Batman’da Ata Tohumları Gelecek Nesillere Aktarılıyor

Dicle Bölgesinin Tarımsal Biyoçeşitliliğinin Araştırılması amacıyla, Batman’da bulunan ata tohumlarının tespiti, toplanması ve muhafaza edilmesi için çalışmalar yapıldı.

Güneydoğu Bölge Haberleri 3.11.2023 16:25:00 0
Batman’da Ata Tohumları Gelecek Nesillere Aktarılıyor

Dicle Kalkınma Ajansı  (DİKA) ile Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü (TARM) iş birliğiyle, Dicle Bölgesinin Tarımsal Biyoçeşitliliğinin Araştırılması amacıyla, Batman’da bulunan ata tohumlarının tespiti, toplanması ve muhafaza edilmesi için çalışmalar yapıldı.

 

DİKA ve TARM iş birliği ile TRC3 Bölgesi’ndeki Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde bitki genetik kaynakları tespit edilerek toplanmakta ve Türkiye Tohum Gen Bankası’nda muhafaza altına alınmaktadır. İlk olarak Mardin’de yapılan bu çalışmanın ikincisi Batman’da gerçekleştirildi. Dört gün süren çalışmada Batman’ın Gercüş, Hasankeyf ve Sason ilçelerindeki köylerden çok sayıda ata tohumu toplandı.

 

Dicle Kalkınma Ajansı  tarafından koordine edilen program sayesinde ziyaret edilen köylerde geleneksel ata tohumlarının toplanması konusunda katkı sağlayan kişilere Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

 

Böylece bölgenin ata tohumları, tarımsal biyoçeşitlilik potansiyeli belirlenerek yerel değerlerin korunmasına, gelecek nesillere taşınmasına katkı sağlanacaktır. Programın sonunda öne çıkan yerel çeşitlerin yerinde korunması, ıslah edilmesi ve çeşit geliştirilmesi amacıyla konuyla ilgili enstitü, üniversite ve araştırma kuruluşlarıyla iş birlikleri yapılacaktır.

 

TRC3 Bölgesine yönelik uygulanmakta olan "Yerel Tarım Ürünlerinde Verim ve Katma Değerin Artırılması Sonuç Odaklı Program” kapsamında, yerel gen kaynaklarının korunması, çoğaltılması ve değerlendirilmesi hedeflenmektedir.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-BATMAN


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19