Tarih: 25.04.2019 13:21
BAŞKAN İMAMOĞLU, DÜNYANIN EN BÜYÜK LALE HALISININ AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi?nin bu yıl 5. kez tasarladığı dünyanın en büyük Lale Halısı, Ayasofya meydanında İstanbullularla ve turistlerle buluştu. Lalenin gerçek vatanı olan İstanbul?da festival yapılmasının güzel bir adım olduğunu belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ?Arkadaşlarımızla bu sürecin daha ileriye taşınması için çalışma yapacağız? dedi.
Ayasofya Meydanı’ndaki Lale Halısının açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu; lalenin, İstanbul’un tarihi ve gerçek vatanı olduğunu belirterek, “Lalenin bir bahar müjdecisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Lalenin gerçek vatanı olan ülkemizde, laleyle ilgili festival yapılıyor. Bunun geleneksel hale getirilmesi güzel bir adımdır. Arkadaşlarımızla bu sürecin daha ileriyi taşınması için çalışma yapacağız” dedi.
Ayasofya Meydanı’nı 30 Nisan’a kadar ziyaret eden İstanbullular ile konukların, tarihsel geçmişinden bugüne özel motiflerin içinde bezendiği halı motiflerini görme ve Ayasofya ile Sultanahmet eşliğinde fotoğraf çektirme imkanı bulacaklarını ifade eden Ekrem İmamoğlu, şöyle konuştu;
BAŞKAN İMAMOĞLU İSTANBULLULARI LALE HALISINI GÖRMEYE DAVET ETTİ
“Halısıyla, lalesiyle motifleriyle tarihimizin sizlerle buluşması, bizim için keyif. Bütün İstanbullu hemşerilerimizi, bir tarafından Ayasofya, bir tarafında Sultanahmet olan bu meydanda 30 Nisan’a kadar devam edecek Lale Halısını ziyaret ederek, güzel bir İstanbul anısıyla buradan ayrılmalarını diliyorum. Huzuru, sevgi ve barışı simgeleyen, mevsimleriyle, yaşamıyla, insanıyla, tarihiyle ve maneviyatıyla güzel İstanbul’da, daha zevkli bir İstanbul sürecinde birlikte olmak dileğiyle Lale Halısı hayırlı olsun diyorum.”
Işıl ışıl güzel bir havada büyük emeklerle yapılmış olan halı motifinin hep beraber açılışını yapmaktan büyük keyif aldığını dile getiren Ekrem İmamoğlu, “Ayasofya ve Sultanahmet Meydanı, her tarafı tarih kokan, binlerce yıl öncesinden gelen maneviyatıyla, hassasiyetiyle çok özel bir meydan. Bu halının, şehrimizin dünya literatüründe belki de en ön saflarında bulunan Tarihi Yarımada’nın en üst seviyede ilgi gösterilen bu alanında kurulması da çok özel bir durum. Lalenin, değerli vatandaşlarımızla buluşarak bu geleneğin gelecek nesillere aktarılması, lalenin anavatanının İstanbul olduğunun hissettirilmesi çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
Orta Asya’daki Tiyanşan Dağları’ndan doğup Anadolu’ya göçle birlikte İstanbul’a gelen lalenin, daha sonra İstanbul’dan bir Avusturya elçisi tarafından Avrupa’ya götürüldüğü bilgisini paylaşan Başkan İmamoğlu, “Lalenin bu mevsimde anavatanında bütün İstanbullularla ve yabancı misafirlerimizle buluşması ayrı bir simgedir. Lale Halısında üretilen lalelerin Konya’da yetiştirilen yerli üretim olması da bir başka güzellik” diye konuştu.
1460 metrekarelik Lale Halısında 570 bin lale kullanılarak 4 farklı motif oluşturulduğunu ifade eden İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Burada önemli bir emek var. Bu emeğin karşılığı olarak bereket ve kahramanlığı sembolize eden koçboynuzu, Aile birlikteliğini simgeleyen bukağı, suyun hayattaki önemini vurgulayan su yolu ile bolluğu sembolize eden pıtrak desenleri, halı üzerinde farklı ölçeklerde karma olarak kullanılmıştır.”
SULTANAHMET’TE BAŞKAN İMAMOĞLU?NA YOĞUN İLGİ…
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuşmasının ardından Lale Halısına sembolik olarak beyaz lale dikimi gerçekleştirdi. İmamoğlu, dikimin ardından halının etrafında toplanan vatandaşların arasına girerek tek tek tokalaştı ve hatıra fotoğrafı çektirdi.
Ayasofya ve Sultanahmet Camisi ile çevrelenen tarihi meydanda vatandaşlarla ve yabancı turistlerle sohbet eden İmamoğlu’na ilgi büyüktü. Halının etrafındaki çocukların yanına giden İmamoğlu, onlarla da selfie çekti ve öğretmenlerini iyi dinlemeleri öğüdünde bulundu.
LALE HALISI’NDA TÜRK HALI MOTİFLERİNDEN ESİNLENİLDİ
Türk Lalesi ve Türk halısı, Türk halkının yüzyıllardan beri süre gelen gelenekleri ile ortaya koyduğu iki dünya markasıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ayasofya meydanında bu yıl beşincisi kez hazırladığı Lale Halısını geleneksel Türk halı - kilim motiflerinden esinlenerek hazırladı.
Halıda bulunan geleneksel Türk halı - kilim motiflerinden bereket ve kahramanlığı sembolize eden koçboynuzu, Aile birlikteliğini simgeleyen bukağı, suyun hayattaki önemini vurgulayan su yolu ile bolluğu sembolize eden pıtrak desenleri, halı üzerinde farklı ölçeklerde karma olarak kullanıldı. Lale Halısında kullanılan 570 bin canlı lale, Konya Çumra’da üretildi.
İBB İSTANBUL’A 20 MİLYON LALE DİKTİ
İstanbul‘da 2018 yılı sonbaharında 2019 yılı için 20 Milyon adet lale soğanı dikildi. Lale Festivali kapsamında parklar, korular ve ana caddeler başta olmak üzere ilçe belediyelerinin semt parkları dahil olmak üzere İstanbul geneline 75 türü ağırlıklı, toplam 78 tür lale dikildi. Lale, sümbül, nergis
ve muskari gibi soğanlı bitkileri lale dönemi bittikten sonra da İBB parkalarında görmek mümkün.
ÖZEL BÖLGELERE DİKİLEN LALE BİLGİLERİ
• Gülhane Parkı’na 37 farklı türde 1 milyon 500 bin adet
• Emirgan Korusu’na 78 farklı türde 2 milyon 600 bin adet. Koruda tüm lale türlerini görmek
mümkün.
•Yıldız Korusu’na 50 farklı türde 500 bin adet.
• Soğanlı Bitkiler Parkı’na 47 farklı türde 400 bin adet
• Beykoz Korusu’na 25 farklı türde 350 bin adet
• Göztepe 60. Yıl Parkı’na 81 farklı türde 1 milyon 560 bin adet
• Büyük Çamlıca Korusu’na 26 farklı türde 550 bin adet
• Küçük Çamlıca Korusu’na 34 farklı türde 650 bin adet
• Fethipaşa Korusu’na 18 farklı türde 350 bin adet
• Hidiv Çubuklu Korusu’na 30 farklı türde 1 milyon adet
• Gözdağı korusuna 20 farklı türde 105 bin 350 adet
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —