Tarih: 14.11.2017 20:10

BAŞKAN MEVLÜT UYSAL KÜÇÜKÇEKMECE?DE

Facebook Twitter Linked-in

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal Küçükçekmece’de inşaatı devam eden altı otopark olarak kullanacak olan 15 bin metrekarelik parkın inşaatında incelemelerde bulunarak basın mensuplarına bilgi verdi. Başkan Uysal ayrıca daha önce planlanan Sefaköy - Başakşehir Havaray Sistemi'nin iptal edildiğini, yerine de metro ve hafif raylı sistemin hayata geçirileceğini belirtti.

 

Göreve geldiği günden bu güne ilçe belediyelerini gezerek yürütülen projeler hakkında bilgi alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal bugün de Küçükçekmece Belediyesi yanındaki Zemin Otoparkı ve Meydan Düzenleme Projesi'ni denetleyerek yetkililerden bilgi aldı.



Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi 2.Başkanvekili Göksel Gümüşdağ’ın da hazır bulunduğu programda Başkan Uysal sık sık ilçe belediyelerini gezerek çalışmaları yakından takip edeceğini söyledi.



Zemin Otoparkı ve Meydan Düzenleme Projesi'ni inşaat alanını gezdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Uysal, “Eski Küçükçekmece Belediye Binası'nın bulunduğu yerden, yani Sefaköy'den Başakşehir Fatih Terim Stadyumu'na kadar sürecek 15 kilometrelik havaray sisteminin projesi ve ihalesinin yapılnıştı. Havaray insanlara çok cazip gelse de projelendirip ihalesi yapıldıktan sonra özellikle Sefaköy bölgesindeki esnaf ve vatandaşın çok ciddi rahatsızlığı olmuştu. Havaray, dar bir alandan geçmek zorunda kalacağı için kamulaştırma olacağı, binaların önünden geçeceği için görüntü kirliliğine yol açabileceği şeklinde şikayetler aldık. İlçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi olarak, vatandaşlarımızın bu rahatsızlıklarını dikkate alarak, her ne kadar maliyet biraz artmış olsa bile artık havarayı iptal ediyoruz. Onun yerine metro ve hafif raylı sistemi hayata geçiriyoruz. O projeyi revize edip kısa zamanda buranın yeniden ihaleye çıkmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.



Küçükçekmece Beşyol bölgesinde özellikle metro sistemini kullanacaklarının altını çizen Başkan Uysal, “Orada hem Büyükşehir adına ciddi bir kamulaştırma yükü hem de vatandaşımız adına onları rahatsız edici bir yapı vardı” dedi.



Başkan Uysal projeyi daha hızlı bitirme adına bazı yerlerde yol üstünde, bazı yerlerde de yol altından hattın gideceğini vurgulayarak, “Bunun örnekleri var. Daha önce Aksaray-Esenler ve Vezneciler-Sultançiftliği'nde olduğu gibi. İnşallah yeni bir planlama ile bunu yapacağız” şeklinde konuştu.



Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı tarafından yapımı devam ettirilen Eminönü-Halkalı Tren Hattı'nın da hizmete açılmasıyla beraber Küçükçekmece'deki trafik sorununa önemli katkı sağlanacağını vurgulayan Başkan Uysal, “Bu hat çalışmaya başladığı zaman İETT'mizin o aksları tekrar tekrar yeniden planlama yapması gerekiyor. Onların da çalışmalarını hızlı bir şekilde yapacağız" dedi.



Başkan Uysal Başakşehir ve civarında yağan yağmur sularının Küçükçekmece’ye geldiğini ve zaman zaman su taşkınlarına sebep olduğunu ifade ederek bu sorunu kısa sürede çözeceklerini belirtti. Başkan Uysal şöyle devam etti: “İSKİ, kanalizasyon şebekesi için ciddi çalışmalar yapmıştı" diyen Uysal, "Ancak yer üstü suları yani, dere taşkınlarıyla ilgili eksiklikler vardı. Onları konuştuk. Önümüzdeki 1-1,5 yıl içerisinde Çekmece bölgesinde yer üstü sularıyla ilgili bir problem kalmayacak. İSKİ'miz bu bölgede, çalışmaları yapacak. Büyükşehir Belediyesi olarak Küçükçekmece ilçemize yaptıklarımızın hayırlı olmasını diliyorum.”



Başkan Uysal açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da cevapladı.


Bir gazetecinin, "Bir yağmur yağdığında deniz ile kara birleşiyor görüntüsü oluşan Üsküdar Meydan çalışmaları ne aşamada?" sorusuna Başka Uysal, şu cevabı verdi: “Meydana gelen suları yeraltına taşıyacak yağmur sularının taşıyacak kanalları yapılmış ve arkadan gelen yağmur suları o kanala inemediği için yağmur suları komple meydanı kaplıyordu. Şimdi İSKİ arkadan tünelle o havzanın başına kadar ulaşacak oradan da direk Harem tarafına o şeyi çekiyor. Dolayısıyla o yağmur suları artık meydana eski görüntü olmadan temizlemiş olacağız. İSKİ’miz isteğimiz çalışmaların devam ettiriyor meydanın bitmesiyle beraber bu çalışmaların da bitmesini temenni ediyoruz.”



"Üsküdar’daki meydan çalışmaları nedeniyle denize kazıklar çakıldığını ve bu kazıkların Mimar Sinan'ın yaptığı Kuşkonmaz Camisi'ne zarar verdiği..."yönündeki tartışmaların hatırlatılması üzerine de Başkan Uysal şu cevabı verdi: “O proje çok eleştirildi. Büyükşehir ekiplerimiz uzmanlarla çalıştı. Tarihi dokuya zarar vermeden çalışmalarının devam ettiğini söylediler.

 

Ama nihayetinde vatandaşlarımız yapılan bu çalışmalardan tedirginse eğer bu tedirginliği rahatlatmak zorundayız. Onun için oraya kazıklar çakmadan, kazak hasarları oluşmadan-vatandaş hasar oluştu- diyorsa o kazıkla uğraşmadan üzerine dubalarla geçilerek tarihi dokuya ve yapılara zarar vermeden, o, aksı tamamlayacağız. Çünkü meydanda çok ciddi daralma söz konusu. Günlük 250 bin kişilik bir yolcu kapasitesi hesaplanıyor. Bir ay içerisinde metroyu açmayı planlıyoruz. Geçmişte 50 bin nüfusa göre planlanmış bir meydan. Eğer o duba geçişini biz sağlayamazsak bu sefer o 250 bin insan nereden gelip nereye geçecek?" 



Harem Otogarı'na kadar Üsküdar Meydanı'ndan sahil düzenlemesi yapıldığını ve bundan dolayı da Kuşkonmaz Camii’nin önünde bir seyir terası yapmaya ihtiyaç duyulmadığını vurgulayan Başkan Uysal, “Ama metro açıldıktan sonra oluşacak insan sirkülasyonunu sığdırabilmek için muhakkak genişlemeye ihtiyaç var. Dolayısıyla olay odur. Değilse caminin önüne bir seyir terası yapalım da insanlar denizi izlesin değil" ifadelerini kullandı.



Açıklamaların ardından Başkan Uysal, şantiye inşaatına inerek Ankraj (beton enjeksiyon makinesi) kullandı.

 
 
 
 
ARTUKLU  HABER AJANSI



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —