BAŞBAKAN DAVUTOĞLU;``MARDİN`DE ULUCAMİ`DE NAMAZ KILACAĞIM``

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Vilayetler Evi`nde Doğu ve Güneydoğu illerinin mülki ve idari amirleriyle toplantıda bir araya geldi.

3.02.2016 18:12:48 0
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU;``MARDİN`DE ULUCAMİ`DE NAMAZ KILACAĞIM``

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Vilayetler Evi'nde Doğu ve Güneydoğu illerinin mülki ve idari amirleriyle toplantıda bir araya geldi.

Başbakan Davutoğlu, bütün toplantılardaki amaçlarının milletin derin vicdanıyla devletin asırlardan süzülüp gelen aklını buluşturmak olduğunu bildirdi.

Terörle mücadelenin salt devlet güçleriyle yapılan bir mücadele olmadığına değinen Davutoğlu, "Bu mekanik mücadele algısı bizi 80'li, 90'li yıllarda yapılan hatalara götürür. Aksine millet vicdanıyla buluşmuş bir devlet aklının yürütmüş olduğu bir mücadele ise sonunda mutlaka başarıyla neticelenir" dedi.

ÇERÇEVE PLANI KAMUOYUMUZLA PAYLACAĞIM

Davutoğlu, bu hafta içerisinde bütün mesaisini devletin diğer işlerini takip yanında, terörle mücadele sonrasında atılacak adımlarla ilgili eylem planına yönelttiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bakanlar Kurulumuzda terörle mücadele bağlamında yürüttüğümüz çalışmaları ve geliştirdiğimiz eylem planını ele aldık. İnsan kaçakçılığıyla çok ilgili, çok önemli bazı kararları ve yönetmeliği tartıştık. Bunlar da çünkü bizim önümüzdeki temel sorunlar. Hemen akşamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden gelenlerle ticaret sanayi odalarıyla, esnaf odaları ve ziraat odaları temsilcileriyle bölgenin doğrudan kanaatini, oradaki ortak vicdanı bu anlamda dinlemek üzere bir araya geldim. Saat 8 civarında başlayan toplantımız gece 3'te bitti. Tek tek hepsini dinledim. Benim bu hükümetin başında ve bu devletin ağır sorumluluğunu üstlenmiş bir vatandaşı olarak yapmam gereken, her şeyden önce yapmam gereken, dinlemek ve milletin taleplerini doğrudan dinleyerek bunları içselleştirerek bunu devlet aklına dönüştürmek. Benim Ankara'da yaptığım bu şeyi, valiler ve diğer yetkililer olarak alanda da yapmanız şarttır."

Halkın oylarıyla seçilmiş Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki milletvekilleriyle bir araya geldiğini de hatırlatan Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Yaklaşık 4-5 saat onları dinledim. Öğleden sonra, yani dün öğleden sonra bu sefer her kanaatten, her görüşten, her siyasi yaklaşımdan, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleriyle buluştuk, geç vakte kadar onları dinledim. Onlarla hem perspektifimizi paylaştım hem de kanaatlerini alma imkanı buldum. Bugün sabah 81 vilayetten gelen il başkanlarımızla beraberdim. Sizlerle konuşurken, özellikle bu planlamayı yaptım, alanda bu meseleyle doğrudan muhatap olan sivil toplum kuruluşları, iş adamları, esnaflar, ziraatçiler, çiftçiler hepsini dinleyerek bu masaya geldim. Ta ki, onlardan aldığım ortak vicdani sesi burada devlet aklına dönüştürebilelim. Şimdi sizlerle konuşacağız. Sizlerden aldığım devlet aklının unsurlarıyla bu kez, yarın İngiltere'deki konferansa katıldıktan sonra Mardin'e, alana gidecek ve Artuklu Üniversitesinde milletimizin vicdanıyla devletimizin aklını birleştirmeyi müteallik bir çerçeve planı kamuoyumuzla paylaşacağım."

