İçişleri Bakanı Muammer Güler, "(Doğu ve Güneydoğu) Bu bölgede karakolları artırmak değil güvenlik ihtiyaçlarını, normalleşme süreci içinde azaltacak yapıyı öngörüyoruz. Normalleşme süreci olmadan vatandaşın en önemli ihtiyacı, güvenliktir, huzurdur" dedi
İçişleri Bakanı Muammer Güler, "(Doğu ve Güneydoğu) Bu bölgede karakolları artırmak değil güvenlik ihtiyaçlarını, normalleşme süreci içinde azaltacak yapıyı öngörüyoruz. Normalleşme süreci olmadan vatandaşın en önemli ihtiyacı, güvenliktir, huzurdur" dedi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler çözüm süreciyle alternatif devlet yapılanması oluşturulacağı iddialarına sert çıktı.
Meclis Genel Kurulu`nda konuşan Güler, "Her kim, bu süreci kendi dar ajandası için sabote etmeye kalkarsa, bundan en çok kendisi zarar görecektir" dedi.
Mumammer Güler, "Çözüm süreci bu ülkenin uzun yıllara dayanan derinleşmiş sorunlarını çözme adımıdır. Herkes bu süreçte dikkatli sağduyulu, sabırlı ve samimi olması gerekir. Sürecin başarısı Türkiye`nin menfaatinedir. Ancak Her kim, bu süreci kendi dar ajandası için sabote etmeye kalkarsa, bundan da en çok kendisi zarar görecektir. Son dönemde, terör örgütünün, bu süreci sabote edici eylemler içinde olduğu görülüyor. Bir yandan çözümden yana olduğunu ifade edenlerin, diğer yandan bu tür eylemler içinde olmaları, süreçle ilgili samimiyet iddialarıyla tam bir çelişki oluşturmaktadır. Çözüm süreci bu ülkede birilerinin alternatif devlet yapılanması oluşturma süreci değildir." dedi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan`ın, Iğdır`da karakolun kapatılmasına yönelik eleştirilerini yanıtladı. Güler, bu düzenlemenin sadece Iğdır`a yönelik olmadığını belirterek, tasarruf edilen personeli, yine o bölgede bırakacak bir düzenlemenin bulunduğunu söyledi. Güler, bu karakollardan 68`inin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olduğunu kaydetti.
Güvenlik önceliklerine ve devletin takdiri çerçevesinde karakolların yapımına devam edileceğini dile getiren Güler, şunları söyledi:"İhtiyacı olan yerlere karakol, kalekol kurulacaktır, mevcut karakollların güçlendirilmesi ihtiyacı olduğunda yapılacaktır. 2013`de yatırım programı çerçevesinde, Jandarma Genel Komutanlığı olarak 156 karakol kurulacak, bunların 28`i 2013`de, diğerleri önümüzdeki dönemlerde bitirilecektir. Bunlar içinde ihalesi, inşatı devam edenler var. Son dönemde, özellikle Suriye, Irak, İran sınırlarındaki hassasiyetlerden dolayı oralarda karakollarımızın güçlendirilmesi, geçmişteki karakollar yerine kalekol dediğiniz daha güçlü karakolların kurulması ihtiyacı vardır. Hepsi vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamaya yöneliktir" diye konuştu.
BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bölgede yeni karakol ihtiyacının bulunmadığını, onlarca karakol yapmanın mantığını anlamanın mümkün olmadığını savundu.
Baluken`in sözleri üzerine Güler, bölgede ilave olarak yapılan tek karakol bulunmadığını ancak ihtiyaç olunca yapılabileceğini belirtti.
Diyarbakır`da 9 karakolun kapatıldığını, 15`inin de yenilenmesinin yapılacağını dile getiren Güler, şunları kaydetti:
"Bu bölgede karakolları artırmak değil güvenlik ihtiyaçlarını, normalleşme süreci içinde azaltacak yapıyı öngörüyoruz. Normalleşme süreci olmadan vatandaşın en önemli ihtiyacı, güvenliktir, huzurdur. Yeni karakol yapılıyor denilmesini kabul etmem mümkün değildir" diye konuştu.
ABDULLAH ORTAÇ(AHA)ANKARA
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00