Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu Amasyada yapımı tamamlanan 105 tesisin toplu açılış töreni ile çeşitli programlara katılmak üzere Amasyada...
Amasya Merzifon Havalimanında Amasya Valisi İ. Halil Çomaktekin ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Başbakan ve eşi karayolu ile Amasya’ya geçti .Amasyalı vatandaşların yoğun ilgisi ve sevgi gösterileri arasında Yavuz Selim Meydanındaki tören alanına gelen Başbakan ve eşi Sare Davutoğlu`nun yanısıra İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,Amasya Valisi İ. Halil Çomaktekin, Amasya Milletvekilleri Avni Erdemir ile Naci Bostancı, Ankara Milletvekili Haluk İpek ve Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir eşlik etti. Toplu açılış törenine ayrıca bakanlık bürokratları, Amasya protokolü ve binlerce Amasyalı vatandaş katıldı.
Açılış töreni öncesi Başbakan ve eşi ne Amasya’ya hoşgeldiniz diyen Vali İ. Halil Çomaktekin Amasya’nın bu mutlu gününde Başbakanı ı Amasya’da görmekten duyduğu onur ve mutluluğu dile getirdi. Belediye Başkanı Cafer Özdemir de Başbakan Davutoğlu ve eşine hoşgeldiniz diyerek, açılışı yapılacak eserlerin Amasya’ya hayırlı olmasını diledi.
Daha sonra kürsüye gelerek Amasyalılara hitap eden Başbakanı Ahmet Davutoğlu konuşmasında özetle şunları söyledi: “Amasya bizim şehir kültürümüzün, mimarisinin ve üslubunun yerleştiği bir şehirdir. Bir şehir aşkla kurulur, aşkla olgunlaşır. Ferhat ile Şirin’in Amasya’sı gibi. Bir şehir tabiatla kucak kucağa, ahenk içinde olur, Yeşilırmak ile Amasya’nın birlikteliği gibi. Bir şehir ahlakla, irfanla kurulur, tıpkı Fatih Sultan Mehmet’i yetiştiren, Akşemseddin’in şehri Amasya gibi. Fatih burada yetişti, eğitim aldı ve cihan Fatih’i oldu.
Amasya Bir Çok Önemli Şahsiyeti Yetiştirmiş Bir Şehir
Bir şehir sanatla, şiirle, mimariyle büyür. Büyük üstat, hattat Şeyh Hamdullah Efendinin Amasya’sı gibi. Bir şehir divan sahibi Mihri Hatunla büyür. Avrupa’da “kadının ruhu var mı?” diye, tartışıldığı 550 sene önce divan yazmış Mihri Hatunu rahmetle anıyoruz. Sabuncuoğlu Şerefeddin’in irfanıyla, ilmiyle, Amasya ilim merkezidir. Ve Amasya devlete kattığı değerle büyür. Amasya şehzadeler şehridir. Yıldırım Bayezid’ın, Çelebi Mehmet’in, 2. Murad’ın, Fatih Sultan Mehmet’in ve Yavuz Sultan Selim’in yetiştirdiği bir şehirdir.
Amasya Milli Mücadeleye Beşiklik Etmiş Bir Şehir
Amasya, herhangi bir şehir değildir. Bir şehir milli irade onurunu, özgürlük ve bağımsızlığı bünyesinde taşıdığı zaman şehir olur. Amasya bu anlamda şehirlerimizin sembolüdür. Çünkü Gazi Mustafa Kemal Amasya’da, Amasya Tamimini yayınlamış ve dünyaya haykırmıştır ki, “Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” Selçuklu burada büyüdü, Osmanlı burada devlet adamlarını yetiştirdi, Cumhuriyetin tohumları burada atıldı.
Yeni Türkiye’nin İnşasına Amasya’dan Başlayacağız
Olağanüstü kongrede konuşmamı yaparken bir kavrama dikkatleri çektim. Dedim ki fetret devri bitiyor ve yeni Türkiye kuruluyor, buraya gelişimin bir sebebi de budur. Hem belediye başkanlarımızla görüşeceğiz, hem toplu açılış yapacağız, hem de yeni Türkiye’yi inşa faaliyetine Amasya’dan başlayacağız.
Amasya’ya çok vasıflar verilebilir. Aşk şehri denilebilir, vefa şehri denilebilir, ama Amasya bizim için sığınak şehridir, ne zaman milletimizin başı dara düşmüşse Amasya’ya sığınılmış, Amasya’dan yükselerek bu millet tekrar kendi iradesini, istikbalini tarihe yansıtmıştır. 1071 Malazgirt’ten sonra 1075’de Melikgazi Amasya’ya gelir ve bizim medeniyetimizin tohumlarını atar. Osmanlı Devleti fetrete düştüğünde Çelebi Sultan Mehmet Amasya’da bu dönemi sona erdirir. İstiklalimiz ve istikbalimiz tehlikeye girdiğinde Gazi Mustafa Kemal gelir ve milli mücadele meşalesini Amasya’da yakar.
Kahraman Şehidimiz Hüseyin Hatipoğlu İle Gurur Duyuyoruz
Şimdi bizde buraya, Amasya’ya sizlerle kucaklaşmaya geldik. Selçuklu döneminde, Osmanlı döneminde, Cumhuriyet döneminde zor dönemler, fetret dönemleri, nasıl Amasya’da aşıldıysa, bizde yeni Türkiye’nin inşasına Amasya’dan başlıyoruz. Geçmişte yaşanan fetret dönemlerinde olduğu gibi kötü niyetli kimseler bizlere fetret dönemi yaşatmak istediler. Ferhat’ın Şirin’e duyduğu aşk gibi, milletimize sevdalı olan bizler bu duruma engel olduk. Yaşanan bu elim olaylarda 33 vatandaşımız ile 2 polisimiz şehit oldu. Bu polislerin biri de Amasyalı kahraman Hüseyin Hatipoğlu’dur. Onun kızı Yaren 2 yaşında yetim kaldı. Amasyalılar, Hüseyin Hatipoğlu ile gurur duyabilirsiniz.
Ülkemizin Hiçbir Yerinde Düzensizliğe İzin Vermeyeceğiz
Şehidimizin eşini, anne ve babasını aradığımda duyduğum sözler ve gördüğüm metanet Amasya’nın niçin sığınılacak bir şehir olduğunu hepimize gösterdi. Allah Hatipoğlu ailesinden razı olsun. Şimdi buradan, sığındığımız aşk şehri Amasya’dan haykırıyoruz. Bizim siyasetimiz muhabbet siyasetidir. Kürt’ü Türk’e, Türk’ü Kürt’e ve bu topraklarda yaşayan herkesi birbirine kardeş kılma anlayışıdır. Bu topraklarda bir daha düzensizlik ve kargaşa çıkarmak isteyenler kötü emellerine ulaşamayacaklardır. Biz bu ülkenin hiçbir köyünü, kasabasını, ilçesini, ilini bu kötü niyetlilere bırakmayacağız. Bizim bu konuda alacağımız tedbirler, özgürlükleri teminat altına alan tedbirlerdir.
Bizler Her Dönemde Mazlumlara Kucak Açtık
Türkiye’ye sığınan herkese bir ana gibi kucak açacağız. Tıpkı Boşnaklara, Bulgaristan’daki soydaşlarımıza, Kosova’daki Arnavutlara, Irak’taki Kürt kardeşlerimize ve Suriye’den gelenlere kucak açtığımız gibi. Bize sığınan herkese Kürt mü, Türk mü, Nusayri mi, Arnavut mu diye bakmadan kucak açtık. Şimdi Suriye’de 3,5 yıldır 300 bine yakın kardeşimiz katledilmişken, oradan kaçanlar, “Bize yardım edecek kimse yok mu?” diye sınırımıza gelmişken, biz o sınırları kapatabilir miydik?
Bize Sığınana Yardım Etmek İnsanlık Vazifemizdir
Sevgili Amasyalılar. Biz Çanakkale’de bizim dedelerimizle birlikte şehit düşmüş olanların torunlarını aç ve açıkta bırakabilir miyiz? Biz babası ile annesi öldürülmüşken elindeki küçük bir çantayla Kilis’e, Urfa’ya, Antep’e gelen yetimleri yalnız bırakabilir miyiz? O yetimleri yalnız bıraksaydık, Allah’ın huzuruna ve Amasya’daki ecdadın huzuruna çıkabilir miydik? Anadolu insanı Tanrı misafiriyim diyen herkese kapısını açar. Tanrı misafiri demek, bir ev için bereket demektir. Ama şimdi bazıları 1,5 milyon Suriyeliyi misafir etmek ülkemize ihanettir diyor. Asıl onların yaptığı insanlığa ihanettir. Biz hangi milletten olursa olsun, her türlü zalimi lanetliyoruz ve bu zalimlerin hepsine karşı mücadele ediyoruz.
Amasya’ya 105 Yeni Tesis Kazandırıyoruz
Biz hiçbir zaman bu milletin başının öne eğilmesine izin vermeyeceğiz. Bu milletin onuruyla oynamak isteyenler amaçlarını gerçekleştiremeyecekler. Bu al bayrağın onuru için, dünyanın her tarafında gece gündüz demeden çalışıyoruz. Şimdi de 132 milyon TL tutarındaki, 105 eserin açılışını yapmak için Amasya’ya geldik. Bu açılışla birlikte 134 derslik hizmete giriyor. Belediyemizin 10 tesisi açılıyor. Sağlık Bakanlığımız, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ve Üniversitemizin yatırımları Amasyalılarla buluşuyor.
Amasya’yı Hızlı Tren İle Buluşturacağız
Şimdi sizlerin benden müjdeler beklediğinizi biliyorum. Kısa süre önce yaşanan heyelan nedeniyle inşaatı yavaşlayan çevre yolunu kısa sürede bitireceğiz ve en geç 2016’da Amasya’ya hediye edeceğiz. Ayrıca Samsun, Amasya, Çorum, Kırıkkale ve oradan da güneye inecek olan hızlı tren hattını yapacağız. Bu yolla kuzeyden güneye, doğudan batıya giden herkes Amasya’ya gelip, bu güzellikleri görme imkanı bulacak.
Amasya Tarih İle Doğanın Buluştuğu Özel Bir Şehir
Bana ruhumu dinlendirecek birkaç mekan sorulsa, birisi için Amasya derdim. Hiçbir yerde su ile şehir böylesine güzel dans etmemiş, böylesine güzel ahenkle buluşmamıştır. Yeşilırmak’la Amasya’nın buluştuğu gibi. Bu şehir nadide bir çiçektir. Amasya’nın her bir taşını korumak sizin de, bizim de tarihe ve bu millete karşı sorumluluğumuzdur. Amasya’nın kültür mirasını korumak için mücadele edeceğiz. Hızlı tren hatları ve şehrin iki yakasını birleştirecek tünelle şehrin doğası korunacak. Elmasıyla, tarımıyla, Ferhat ile Şiriniyle güzel Amasya’yı, kadim bir şehir olarak koruyup geliştireceğiz.
Amasya’nın son 12 yılda nereden nereye geldiğini hepimiz görüyoruz. 2006’da Amasya Üniversitesini kurduk. 2008’de Merzifon Havalimanını açtık. 2002’de Amasya’daki toplam ihracat 1,2 milyon TL iken, şimdi ise 2014 yılının ilk sekiz ayında 68 milyon TL’ye çıkmış bulunuyor. Yani ihracat 56 kat artmış. Çünkü bizimle birlikte, milletin duasıyla, gece gündüz demeden ter döken kardeşlerimizle birlikte Amasya’nın da, bütün Türkiye gibi bereketi arttı. Hepinize bizleri yağmur altında beklediğiniz için teşekkür ediyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum.”
Sayın Başbakanımızın konuşmasının ardından ilimizde yapımı tamamlanan 105 adet eserin toplu açılışı gerçekleştirildi. Toplu açılış töreninin ardından Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu Valiliğimizi ziyaret etmek üzere tören alanından ayrıldı.
ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA