin 4. Dönem ve önceki dönemlerdeki toplu sözleşmelerde edindikleri kazanımların da aynen korunacağını vurgulamak isterim. Dolayısıyla bir hak kaybı gerçekleşmiş olmayacak.” vurgusu yaptı.

 

Hakem Kurulu Kararı Nihai ve Bağlayıcı Olacak

 

Hakem kurulunun alacağı kararın tüm taraflar için nihai ve bağlayıcı olacağına değinen Bakan Selçuk, tespit tutanağının imzalanarak hakem kuruluna iletildiğini belirtti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 

 


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61