HER HAFTA SONU BÖLGEDE OLACAĞIM

Mardin Ulu Cami'de halkla omuz omuza cuma namazı kılacağını söyleyen Başbakan Davutoğlu, daha sonra ilçelerde vatandaşlarla buluşacağını bildirdi.

Davutoğlu, "Bundan sonra her hafta sonu mutlaka bölgede bir vilayetimizde olacağım. Sizlerle beraber olacağım" sözleriyle bölgede incelemeler yapacağını ve yetkililerin de bu buluşmalara hazırlanmalarını istedi.

Başbakan Davutoğlu, her ilçeyi, her sokağı, her mahalleyi, her köyü, her mezrayı soracağını aktararak, "Sizlere emanet edilen her vatan toprağında olan her olayla ilgili sizlerle kanaatlerimi paylaşacağım, sizlerden bilgi alacağım. Bilin ki biraz önce Cizre, Silopi kaymakamlarımızla, Sur kaymakamlarımızla tokalaştığımızda onlara da ifade ettim. Neredeyse burada hepimiz güvenlik toplantıları ve değişik vesilelerle Silopi'nin, Cizre'nin, Sur'un her bir sokağını biliyoruz, her bir mahallesinde neler olup bittiğini takip ediyoruz. Bu ziyaretlerde inşallah bir araya geleceğiz" diye konuştu.

ŞEFKATİ OLMAYAN, KUDRETİ OLAN DEVLET TİRANLAŞIR

Kadim devlet geleneğinin iki esasa dayandığını, bunların kudret ve şefkat olduğuna işaret eden Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Şefkati olmayan, kudreti olan devlet tiranlaşır. Şefkati olup da kudreti olmayan devlet ise acizleşir. Biz ne aciz bir devlet istiyoruz, ne merhametsiz, şefkatsiz mekanik bir devlet istiyoruz. Bu ikisini birleştireceğiz. Nasıl birleştireceğimizi de paylaşacağım sizlerle. İkincisi bu kadim devlet geleneğini besleyen ikinci unsur ise tamamlayan, demokratik, çağdaş, modern demokratik hukuk devleti çerçevesi. Sadece kadim bir devlete sahip değiliz biz. Demokrasiyle taçlanmış çağdaş bir devlete de sahibiz. Onun da iki unsuru var. Birisi meşruiyet yani kullandığınız gücün nihai meşruiyet kaynağı sizin makamınızdan gelmez, o makama güç veren millet iradesinden gelir. Benim başbakan olarak kullandığım gücün kökü ne muhterem babamdan kalan bir mirastır, ne bulunduğum vilayetten ya da ait olduğum etnik veya mezhebi kökenden gelen mirastır, ne de şahsen elde ettiğim ve elde ettiğim için de bir daha terk etmeme hakkını kendimde gördüğüm bir kazanımdır. Bu güç bana, bu meşruiyet bana millet tarafından 4 yıllığına verildi. Hak ederse uzatılır, hak etmezse uzatılmaz. Aynı şekilde sizlere de, valilerimize, komutanlarımıza, emniyet müdürlerimize, bakanlarımıza da bu meşruiyet, milletten gelen bir meşruiyettir. Bulunduğumuz makamı millet iradesinin dışında bir an dahi kullanamayız."

Meşruiyeti ve gücü kullanma yetkisini aldıktan sonra tereddüt gösteren birinin devlet adamı olamayacağını belirterek, alması gereken kararı geciktiren ve bu sebeple halkı zarara uğratan birinin makamı terk etmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, "Eğer 23 Temmuz'da geçici hükümetin Başbakanı olarak tereddüt etseydik, emin olun şu anda Türkiye bir ateş çemberi içine sokulmuştu. Birileri de tereddüt edeceğimizi zannettiği için yanıldılar zaten. Size söylüyorum, biz tereddüt etmemişsek siz de tereddüt etmeyeceksiniz. Kullandığınız gücün meşruiyet kaynağı halkın iradesidir" diye konuştu.

