Bakan Dönmez, Eskişehir Lityum Üretim Tesislerini Ziyaret Etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Vali Erol Ayyıldız ve beraberindeki heyet ile birlikte Eskişehir'deki Eti Maden Teknoloji Geliştirme Merkezi Lityum Pilot Üretim Tesislerini ziyaret etti.

14.10.2020 01:06:00 0
Bakan Dönmez, Eskişehir  Lityum Üretim Tesislerini Ziyaret Etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Vali Erol Ayyıldız ve beraberindeki heyet ile birlikte Eskişehir'deki Eti Maden Teknoloji Geliştirme Merkezi Lityum Pilot Üretim Tesislerini ziyaret etti.

Tesis ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında cevher, rafineri üründen daha katma değerli ürünler üretme hedefi olduğunu anımsattı. Elektrikli otomobillerde kritik teknolojilerden birinin de pil ve yazılım olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, "Yerli otomobilde de burada üretilen lityumun kullanıldığı bataryaları kullanmış olacağız. Burada cevher üretiyoruz. 12 ton ham maddeyi alıp 3 tonuyla cevher üretiyoruz." dedi.

Eskişehir'de bulunan pilot tesisle lityum üretiminin Türkiye'de ilk defa sağlanacağını belirten Bakan Dönmez, "Bu sene yapımına başladığımız tesisle ilk defa Türkiye'de lityum üretimini gerçekleştirmiş olacağız. Lityum, pil ve batarya teknolojisinde kullanılıyor. Türkiye'nin yaklaşık 1200 ton lityum ithalatı söz konusu. Burada lityumun pilot ölçekte yıllık 10 ton üretim kapasitesi var. Kırka tesisinin üretimi ileride yaklaşık 500 tona çıkacak." diye konuştu.

Bakan Dönmez, daha önce sıvı ve katı atıkların bertaraf tesislerinde depolandığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Son üç yılda bu projeyle sıvı atığın içinde ekonomik olarak değerlendirebileceğimiz maddeler analiz edildi. İçinde az miktarda lityum elementine rastladık. Bunla alakalı çalışmalarda 80 gram sıvı atıktan 60-63 gram saf su çıkıyor. Lityum karbonat dediğimiz 500 gramdan 0,1 gram lityum elde etmiş olacağız. 500-600 ton lityumu geri kazanma imkanını gördük. Ülkemizin bu alandaki önemli açığını Türkiye'de üretir hale gelmiş olacağız. Tesisle ilgili verimlilik çalışmaları ve testler yapılacak. Piyasalar değişiyor ancak tonu 20 bin dolar. Bazı ülkelerde üretiliyor ve dünyada yaygın değil. Elektrikli otomobillerin bataryaya ihtiyaç göstermesi nedeniyle zaman zaman tedarik darboğazı olabiliyor. İnanınca oluyor, inanmak işin yarısı, Eti Maden'i kutluyorum."

Açıklamalarından sonra Bakan Dönmez, karayolu ile Ankara’ya hareket etti.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ESKİŞEHİR


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    34,98% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2322,34% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00