Akdeniz İhracatçı Birliklerinin ev sahipliğinde Adana?da devam eden ?Türkiye İnovasyon Haftası?nda iş dünyasından birçok önemli isim katıldığı panellerde özellikle gençlere seslendiler ve hata yapmaktan korkmamaları tavsiyesinde bulundular.
Akdeniz İhracatçı Birliklerinin ev sahipliğinde Adana’da devam eden ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nda iş dünyasından birçok önemli isim katıldığı panellerde özellikle gençlere seslendiler ve hata yapmaktan korkmamaları tavsiyesinde bulundular.
Akdeniz Bölgesi’nin ihracat yıldızları Türkiye Petrol Rafinerileri, Tosyalı Dış Ticaret, Şişecam Dış Ticaret, Sasa Polyester ve Petlas Lastik Sanayi oldu. Firmalara ödüllerini Bakan Zeybekci verdi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de insanların yeniliklerden kaçındığını vurgulayarak, “İnovasyonu önce kurumlarda, devlette, siyasette yapmak gerekiyor. İnovasyonu önce kendimizi eleştirerek yapmak gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Adana’da devam eden ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinliğinde Türk iş dünyasından, sıra dışı kadınlara ve dijitalleşmeye kadar birçok oturumda paneller ve konferanslar düzenlenerek inovatif olmanın gerekliliği anlatıldı. Etkinliklerde ayrıca AKİB bünyesinde yer alan ve en fazla ihracat yapan firmalar da ödüllendirilerek daha fazla inovasyona teşvik edildi.
Bursa İnovasyona yürüdü, Adana’nın koşması lazım.
Ödül töreninin açış konuşmasını yapan AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, aynı sektörlerde faaliyet gösteren Adana ile Bursa’yı karşılaştırdı. Bu yıl bölgeden en fazla ihracat yapılan Rusya, Suriye gibi bölgelerde yaşanan sorunlar nedeniyle Akdeniz Bölgesi’nden yapılan ihracatın yüzde 14 gerilediğine dikkat çeken Aymen, “Bu nedenle inovasyona önem veriyoruz. Adana özellikle sorunlu. Sanayi şehri ama inovasyona kavuşamadı. Bursa bizimle aynı sektörlerde üretim yapıyor ama çok ilerledi. Adana’da ihraç birim fiyatı ortalama 1 dolar Bursa 7-8 dolar. Bursa inovasyona yürüdü ve başardı. Adana’nın koşması lazım” dedi.
İnovasyonu önce kendimizde yapmalıyız
‘Türkiye İnovasyon Haftası’nda herkesi inovatif olmaya davet eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de son yıllarda Ar-Ge’ye yaptıkları destekleri hatırlattı. Bakan Zeybekçi, “Ama galiba bir şeyleri eksik yapıyoruz. İnsanlarımız yeniliklerden kaçıyor. İnovasyonu önce kurumlarda, devlette, siyasette yapmak gerekiyor. Önce kendi kendimizi eleştirerek yapmak gerekiyor. İnovasyon anlayışını böyle geliştirebiliriz” diye konuştu.
Bakan Zeybekci, daha sonra TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen ile birlikte AKİB bünyesinde en fazla ihracat gerçekleştiren Türkiye Petrol Rafinerileri, Tosyalı Dış Ticaret, Şişecam Dış Ticaret, Sasa Polyester ve Petlas Lastik Sanayi yetkililerine ödüllerini verdi.
Öte yandan etkinlikte düzenlenen “Türk İş Dünyası” oturumu ünlü konuşmacıları ile büyük ilgi gördü. Oturuma Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Akfen Holding ve TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı konuşmacı olarak katılarak inovatif çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Çalışanların hata yapmasına izin veriyoruz
Kale Grup Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, firmalarının kurumsal girişimcilik anlayışıyla inovasyona önem verdiğini, çalışanlarının hata yapmasına izin verip bir takım değerler zinciri oluşturarak yenilikler peşinde koştuklarını söyledi. İnovasyon kültürünü izlemek yerine içine daha fazla girmek gerektiğinin altını çizen Okyay, inovatif yaklaşımın Türkiye için bir seçenek değil zorunluluk olduğunu vurguladı. Okyay şöyle devam etti:
“Teknolojiyi alıp tekrarlama, kopyalama mantığına dokunmak gerekiyor. Hata yapmaktan çekinmemeli. İnovasyon çalışmalarında biraz ticarileşme sorunu var, bu moralimizi bozmamalı. İnovasyonu bugünkü etkinlik gibi seyretmemeli, içselleştirmeliyiz.”
Dünyada talep sıkıntısı yaşanırken biz üretimi artırıyoruz
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2008’te yaşanan küresel krizde yatırıma yöneldiklerini ve Türkiye’de özel sektörün ilk yassı-çelik tesisini kurduklarını hatırlattı. Yatırımlarını geliştirerek Afrika’da bile tesis kurduklarını kaydeden Tosyalı, şöyle konuştu:
“Bu şekilde büyüme kaydettik. İlave hamleler yapmazsak, dünyadaki küresel oyuncular bizi Türkiye’ye hapsedip boğabilirdi. Günümüzde pazar neredeyse gidip artık orada yatırım yapmak gerekiyor. Biz bunu önceden görerek yaptık ve başarılı olduk. Avrupa ve Afrika’da iki yatırıma daha başladık. Hem ülkemizde hem de yurtdışında cevherden çelik üretimi yapıyoruz. Geçtiğimiz aylarda bu yatırımların temelini attık. 24 ay sonra ilk kez bir Türk girişimci dünyanın başka bir yerinde tamamen cevhere dayalı çelik üretimi gerçekleştiriyor olacak. Dünyada demir-çelik sektörü kar ve talep sıkıntısı yaşarken, biz üretimi ve sipariş hacmimizi artırıyoruz.”
İnovasyon sayesinde havaalanı inşaatında dünyada birinciyiz
Akfen Holding ve TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 1997 yılında yap-işlet-devret modeliyle katıldıkları Atatürk Havalimanı inşaatı ihalesini alma sürecini şöyle anlattı:
“O gün sanırım sekiz firma ihaleye girmişti. Hepsi de benzer inovatif çalışmayı yapmıştı. Ama biz yıl ve ay şeklinde olan tekliflere bir farklılık daha katarak üç yıl sekiz ay 20 gün demiştik. Bu 10 günlük farkla da ihaleyi kazandığımıza inanıyorum.”
Bazen inovatif çalışmaların kar getirmediğine değinen Akın, şunları söyledi: “Ancak bunların faydalı, sosyal içerikli çalışmalar olması halinde de devam etmesi gerekiyor. Dünyadaki büyük rakiplerimizi inceleyerek ihalelere giriyoruz. Afrika’da, Rusya’da, Avrupa’da değişik çalışmalar yapmalıydık. Biz de dünyada ilk kez hem free shop, hem havaalanı, hem havalimanı güvenliği, otoparkı ve otelini işleten tek şirketiz. Dolayısıyla rakiplere karşı avantajımız oluyor. Bugün dünyada havaalanı inşaatında dünyanın en büyük firması seçildik.”
Dünyada üst düzey yönetimde çalışan kadın sayısı az
Etkinlik kapsamında kadınların iş dünyasında nasıl istihdam edileceği ve yönetim kadrolarında nasıl yer alacağı üzerine “Sıra Dışı Kadınlar” paneli de gerçekleştirildi. Haber Türk Gazetesi Köşe Yazarı Serpil Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Grup Başkanı Oya Ünlü Kızıl, Big Chef’s CEO’su Gamze Cizreli ve Tarımsal Pazarlama Kurucusu Tülin Akın söz aldı.
Serpil Yılmaz’ın “Türkiye’de 11,5 milyon evde oturan kadın var. Biz bunları nasıl istihdama katabiliriz, nasıl çalıştırabiliriz?” sorusu ile konuşmacılara söz verdiği panelde, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Grup Başkanı Oya Ünlü Kızıl, şunları söyledi:
“Dünyada üst düzey yönetimde çalışan kadın sayısı az. Hatta yapılan bir araştırmada yalnızca yönetici konumundaki ‘John’ isimli erkekler bile bu alanda kadınlardan fazla. Türkiye’de de kadın işgücü dünya seviyesinin altında. Kadın işgücü için kota ve hedef koymadan ilerleme çok az oluyor. Kadının önünde toplumsal sorunlar var. Eğitim sorunu var, eşitsizlik var. Şirketlerde de yeterli havuz oluşturulmamış. Kadını işe alacak süreçler geliştirilmeli.”
