KAĞIT TOPLAMA İŞİ ``BELGE``Lİ YAPILACAK

Ankara Valiliği tarafından yayınlanan Genelge ile artık ilgili belediyelerden izin belgesi almadan kağıt toplanamayacak.

Sağlık 7.09.2013 12:29:17 0
KAĞIT TOPLAMA İŞİ ``BELGE``Lİ YAPILACAK

Ankara Valiliği tarafından yayınlanan Genelge ile  artık ilgili belediyelerden izin belgesi almadan  kağıt toplanamayacak.

Ankara Valiliğince yayımlanan genelgeye göre,belediyelerden izin belgesi almayanlar kağıt toplayamayacak. Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara Valiliği, cadde ve sokaklarda kağıt toplanmasının düzenlenmesine ilişkin genelge yayımladı.

Ankara Valiliği tarafından yayımlanan ``Ankara İlinde Cadde ve Sokaklarda Kağıt  Toplanmasına İlişkin Usul ve Esaslar``Başlıklı Genelgesi şöyle:

 Ülkemizde her türlü atık maddelerin kontrolü hususları yönetmelikler ile düzenlenmiş olup, cadde ve sokak köşelerinde ve/veya işyerlerinin önünde biriktirilen ambalaj atıklarının, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde toplanması, depolanması ve ayrıştırılıp ekonomiye geri kazandırılması gerekirken bu esaslara uyulmaması nedeniyle çevre, trafik ve güvenlik sorunlarına yol açıldığı müşahede edilmektedir.

              .
Ambalaj atıklarının evsel atıklarla iç içe biriktirildiği, cadde ve sokak aralarında özellikle gece saatlerinde, işyeri ve işletmelerin yoğun olduğu mahallerde ve günün her saatinde, kamuoyunda “sokak toplayıcıları, kâğıt toplayıcıları ve/veya çöp toplayıcıları” olarak tanımlanan kişiler tarafından son derece sağlıksız şekil ve şartlarda, uygun olmayan el araçları ve depolama vasıtalarıyla atıkların yerinde ayrıştırılarak toplandığı ve çöp birikintilerinin sokak, cadde ve kaldırımlara yayıldığı ile bu suretle görüntü kirliliği yanında vatandaşların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını da tehdit edecek durumlara yol açıldığı hususu Başkent Ankara’mıza yakışmamaktadır.

              
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin 8. maddesi 1. fıkrasında; ambalaj atıklarının düzenli depolanmasına ilişkin gerekli önlemleri almak ve Belediyeler tarafından yürütülen çalışmalarda koordinasyonu sağlamak, desteklemek ve ilgili taraflarla iş birliği içerisinde eğitim faaliyetlerini yürütme görevleri Büyükşehir Belediyelerine verilmiş olup, bu atıkların toplanması, ayrıştırılması, depolanması, geri kazanımı gibi asli görevler ilgili Belediyelerin de yükümlülüğündedir.

              
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin 5. Maddesiyle, bu konuda izlenecek genel ilkeler ile görev, yetki ve sorumluluklar düzenlenmiş olup, ambalaj atıklarının yönetimi için Belediyeler, işletmeler, yetkilendirilmiş kuruluşlar ve lisanslı/geçici faaliyet belgeli işletmeler ile atık üreticileri arasındaki koordinasyonu sağlama görevi de Yönetmeliğin 7. maddesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilmiştir.
Cadde ve sokakların yırtılan-dökülen çöp torbaları ve birikintileriyle kirletilmesi yanında kayıt dışı ekonomik bir faaliyetin önlenmesi, bu işi yapan kişilerin kendi yaşam şartlarının iyileştirilmesi ile cadde ve sokak aralarında kontrolsüz faaliyetlerinin de düzenlenmesine esas olmak üzere Ankara İlinde aşağıda belirlenen tertip ve tedbirlerin alınması uygun görülmektedir. Buna göre;

               
1-Evsel atıklarla iç içe biriktirilen ambalaj atıkları ile konut, işyeri ve işletmeler tarafından biriktirilen ambalaj atıklarının, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak toplanması konusunda başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili Belediyelerce gerekli tüm tertip ve tedbirler mevzuatına uygun olarak derhal alınacaktır.

               
2-Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, ilgili Belediyeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ilgili kişi, kuruluş, işletme ve yükleniciler arasında koordinasyon sağlanarak düzenlemelere derhal başlanacaktır.

               
3- Belediyelerce Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği`nin 8. maddesi i. bendi hükmü gereğince  atıklarının yetkili olmayan kişiler tarafından toplanması, taşınması ve depolanmasına hiçbir şekilde müsaade edilmeyecektir. Yetkilendirilmiş kuruluş ve lisanslı/geçici faaliyet belgeli işletmeler ile bunlar adına atık toplayanların, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili Belediyelerince belirlenecek iş kıyafetleri, görev kartları ve atık toplamada kullanılan araçlar ile  çalışmaları sağlanacak ve işbu husus belediyeler tarafından oluşturulacak kontrol ekiplerince aralıksız ve etkin olarak denetlenerek takip altında tutulacaktır. Bu faaliyetler, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği`nin 33.maddesi gereği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından da ayrıca yakından takip edilerek denetlenecektir.

               
Büyükşehir Belediyesi ve/veya ilgili Belediyelerce ambalaj atıklarının toplanması, taşınması ve ayrıştırılmasına ilişkin yetkilendirilmiş kuruluş ve yüklenici firmalarla yaptıkları sözleşmelerde, söz konusu atık toplayıcılarının görev kartları, iş kıyafetleri ve toplamada kullanılan araçlar gibi hususlardan belirtilmeyen varsa, yapılmış olan sözleşmelere ek madde konulmak suretiyle bu hususlarla ilgili düzenlemeler de yapılacaktır.

                
4-Atıkların toplanması sırasında yukarıda belirlenen hususlara behemehâl uygunluk sağlanacak, uygun olmayan el aracı, vasıtalar ve kıyafetlerle atık taşınmasına Belediyelerce müsaade edilmeyecek ve gerektiğinde mahalli polis ve jandarma ile de iş birliği yapılacaktır.

              
Yukarıda belirlenen ve mevzuata uygun olarak alınmış tertip ve tedbirlere uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi r. bendi ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin 34. maddesi gibi ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda cezai yaptırımlar derhal uygulanacaktır.

              
Ankara İlinde cadde ve sokaklarda kağıt toplanmasına ilişkin işbu usul ve esasların ilgili kişi ve kurumlarca koordinasyonu ve izlenmesinden ilgili Vali Yardımcısı Dr.Ahmet Şahin ÖZCAN yetkili, görevli ve sorumlu kılınması uygun görülmüştür.``Denildi.


HABER:ABDULLAH ORTAÇ-ANKARA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor