BAYRAMI YEMEK ŞÖLENİNE DÖNÜŞTÜRMEYİN

Lokman Hekim Etlik Hastanesi Diyetisyeni Hazel Doğan, ramazanda beslenme alışkanlıklarının değiştiğine dikkati çekerek, bu ayı oruçlu geçirenleri, bayramda ve sonrasında daha dikkatli beslenmeleri konusunda uyardı.

Sağlık 15.07.2015 14:13:47 0
BAYRAMI YEMEK ŞÖLENİNE DÖNÜŞTÜRMEYİN

Lokman Hekim Etlik Hastanesi Diyetisyeni Hazel Doğan, ramazanda beslenme alışkanlıklarının değiştiğine dikkati çekerek, bu ayı oruçlu geçirenleri, bayramda ve sonrasında daha dikkatli beslenmeleri konusunda uyardı. Ramazan sonrasında kişilerde psikolojik olarak aşırı yemek yeme eğilimi gözlendiğini belirten Doğan, “Bayramı yemek şöleni olarak düşünmek yerine, yavaş geçişlerle adaptasyon diyeti uygulamalısınız” dedi.

Ramazan ayı boyunca iftar, sahur ve gece ara öğünü şeklinde en fazla üç öğünle beslenildiğini hatırlatan Hazel Doğan, bu durumun kısmen metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo artışına sebep olduğunu kaydetti. Ramazan sonrası az az ve sık sık yiyerek metabolizmayı yeniden altı öğüne adapte etmenin önemine vurgu yapan Lokman Hekim Diyetisyeni Doğan, şunları söyledi:

“Ramazan ayının sona ermesiyle kişilerde psikolojik olarak aşırı yemek yeme eğilimi gözlenmektedir. Bu durumda bayramı yemek şöleni olarak düşünmek yerine, yavaş geçişlerle adaptasyon diyeti olarak değerlendirmelisiniz. İlk amacımız bayramın birinci gününden itibaren yavaşlayan metabolizmamızı eski haline getirebilmek olmalıdır. Metabolizmayı hızlandırmak sadece yeme sıklığını arttırmak  (2-3 saat aralıklarla besin tüketme) ve egzersiz yapmakla mümkün olabilir.”
 
SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN 

Diyetisyen Hazel Doğan, bayram süresince dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
- Başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyağlılar olmasına özen gösterin.
- Ana yemeklerinizi ızgara, fırında, buğulama veya haşlama olarak pişirin.
- Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlıları, meyve salatalarını veya dondurmaları tercih edin.
- Ağır yağlı, hamurlu ve şekerli tatlılarda ısrarcıysanız eğer tadına bakın, ama hepsini bitirmek için zorlamayın kendinizi.
- Barsak hareketlerinin düzenlenmesi için sebze ve meyve tüketiminizi porsiyonlara dikkat ederek arttırın.
- Bayram için hazırlanan değişik yiyecekleri tüketirken karıştırmamaya özen gösterin. Bu durum hem tat algınızı bozacak hem de tükettiğiniz yemeğin kalorisini arttıracaktır.
- Çay, kahve, gazlı içecekleri fazla miktarda tüketmeyin. Gün içerisinde 2 fincan kahve, 3-4 fincan çay tüketiminin üzerine çıkmamaya çalışın.
- Bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık en az 1.5- 2 litre su içilmeli. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, az şekerli limonata veya az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar ekleyebilirsiniz. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


7.6° / 3.3°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01