Bankadan borç almaktan korkmayın
Big Chef’s CEO’su Gamze Cizreli, iş hayatına önce özel sektörde başladığını, altı ay sonrasında ise işlerin yürümediğini söyledi. Bunun üzerine “Girişimci doğulur mu, olunur mu” sorusunu soran Cizreli, şöyle devam etti:
“İlk özel işimde de restorancılık yapıyordum. Maalesef yürütemedim. Ama sonrasında yeniden girişimciliği seçtim. İlk girişimimden çok borcum oldu. Korkmadım yeniden bankalardan borç aldım. Bankadan borç almaya korkmayın. Restoran işini bildiğim için cesaretle sarıldığım bu yeni işimde başarıyı sağladım.”
Tarımsal Pazarlama Kurucusu Tülin Akın da, “Kadın önce gücünün farkında olmalı. Özgüveni olmalı. Bununla birlikte başarıyı yakalayacaktır” dedi.
Başarımızın anahtarı “Gençlerin bitmek bilmeyen enerjisi”
Moda ve tekstil dünyasındaki yeni anlayış ve üretim tekniklerinin tekstil öğrencileri ve sektörle paylaşıldığı çalıştaylarda konuşan LC Waikiki Kurumsal Akademi Direktörü Gülperi Tandar ise şunları söyledi:
“LC Waikiki olarak genç girişimcilerin her zaman yanındayız. Markamızın bugünkü başarısında gençlerin bitmek bilmeyen enerjisi, hep daha iyisini istemeleri ve moda dünyasının geleceğini sürekli takip etmelerinin payı yadsınamaz. Genç bir ekibiz ve ekip olarak ruhumuzda yenilenme var. Bu yenilenme kapsamında LC Waikiki Kurumsal Akademi olarak her pozisyon ve kademedeki çalışanlarımıza düzenli eğitimler veriyoruz. Üstelik bu eğitimler sadece mesleki değil, kişisel eğitimleri de kapsamakta. Sektörde okul olarak bilinen LC Waikiki bu itibarını gün geçtikçe sağlamlaştırmakta ve eğitimlerini sürekli geliştirmekte. Tandar, ayrıca tasarımlarını LC Waikiki tasarım ekibine gösterme şansı bulacak gençlerden en beğenilen tasarımı hazırlayan iki öğrencinin LC Waikiki’de staj şansı yakalayacağını söyledi.
Dijital dünyada hıza ve kaliteye ihtiyaç var
Dijital Dünya Mobil Hayatlarımız panelinde konuşan Turkcell Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz de en son teknolojik gelişmeleri Turkcell TV+’tan Bip ücretsiz veri kullanma hizmetlerine kadar birçok yeniliklerini anlattı. Kuruöz, “Türkiye’de 4.5 G frekans dağılımında bu spektrumun en genişini aldık. Bunu trafiğe benzetirsek yolun en çok şeridi aldık. Bu da en çok trafiğe biz sahip olacağız ve en hızlı işlemleri biz yapabileceğiz. Türkiye’ye en hızlı mobil interneti getireceğiz. Turkcell şebekesini kullananların yüzde 50’si akıllı telefon kullanıyor. Hıza ve kaliteye ihtiyaç var” dedi.
Yani jenerasyonun yeni davranış modelleri olduğunu ve tabletlerle ve akıllı telefonlarla çok entegre olduklarına dikkat çeken Kuruöz, “Data ve internet hava gibi su gibi ihtiyaç halini aldı. Yeni jenerasyon istesek de istemesek de teknoloji unsuruna kayacak. Çocuklarımızı teknolojiden kaçıramayız ama kontrolü de elden bırakmamalıyız” şeklinde konuştu.
ARTUKLU HABER AJANSI