Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan,yeni internet yasasında bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı.
Yeni internet yasası ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yasa ile ilgili Meclis`te muhalefet partileri ile görüştü. Sonrasında ise kameraların karşısına geçti ve yeni internet yasasında bazı değişikliklerin gündemlerinde olduğunu söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Meclis`te gazetecilerin İnternet ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı Torba Kanun ile ilgili sorularını cevapladı. Elvan, internette trafik bilgilerinde içerik olmayacağını söyledi.
İnternette trafik bilgilerinde ne olacağı sorusuna Elvan, "Telefonunuzla ilgili detay istediğinizde aranan numara, ne kadar süreyle konuştuğunuz gibi 3-4 temel bilgi veriliyor. Dolayısıyla trafik bilgileri bundan ibaret olacak. Birilerinin ifade ettiği gibi, `şöyle detay bilgiler, içerik olacak`, bunlar söz konusu değil. Eğer böyle bir yanlış anlaşılma söz konusu ise bunları giderebiliriz. Bu yönetmelik veya başka şekilde olur ama bu yanlış anlaşılmayı gidereceğiz. Nasıl yapılacağına bakacağız, şu an bir şey söyleyemiyorum" karşılığını verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün konuyla ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Elvan, Meclis`ten geçen kanunun Gül`ün önünde olduğunu kaydederek, "Takdir Sayın Cumhurbaşkanı`nın...Eğer bir yanlış anlaşılma veya trafik bilgilerine yönelik farklı bir anlaşılma söz konusu olacak ise buna açıklık getireceğiz. İçerik olmayacak. Kesinlikle trafik bilgilerinde içerik olmayacak. Ne olacak; IP numarası olur, süre olur, tarih, bunlar olur, başka hiçbir şey olmaz. Biz bununla sınırlı tutacağız. Bir telefon detay bilgisinde yer alan hususlar neyse onun ötesine geçmeyecek" dedi.
Elvan, "İki yıl saklanacak denilen bilgiler içinde içerik olamayacak mı?" sorusuna, "Tabii, tabii, içerik olmayacak" derken, düzenlemenin yönetmelik mi kanunla mı yapılacağı sorusuna ise "Şu anda yasa sayın Cumhurbaşkanı`nda. Şu anda bir şey ifade etmemem, şu aşamada mümkün olmaz. Ama rahat olun" karşılığını verdi.
Gelişmiş ülkeler de dahil dünyanın bir çok ülkesinde engellemeler yapıldığını ifade eden Elvan, şöyle konuştu:
"Kim kalkıp orada engelleme yok diyorsa, doğru söylemiyor. Her tarafta, özellikle yasadışı olan bir takım hususlar internet ortamına düşerse, hakaret, iftira, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi hususlarda da bu tür engellemeler yapılıyor. Avrupa`da da yapılıyor, gelişmiş ülkelerde de yapılıyor. Bizim aslında yapmak istediğimiz, inanın internetin daha sağlıklı kullanımını temin etmek, interneti daha açık hale getirmektir. Biz burada interneti engellemiyoruz. Sansür yok. O kadar mükemmel düzenlemeler, uygulamalar var ki kimse onları görmüyor. Hapis cezalarını kaldırıyoruz, internet sitesinin tamamıyla kapatılmasını, doğrudan kapatılmasını engelliyoruz. Kimse bunları konuşmuyor.