Meşruiyetin denetlenmesinin ise hesap sorulabilirlik olduğunu anlatan Davutoğlu, kullanılan her gücün mutlaka bir değerle bezenmesi ve hesaba açık olması gerektiğini kaydetti.

HALKLA BİR ARADA, İÇ İÇE OLUNACAK

Başbakan Davutoğlu,  şunları söyledi:

"Hem 'ben yüce üst makamda bulunayım ama bunun imkanlarını kullanıp gerekli riski gerektiği zamanda almayayım, imkanlarını kullanayım' deyip gücün meşruiyetinden kaçarsanız ya da gücü kullandıktan sonra, 'Kimse bizden hesap sormasın' diyerek hesap sorulabilirlikten kaçarsanız çağdaş demokratik hukuk devletini yaşatamayız. Gücü kullanacağız, tereddüt etmeyeceğiz. Birisi sorduğunda da o gücü nasıl kullandığımızın hesabını vermeye hazır olacağız. Bu bir ülkenin başbakanı için de böyledir, en detaydaki memur için de böyledir." 

Doğu ve Güneydoğu illerinde görev yapan mülki idare amirlerin bu mücadelede özen göstermeleri gereken hususlara değinen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün bu görevlerimizin anlamı ve muhtevası halkımızın, ülkemizin geleceğidir. Halkla bir arada, iç içe olunacak. Kesinlikle halka yukarıdan bakan bir bakışla, halktan kopuk izole bir devlet görevi yürütmeyeceğiz. Eğer bir vali, kaymakam ya da bir yetkili oturduğu devlet makamı dışında, o sorumluluk alanına giren her bir mahalleye gitmemişse, en zor şartlarda olan bir durumda, afette ya da terörle mücadelede gözünden yaş akan vatandaşın yaşını bizzat silmemişse ne kadar çok yazışma yaparsa yapsın, takdimde bulunursa bulunsun vazifesini yapmış sayılamaz."

Başbakan Davutoğlu, katılımcılara  şöyle seslendi:

"Alanda halkla beraber olun, çarşıya çıkın, pazara çıkın. Güvenlik riski olabilir. Güvenlik riski dolayısıyla halktan uzak kalan birisi görevini yapmamıştır. Kendisi güvenlik riskini üstlenmeyen bir amirin, memuruna 'güvenlik tedbiri al' demesini ben kabul edemem." 

HALKIN DEĞER VERDİĞİ KANAAT ÖNDERLERİYLE GÖRÜŞÜN

Güvenlik tedbirlerini alırken, halktan kopmamak gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, amirlerden vilayetlerdeki sivil toplum örgütleriyle her hafta bir araya gelerek bilgi almalarını, halkın değer verdiği kanaat önderleriyle görüşmelerini istedi.

Kamu düzeninin korunmasının önemine değinen Başbakan Davutoğlu, devletin "kudret" demek olduğunu ama aynı zamanda da "şefkat" anlamına geldiğini anımsattı.

"Kamu düzeni" ifadesinin içinde halkın da yer aldığını, amirlerin halkın da içinde olduğu kamu düzenini koruduklarını ifade eden Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunu yaparken de şunu bileceğiz. Tek meşru güç kullanma yetkisi halk tarafından seçilen siyasi iradeye tabi olan güvenlik güçlerindedir. Başka hiç kimsenin silah kullandırma, bir yeri kontrol altında tutma, şu veya bu şekilde güç kullanma yetkisi yoktur. Yetkinizi kimseyle paylaşmayın, gücü siz kullanırsınız. Şefkatle birlikte kudreti de siz gösterirsiniz." 

"Barış için Akademisyenler İnsiyatifi" bildirisi üzerine bazı akademisyenlere meydan okuduğuna ve hala cevap alamadığına işaret eden Başbakan Davutoğlu, "Dedim ki 'Bana bir tek demokratik hukuk devleti gösterin ki halk tarafından seçilmiş siyasi otoritenin yetkilendirdiği meşru makamlar dışında herhangi bir silahlı gücün varlığına ülkesinin bir bölgesinde izin versin'. Bakın daha cevap gelmedi, gösteremezler. Çağdaşlıktan bahsederler ama çağdaş bir devlette hesap veremeyen kişilerin aynı zamanda güç de kullanamayacağının farkında değillerdir" değerlendirmesinde bulundu. 

Davutoğlu, "Bir tek vatandaşımızı, düşüncesini açıklamak dolayısıyla 'terör örgütü tarafından cezalandırılır veya tehdit edilirim' diye bir korku içinde yaşatmayacaksınız. Tehdit edeni gerekli hukuki muameleye muhatap kılacaksınız" dedi.

Davutoğlu, "Acaba devleti eleştirirsem başıma ne gelir" denilen geçmiş dönemlerden bugün, devletin huzurunda fikrini açıkça ifade edebilen ama terör örgütünün baskısı sebebiyle birçok şeyi imalı konuşabilen bir döneme geçildiğini belirtti.

Terör örgütüne karşı herkesin kudretini gösterip, terör örgütlerinin halk üzerinde baskı oluşturmasını engellemesi gerektiğine vurgu yapan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Akademisyenlerin veya bazılarının tahayyül ettiği ülkeden başka bir ülke Türkiye. Kendilerine de ifade ettim, 'Bundan sonra ben sizi nasıl dinliyorsam, valilerimiz de kaymakamlarımız da öyle dinleyecek. Ama siz burada nasıl rahat konuşuyorsanız, bilin ki ülkenin her yerinden konuşacaksınız. Sizi tehdit edene de devlet, kudret elini gösterecek.' Devlet, sadece şefkat yüzünü değil, kudret elini de gösterdiği zaman kudretlidir. İşte biz ona kamu düzeni diyoruz." 

HALK İLE TERÖRİSTİ AYIRT EDECEKSİNİZ

Kamu düzeni içerisinde herkesin insan, hak ve özgürlüklerini hak ettiği şekilde yaşamasını sağlayacak şartları temin etmenin, bunu tehdit eden varsa ona da kudret elini göstermenin devletin görevi olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Kim kamu düzenini tehdit ediyorsa, etnik kökeni, dini gerekçesi ne olursa olsun, DEAŞ'ın yaptığı gibi yüce dinimizin değerlerini kullanmaya kalkabilir, mezhebi argümanı ne olursa olsun, üzerine en kararlı şekilde gideceksiniz. Hiçbir tereddüt göstermeyeceksiniz. Halk ile teröristi ayırt edeceksiniz. Halka şefkat, teröriste kudret elinizi göstereceksiniz. Askerimiz, polisimiz, bütün mülki yetkililerimiz halka şefkat gösterirken yüreğiyle, teröriste karşı kudret gösterirken bileğiyle gösterecek. Yürek ve bilek bir araya gelecek. Tereddüt eden bir sonraki aşamada kaybeder. 'Bize şu mülahaza olur mu, bu mülahaza olur mu?' Hayır. Demokratik hukuk devleti kuralları içerisinde her şey sorulur ama kimse vazifesini yaptığı için sorgulanmaz. Bizim vazifemiz budur. Bunu yapma tereddüdü gösteren o vazifeyi bırakacak, başka birisi gelip o vazifeyi yapacak. Kişiler gider, makamlar ve vazifeler baki kalır."

Başbakan Davutoğlu, kamu hizmetlerinin aksamasına izin verilmemesini isteyerek, kamu düzenin olmazsa olmaz parçasının, kamu hizmetleri olduğuna işaret etti.

"Bir ülkede hastane çalışmıyorsa ya da eksik çalışıyorsa, eğitim faaliyetleri yapılmıyorsa, istediği kadar düzen, güvenlik olsun halk, bir devletin ona sunması gereken hizmetlerden istifade edemiyor demektir" ifadesini kullanan Davutoğlu, onun için eğitim hizmetlerinin hiç aksamadan sürmesine özen gösterileceğini bildirdi.


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00