BAKAN YILMAZ`^DAN ASKER KAÇAKLARINI ÜZECEK AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Jandarma Genel Komutanlığınca eylül, Emniyet Genel Müdürlüğünce ekim ayından başlamak üzere artık yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranması işlemleri başlatıldı" dedi.

Gündem 26.10.2013 16:57:53 0
BAKAN YILMAZ`^DAN ASKER KAÇAKLARINI ÜZECEK AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Jandarma Genel Komutanlığınca eylül, Emniyet Genel Müdürlüğünce ekim ayından başlamak üzere artık yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranması işlemleri başlatıldı" dedi.

Bazı temaslarda bulunmak üzere memleketi Sivas`a gelen Yılmaz, Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi`nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı`nın arifesinde olunduğunu ve Cumhuriyet`in kuruluşundan bu yana 90 yıl geçtiğini dile getirerek, "Şimdiden tüm hemşehrilerimin Cumhuriyet Bayramı`nı kutluyorum. Türkiye, ebediyete akıp giden her 90 yılda, mevcut durumdan çok daha güçlü, çok daha büyük bir ülke olacaktır" diye konuştu.

Türkiye`nin sadece son 90 yıldaki değil, son 300 yılın en güçlü Türkiyesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bunu bize sağlayan aziz milletimize teşekkür ediyorum. İnşallah, bir ve beraber oldukça 300 yılın değil, 500 yılın da bin yılın da yani Malazgirt`ten bu yana da en güçlü devleti en kısa zamanda birlikte gerçekleştireceğiz" dedi.

Yılmaz, devlet güçlendikçe vatandaşın devletine daha fazla hizmet ettiğine dikkati çekerek, "20 yıl, 40 yıl, 90 yıl önceki hizmete bakın. 90 yıl önce herhalde devlet dedikleri şey, (biraz önce kardeşim söyledi ya) Necip Fazıl`ın, `Hükümet dedikleri çatık kaşlı zat, beni Allah tutmuş kim eder azad` sözündeki gibi, çatık kaşlı olabilmeyi, devlet olabilmenin bir unsuru sayıyordu ama şimdi anlayış değişti" ifadesini kulandı.

Devletin artık vatandaşın ayağına gittiğini belirten Yılmaz, bunun bir örneği olan Alo 170`de, sosyal güvenlikle ilgili her sorunun en geç 72 saat içerisinde cevaplandırıldığını söyledi.

Yılmaz, devletin güçlendikçe vatandaşı kendisine daha fazla hizmet eder hale getirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kendisine hizmet eder hale getiriyor demek, `kazandığından daha az vergi alıyor, devlete ayırdığı süreden daha azını istiyor` demek. Bunlardan birisi askerlik süresinin kısaltılmasıydı. Bir ara 3 yıldı, 3 yıl askerlik yapanlar olmuş. Herkes babasına dedesine sorarsa `36 ay yaptım, 24 ay yaptım` dediklerini bilir. Bizim zamanımızda 16 aydı, yedek subay olarak 16 ay askerlik yaptım. En son neydi? 15 aydı, 12 aya indirdik. Devlet, `3 ay daha bana daha az çalış` diyor. Bunun bir başka ifadesi, 3 ay daha kendine çalış. Dolayısıyla da devlet  güçlendikçe vatandaşına daha çok hizmet verecek. Vatandaşın daha çok kendisine hizmet etmesini isteyecek. Devlet de vatandaştan aldığını yine vatandaşına hizmet olarak verecek."

Vatandaşın da devletin kendisinden istediği minimum istekler olduğunu dile getiren Yılmaz, vatandaşların, kayıt dışı ekonomiye itibar etmemesi, vergisini zamanında ödemesi, askerliğini mutlaka ve gecikmeden yapması gerektiğini söyledi.

Yoklama kaçağı ve bakayaların durumu

Bakan Yılmaz, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu`nda 14 Nisan 2011`de değişiklik yaptıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bu değişiklikle idari para cezası uygulanması keyfiyetini getirdik. Jandarma Genel Komutanlığınca eylül, Emniyet Genel Müdürlüğünce ekim ayından başlamak üzere artık yoklama kaçağı ve bakayaların yurt genelinde aranması işlemleri başlatıldı. Yoklama kaçağı ve bakayalara uygulanan idari para cezaları, işlenen fiilin süresine göre artmaktadır. Yani bir suçu işledikten sonra bile eğer kendin gelip `hadi bu görevi yapmak istiyorum` dediğinde o zaman idari para cezası çok az ama sen değil, jandarmadaki veya polisteki kardeşimiz seni bir şekilde getirmişse o zaman bu çok daha fazla hatta 3`e katlandığı bile olmaktadır. Mesela 2 yıla kadar yoklama kaçağı olan bir kardeşim, işlemlerini kendiliğinden tamamlatırsa 593 lira idari para cezası veriyor ancak eğer güvenlik güçlerimiz getirmişse 2 bin 376 lira idari para cezası veriyor. 1 yıldan fazla yoklama kaçağı ve bakaya suçlarına kesinleşmiş idari para cezası bulunanları da mahkemeye sevk ediyoruz. Dolayısıyla hiçbir vatandaşımızın gerek idari para cezasına gerekse de hapis cezasına maruz kalmasını istemiyoruz. Askerlik işlemlerini de zamanında yaptırmaları, vatandaşlık görevleri ve kendileri açısından çok daha önemlidir."Dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-SİVAS



27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90