Şu an İngiltere`de Google 100 bir kavram ve kelimeyi otomatik olarak engelliyor. Mahkeme kararı mı var bunlarla ilgili? Google engelliyor. 100 bin kelime ve kavram...Aradığınız zaman da `engellenmiştir` mesajı almıyorsunuz, ne mesajı alıyorsunuz, `bulunamadı.` Engelleniyor ama bulunamadı mesajı alıyorsunuz. Her yerde var bu. İngiltere`de İnternet Watch Foundation denilen vakıf, kara liste oluşturuyor, bu listeyi internet servis sağlayıcılarına gönderiyor. İnternet servis sağlayıcıları da bunları otomatik olarak engelliyor. Lütfen bunları görelim. Trafik bilgileri... İngiltere`de bugün 2 yıl trafik bilgileri saklanıyor. 1-2 yıl arasında değişiyor. İtalya`da bir yıl saklanıyor. Slovakya`da 6 ay...Kimse bunu konuşmuyor. Avrupa`nın bir çok ülkesinde trafik bilgileri tutuluyor. Almanya hariç çünkü Almanya`da Anayasa Mahkemesi`nin bir kararı var. Almanya hariç diğer ülkelerin hemen hemen tamamında trafik bilgileri tutuluyor. Bunlar hiç konuşulmuyor. "
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet düzenlemelerini de içeren torba kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin yarın TBMM Genel Kurulu`na önerge getireceklerini belirterek, "TİB Başkanı, engelleme yapar yapmaz 24 saat içinde mahkemeye başvuracak. TİB Başkanı, mahkeme kararı olmadan trafik bilgilerine erişemeyecek" dedi.
Elvan, internetle ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanunla ilgili olarak, Meclis`te grubu bulunan partileri ziyaret etti. Elvan, bu çerçevede CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile de görüştü.
Hamzaçebi ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Elvan, "Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızda onay için bulunan kanunda, sayın Cumhurbaşkanımız bir iki hususta bir değerlendirme yapılabileceğini ifade etmişti. Bu konuyla ilgili olarak CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleriyle görüştüm. Düşüncelerimizi aktardım, genel hatları ile olumlu bir kanaat edindim" ifadelerini kullandı.
Elvan, TBMM Genel Kurulu`nda görüşülen AFAD ile ilgili kanun teklifine eklenmek üzere, Cumhurbaşkanı`nın onayına sunulan kanunda yer alan internet düzenlemesine ilişkin değişiklik önergesi vereceklerini bildirdi.
TİB Başkanı`nın alınan engelleme kararını mahkemeye götürmemesiyle ilgili bir eleştirinin bulunduğunu hatırlatan Elvan, önerilerinden bir tanesinin de onunla ilgili olduğunu kaydetti. Elvan, "TİB Başkanı engelleme yapar yapmaz 24 saat içinde mahkemeye başvuracak" dedi.
Elvan, trafik bilgilerinin özellikle mahkeme kararı olmaksızın TİB Başkanı`na verilebileceği yönünde de eleştirilerin bulunduğunun altını çizerek, "TİB Başkanı mahkeme kararı olmadan trafik bilgilerine erişemeyecek. Trafik bilgilerine de kısıtlama getiriyoruz" diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi de görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Sayın Bakan sakıncanın farkına varmış. Bu çerçevede bazı değişiklikler yaparak, iyileştirmeye gideceklerini söylediler" dedi.
İnternet düzenlemesinde iyileştirme yönünde atılacak adımları olumlu, ancak yetersiz bulduklarını dile getiren Hamzaçebi, "Sayın Bakan, bu konuda iyi niyetle hareket ediyor. Sakıncaları giderme yönünde gayret sarfediyor. Önergeleri henüz görmüş değiliz. Yarın önümüze geldiğinde daha kapsamlı değerlendirme yapacağız" diye konuştu.
Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu`nda yasalaşan teklifte nasıl değişiklik yapılabileceğinin sorulması üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanı`nın onayında bulunan yasa onaylanıp yürürlüğe girecek ki ondan sonra bu değişiklikler yapılabilsin. Teknik olarak o şekilde" dedi.
Anayasa Mahkemesi`ne başvuru çalışmalarının devam ettiğini belirten Hamzaçebi, yasayla ilgili gelen önergeler doğrultusunda oluşacak değişikliğe göre değerlendirme yapacaklarını kaydetti.
artuklu haber ajansı-ankara
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55