Başkan Öter;’ Kızıltepe Mercimeği Coğrafi İşaret Belgesini Çoktan hakketti'

Kızıltepe zahireciler derneği ve Mardin Toplumsal dayanışma federasyonu(MTDF)Başkanı Mehmet Şerif Öter Kızıltepe’de üretilen kırmızı mercimek coğrafi işaret belgesini almayı fazlasıyla hak ediyor dedi.

Mardin 24.10.2021 18:00:00 0
Başkan Öter;’ Kızıltepe Mercimeği Coğrafi İşaret Belgesini Çoktan hakketti

 

  

Kızıltepe zahireciler derneği ve Mardin Toplumsal dayanışma federasyonu(MTDF)Başkanı Mehmet Şerif Öter Kızıltepe’de üretilen kırmızı mercimek coğrafi işaret belgesini almayı fazlasıyla hak ediyor dedi.

Öter konuyla ilgili yaptığı açıklamada uzun süredir ilgili kurumlarımızca gündemde olan, Dünyanın en kaliteli Kızıltepe kırmızı mercimeğinin coğrafi işaret belgesini alma konusunda çaba gösteren ve araştırma yapan Paydaşlardan Mardin Artuklu üniversitesi sağlık bilimleri fakültesi beslenme ve diyetetik bölümü öğretim üyesi Dr. Aziz Korkmaz Kızıltepe hububat merkezimize geldi. Kızıltepe kırmızı mercimeğinin belirgin özelliği, kökeni, protein değeri, eşsiz tadı vb. Özellikleri konusunda kendisine bilgi verildi.

Kızıltepe’de üretilen kırmızı mercimeğin kalitesini Dünya tarafından bilindiğini ifade eden Öter, “Kızıltepe ovamız Mezopotamya’nın merkezinde yer almaktadır, Güneşiyle, havasıyla, iklimiyle dört mevsimi yaşayan Dünyada nadir bölgelerden biridir. Kızıltepe ovamız aynı zamanda kırmızı mercimeğin anavatanı sayılır, yüzyıllardır çorbası, köftesi destansı bir şekilde anlatılır ve nesilden, nesile aktarılır. Kırmızı mercimeğimiz için alınacak coğrafi işaret belgesi ekonomik kazancın yanı sıra kaliteli mercimeğimizin korunmasına, üretimin artırılmasına ve kültürel mirasın korunması için de önem arz etmektedir. Bu konuda çaba gösteren Dicle kalkınma ajansımıza (DİKA) Kızıltepe Ticaret Borsası  ve Artuklu üniversitemize Paydaşları olarak Kızıltepe zahireciler Derneğimiz adına teşekkür ederiz, “Dedi

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE

 


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55