Büro Memur Sen Mardin Şube Başkanı Ümit UNAT, Srebrenitsa Soykırımı`nın 22. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yayımladı.
Büro Memur Sen Mardin Şube Başkanı Ümit UNAT, Srebrenitsa Soykırımı'nın 22. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yayımladı.
Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.
Büro Memur Sen Mardin Şube Başkanı Ümit UNAT, " Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykırımın 21 yıl önce Srebrenitsa'da yaşanan soykırımı bir kez daha kınıyor, BM tarafından Serebrenitsa'yı korumakla görevlendirilen Hollanda Ordusu'na bağlı BM askerleri başta olmak üzere, soykırıma göz yuman, aracılık eden tüm yetkililerin katliamın sorumlusu olarak yargılanmasını talep ediyoruz. BM'yi, Ratko Mladiç'in suç ortağı olarak gördüğümüzü tüm dünyaya deklare ediyoruz" dedi.
“Bazı savaşlar vardır, bu savaşlar, bütün insanlık ailesi olarak insanlık sermayemizi hoyratça tükettiğimizi ortaya koyar. Bosna Savaş'ı böyle bir savaştır ve yakın tarihimizde yaşanan bütün insanlığa derslerle, ibretlerle dolu acı bir savaştır” dedi.
Aradan yirmi iki yıl geçmesine rağmen insanlığın bu büyük okuldan, mektepten ders almadığını belirten Başkan Ümit UNAT, üzerinden yirmi iki yıl geçtiği halde Srebrenitsa’da işlenen büyük cinayetin ve katliamın uluslararası manipülasyonlarla yok sayılmaya çalışıldığını kaydetti.
Başkan Ümit UNAT konuşmasında şu önemli hususlara değindi;
Aradan yirmi iki yıl geçtiği halde hala insanların bu büyük okuldan, mektepten ders almadığı ortaya çıkıyor. Üzerinden yirmi iki yıl geçtiği halde Srebrenitsa’da işlenen büyük cinayeti ve katliamı uluslararası manipülasyonlarla yok saymaya başladığını göstermesi, insanlığın bu savaşlardan hala ders almadığını gösteriyor.
Bu toprakların yetiştirdiği Bilge Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç’i rahmetle yad etmek boynumuzun borcudur. Çünkü o, savaş ahlakını dikkate alarak onursuz bir zafere, onurlu bir yenilgiyi tercih edeceğini ifade etmiştir. Bosna Savaşı'nın geride bıraktığı ve insanlığa umut olabilecek güzel şeyler olduğunu da belirtmek gerekir. O da, asırlarca birlikte yaşadığımız Boşnak halkı ve Türk halkını birbirine yakınlaştırarak, adeta bir milletin parçaları haline getirmiş olmasıdır.
Bizim milletimizin ortak hafızasında, siyasi düşüncesi ne olursa olsun Çanakkale Savaş'ı ne ise Bosna Savaş'ı da öyle bir savaştır. Hatta Müslüman milletlerin hafızasında Bedir, Uhud, Hendek, Çanakkale Savaş'ı ne ise Bosna Savaş'ı da öyle bir savaş olarak hafızalarımızda yer almıştır. Sözlerimi merhum Aliya İzzet Begoviç’in bir sözüyle bitiriyorum.
Kur'an, dünya hayatını bir oyun ve eğlenceye benzetir. Bu ayetten ilhamını alan Bilge insan şöyle bir cümle sarf etmiştir, ‘Dünya sadece iman eden ve salih amel işleyenlerin kazandığı bir oyundur’
Bosna Savaş'ı, Srebrenitsa katliamının yirmiikinci yılında Bu duygu ve düşüncelerle, katliamda yaşamını kaybeden tüm Bosna-Hersekli kardeşlerime Yüce Allah'tan rahmet; ailelerine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyor, bu acıya sebep olanları da şiddetle kınıyorum.
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN