BAŞBAKAN`DAN İŞ DÜNYASINA GÖZDAĞI

Başbakan Erdoğan, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu`nda delegelere hitaben yaptığı konuşmada Türkiye`deki büyük sermaye sahibi firmalara gözdağı verdi.

Siyaset 1.08.2013 01:24:09 0
BAŞBAKAN`DAN İŞ DÜNYASINA GÖZDAĞI

Başbakan Erdoğan, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu`nda önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu`nda delegelere hitaben yaptığı konuşmada Türkiye`deki büyük sermaye sahibi firmalara gözdağı verdi.

Erdoğan, sermayenin renklere, kategorilere ayrılmasına asla göz yummayacaklarını belirterek, "Biz 76 milyonun, her bir ferdine olduğu gibi iş dünyamızın her bir kurumuna da eşit mesafede olduk. Böyle olmaya da devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi için taş üstüne taş koyanın bizim gönlümüzde müstesna yeri vardır ama birileri de yolsuzluk yapıyorsa kusura bakmasınlar orada da herhangi bir ayrıma gitmeden gereğini yaparız. Kimse de onu farklı yere çekmesin. Varsa bir yanlış gereği yapılır" dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) yarın yapılacak 69. Genel Kurulu öncesinde delegelere hitaben yaptığı konuşmada, faizin artırılmasına her zaman karşı olduğunu söyledi. "Faiz dışı gelirlerde oynanan oyunlara da hele hele çok karşıyım. Faiz lobisi uyanık. Sadece faizle yetinmiyor, bir de komisyonlar adı altında da kendi pazarını, piyasasını artırıyor. Orada da o garibim tüketicileri de o komisyonlarla çökertiyor" değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, elde edilen rantın çok büyük rakamlara ulaştığını ifade etti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zaten bakıyorsunuz böyle karınca yazısıyla bir şeyler yazmışlar, kredi talebinde bulunan geliyor, bunlara müracaatını yapıyor, hemen altına imzayı çakıyor, başına belayı alıyor. Hep bu tezgah böyle çalışmadı mı? Hala böyle çalışıyor. Onun için bu konuda da sizlerin duruşu çok önemli. Hep beraber bu konuda da tavrımızı ortaya koyacağız. En ufak bir sallantıda, pat, krediyi geriyi çağrıyor. Dur ya, belki atlatacağız. Niye? Yaptığı iş hukuki mi? Değil. Ondan sonra bakıyorsunuz iş adamı ağlamaya başlıyor. Bunlar hep yaşandı. Hala da yaşanıyor. Onun için buralardaki duruşumuzu da çok iyi koruyacağız. Sizlerin de duruşu burada çok önemli. Yeri geldiği zaman bunları terbiye mekanizması sizsiniz, aslında. Bankalara ihtiyacımız yok mu, finans kuruluşlarına ihtiyacımız yok mu? Var. Onların da sizlere ihtiyacı var. Bu böyle iç içe geçmiş bir şey. Bu mekanizmayı değerlendireceğiz. Bu bir zulüm aracı olmamalı. Sermayenin renklere, kategorilere ayrılmasına asla göz yummayız. Biz 76 milyonun, her bir ferdine olduğu gibi iş dünyamızın her bir kurumuna da eşit mesafede olduk. Böyle olmaya da devam edeceğiz.
Türkiye ekonomisi için taş üstüne taş koyanın bizim gönlümüzde müstesna yeri vardır ama birileri de yolsuzluk yapıyorsa kusura bakmasınlar orada da herhangi bir ayrıma gitmeden gereğini yaparız. Kimse de onu farklı yere çekmesin. Acaba neden? Varsa bir yanlış gereği yapılır." Demokrasi için, büyük Türkiye hedefi için emek sarf eden, ter döken bütün vatandaşların nazarlarında özel bir yeri olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Biz hükümet olarak yolları açarız, yollardaki engelleri temizleriz, iş dünyasının da o yolda rahatlıkla güvenle ilerlemesi için reformalarımızı birlikte yaparız. Türkiye bir hukuk devletidir ve her adım hukuk içinde atılmak zorundadır. Her adım hukuk içinde atılır. Hukukun dışına çıkılmasının önünde en önce biz dururuz. Hepimiz, ortak bir gaye için, Türkiye`yi büyütmek için çalışıyoruz. Biz hükümette ve siyasette, sizler iş dünyasında Türkiye için daha fazla üretmenin, daha fazla istihdam sağlamanın, refahı, huzuru, hak ve özgürlükleri daha fazla artırmanın ortak mücadelesini veriyoruz. Bunu bir şekilde kararlılıkla sürdüreceğiz. Ama birbirimize inanacağız, güveneceğiz. İnşallah daha güzel başarıları Türkiye`ye hep birlikte yaşatacağız.``Dedi.


Başbakan Erdoğan`ın açıklamalarından satırbaşları:
- Bugüne kadar TOBB`un tüm genel kurullarına özellikle katılmaya ve sizlerle sohbet etmeye çok büyük özen gösterdim. Yarın YAŞ toplantısını gerçekleştireceğimiz için açılışta bir arada olamayacağız.
- Türkiye`yi büyüttüğünüz için ekonomik gelişmeleri desteklediğiniz için teşekkür ediyoruz.
- Türkiye`de borçlanma yüzde 63`tü. Tüzde 6`ya kadar düşürdük. IMF`ye 23 milyar dolar borcumuz vardı. O borcu bitirdik. Ekonomide başarıyı güven ve istikrar kavramlarıyla ifade ettik. Hukuk sistemindeki keyfilik hep sizlere fatura edildi.
- Mali sistemden taviz vermeyeceğiz dedik. Bundan sonra da taviz vermeyeceğiz.
- Demokrasiden en ufak geri gidişin faturasını sanayici, tüccar, milletçe hepimiz öderiz. Eğer bir kez boyun eğseydik, Türkiye`yi üç kattan fazla büyütemezdik. Ekonomide kazanımları koruyacaksak demokrasiye sahip çıkacağız.
- Herkes bizi sevmek zorunda değil. Biz 76 milyonun tamamının hükümetiyiz.
HAVAALANI YAPANLAR TEHDİT EDİLİYOR
- Geldiğimizde 26 tane havaalanı vardı. Şimdi 50 havaalanına sahibiz. Havaalanını yapanlar tehdit ediliyor. Yetmiyor ihalenin bedelinin %10`unu Kandil`e göndereceksin diyor.
- Sandığın olduğu, seçimin özgür olduğu yerde diktatörlük olmaz. Sandık demokrasinin namusudur. Ben sandıktan kazandım, "her şeyi yaparım" anlayışına da karşıyız. Azınlığın çoğunluk üzerinde baskı kurmasına demokrasi adına karşı durmamız gerekir.
- Demokrasiye sadece sandıkta müdahale edilebilir, bunun dışındaki her şey gayrimeşrudur. Demokrasinin tehdit olduğu bir ülkede ekonomi de tehdit altındadır. Demokrasiyi korumazsak yüceltmezsen ülke geriye gider. Halk kaybeder, seçkinler kazanır.
- Elbette meydanlar, STK`lar, medya, üniversiteler olmazsa olmazdır. Ama tek başına medyanın, sermayenin, sadece meydanların, STK`ların sesleri Türkiye`ye hükmedebilir mi? Sesi çok çıkanın ülkenin kaderini tayin ettiği bir ortamda milletin hakkını hukukunu nereye koyacaksınız. Türkiye`de sadece sandıkta müdahale edilir. Bunun dışında her müdahale gayri meşrudur.
- Meydanları işgal ederek, sokakları terörize ederek demokratik hak dile getirilemez. Bu demokrasiye sadece zarar verir. Bu milletimize de, ülkemize de kaybettirir.
- Demokrasinin tehdit altında olduğu bir ülkede ekonomi de tehdit altında olur.
- 10 yıl önce köşelerinde istediği gibi yazamayanlar şimdi bakıyorsunuz farklı tavırlar içinde. Demokrasiyi korumazsak bu ülke geriye gider. Demokrasinin güç kaybettiği bir ortamda seçkinler kazanır. Çoğunluk kaybeder. Bundan dolayı, demokrasiyi en güçlü şekilde muhafaza etmek zorundayız.
"FAİZ LOBİSİ UYANIK"
İçeriden dışarıdan üzerimizde oynanan oyunları herhalde hissediyorsunuz. Türkiye her alanda olduğu gibi sermaye noktasında da ayrımcılığın bedellerini çok ağır ödemiş bir ülkedir. Cadı avlarının yapıldığı, kredilerde, teşviklerde ayrımcılığın yapıldığı dönemlerden geçti. Türkiye`de ne bugün ne de bundan sonra böyle dönemlerin yaşanmasına asla müsaade etmeyiz. Faiz lobisi uyanık. Sadece faizle yetinmiyor bir de komisyonlar adı altında komisyonlarla garibim tüketicileri çökertiyor.


41.6° / 29.2°
  • BIST 100

    10746,29%0,06
  • DOLAR

    32,84% 0,12
  • EURO

    35,15% -0,13
  • GRAM ALTIN

    2498,90% 0,38
  • Ç. ALTIN

    4024,53% 1,29