İstanbul trafiğinin kumanda merkezi olan Ulaşım Yönetim Merkezi?nde gazetecilerle buluşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, ?Amacımız vatandaşlarımızın gerek kendi araçlarıyla gerekse de toplu ulaşım araçlarıyla hızlı ve güvenli seyahat etmelerini sağlamaktır. UYM?de trafik akışını hızlandırmak için anında çözüm üretmekle birlikte güvenli yol hizmeti sağlamak için de çalışıyoruz? dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, akıllı şehircilik projesi kapsamında geliştirilen akıllı ulaşım sistemlerinin yönetildiği ve İstanbul trafiğinin kumanda merkezi olarak adlandırılan Ulaşım Yönetim Merkezi’nde (UYM) basın toplantısı düzenledi. Başkan Uysal, İBB tarafından geliştirilen yerli ve milli akıllı ulaşım uygulamalarını, trafik yönetimi ve toplu taşıma aracı denetim sistemlerini gazetecilere tanıttı.
AKILLI ŞEHİR SİSTEMLERİNİ İSTANBUL’A KAZANDIRIYORUZ
Akıllı şehir vizyonu ile İstanbul’a hizmet ettiklerini vurgulayan Uysal, “Akıllı şehir işlemleri dünyada en fazla güvenlik ve trafik üzerine yapılıyor. Akıllı şehircilik adına yapılan çalışmaların çoğunluğu o şehirdeki trafiğin yönetimi ve güvenliğin sağlanması amacıyla yapılıyor. Dünyada akıllı şehircilik adına neler yapılıyorsa İstanbul’a kazandırmak için çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 1997’de İBB Başkanlığı döneminde ilk defa Taksim ve çevresinde 6 kamerayla başlattığı sistem bugün bin 300 kameraya sahip bir sisteme dönüştü. Bu sistemin kurulup yönetildiği UYM’de şehirdeki 3 buçuk milyon araç trafiği, yaya akışı, toplu ulaşımda otobüs, minibüs, taksileri, okul servis araçları, hafriyat kamyonları başta olmak üzere İstanbul trafiğinin tamamı buradan yönetiliyor. İlave olarak kavşaklarda ATAK sistemi başta olmak üzere yoldaki akıllı sensörlerden gelen veriler burada toplanıyor. AKOM ile entegre çalışarak kar, yağmur, fırtına gibi olumsuz durumlarda vatandaşlar ve sürücüler bilgilendiriliyor” dedi.
AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ SAYESİNDE TRAFİK YOĞUNLUĞU AZALIYOR
İstanbul’da araç artışına rağmen trafik yoğunluğunun azaldığına dikkat çeken Uysal, “İstanbul’da her geçen yıl araç yoğunluğu ortalama yüzde 4,5 artıyor. Buna rağmen trafik sıkışıklığı ise azalıyor. Merkezi hükümet ve İBB tarafından hayata geçirilen akıllı ulaşım sistemleri sayesinde İstanbul’da trafik sıkışıklığı önceki yıllara nazaran yüzde 17 azaldı” bilgisini verdi.
TÜRKİYE’NİN YERLİ VE MİLLİ NAVİGASYONU “İBB YOL GÖSTEREN”
İBB iştiraki İSBAK’ın çalışmalarıyla Türkiye’nin ilk ve tek yerli ve milli navigasyonunu yaptıklarını söyleyen Uysal, “Türkiye’nin ilk ve tek yerli ve milli navigasyonu olan “İBB Yol Gösteren” uygulamasını geliştirdik. İsmi de milli olsun diye navigasyon yerine yol gösteren adını tercih ettik. Bu uygulama İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’nde hizmet veriyor. Şimdi bu sistemin Türkiye genelini kapsaması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” müjdesini verdi.
YANLIŞ PARK YAPAN ARAÇ ÇEKİLECEK
Yanlış park yapan araçların neden olduğu trafik yoğunluğuna dikkat çeken Uysal, “İstanbul’da trafik yoğunluğunu artıran temel sorunlardan yanlış park yapma. Bunun için İçişleri Bakanlığımız ile görüşme yapıyoruz. Bundan sonra yanlış park eden araçların İBB Trafik Zabıta tarafından çekilmesi için İçişleri Bakanlığımız ile görüşüyoruz. Gerekli işlemler tamamlanırsa yanlış park yapan araçlar İBB Trafik Zabıta tarafından çekilebilecek, bu sayede trafik akışı daha da hızlanacak” diye konuştu.
İNTERNETTEN ÜCRETSİZ SERVİS ÜCRETİ HESAPLAMA
Servi ücreti hesaplama, şoför ve araç bilgilerini sorgulama hizmetine vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Uysal, “Okul servis taşımacılığında önemli bir hizmeti daha İstanbulluların istifadesine sunduk. Yaklaşık 18 bin okul servis aracının hizmet verdiği İstanbul’da artık https://tuhim.ibb.gov.tr/servis-sorgulama internet adresinden “Kayıtlı Şoför Sorgulama”, Kayıtlı Servis Aracı Sorgulama” ve “Okul Servis Ücreti Hesaplama” işlemleri ücretsiz olarak yapılabiliyor. 1 Eylül’den bugüne kadar 5 milyon sorgulama yapıldı” bilgisini paylaştı.
HAFRİYAT KAMYONLARI DENETİM ALTINDA
ATS sistemiyle hafriyat kamyonlarını denetlediklerini belirten Uysal, “ATS sistemiyle hafriyat kamyonlarını takip altına aldık. Bu sistemle aracın konumu, hızı, güzergahı, damper kaldırma verileri 24 saat izleniyor. UYM’den yönetilen bu sisteme polis, jandarma ve zabıta ekipleri de dahil edildi. Buradan tespit edilen bir ihlal sahada en yakın ekibe bildiriliyor. Güvenlik güçleri de ellerindeki tabletler de sistemi görebiliyor ve kural ihlallerine anında müdahale ediyor.
ARAÇ İÇİ KAMERALARLA TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI KONTROL ALTINDA
Toplu taşıma araçlarına kamera yerleştirerek yol ve yolcu güvenliğini kontrol ettiklerini söyleyen Uysal, “Kısa bir zaman önce Uber-Taksi olayı yoğun bir tartışma konusu oldu. Aslında biz İBB olarak İTaksi modeliyle yerli Uber sistemini kurduk. İTaksi ile taksicilik hizmetinde güvenilir taşımacılık, güvenilir yolcu modelini oluşturduk. Taksilerin yanı sıra otobüslerde, minübüslerde kamera sistemi kurduk. Bu sayede gerek yolcuların gerekse de şoförlerin anlık takibi yapılıyor. Şoförün araç sürüşü, emniyet kurallarına uyup uymadığı kontrol ediliyor. Kaza, saldırı vb. şikayet konularında kameralar ile inceleme yapılabiliyor” dedi.
İBB’DEN 24 SAAT ÜCRETSİZ ÇEKİCİ HİZMETİ
‘Kaza, araç arızası gibi durumlarda çekici ve vinç hizmeti de sunuyoruz’ diyen Uysal, “Özellikle anayollarda meydana gelen acil durumlarda ekiplerimizi yönlendiriyor, böylece araç yoğunluğunu önlüyor, trafik akışını hızlandırıyoruz. Vatandaşlarımız yolda bir sıkıntı yaşadıklarında 444 4 154 numaralı hattı arayıp buradan yardım isteyebilir. 24 saat ulaşılabilir” şeklinde konuştu.