BDP`Lİ TAN``AK PARTİ FİRE VERMEKTEN KORKUYOR``

Siyaset 30.08.2013 18:53:49 0
BDP`Lİ TAN``AK PARTİ FİRE VERMEKTEN KORKUYOR``

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan TBMM`de Yaptığı Basın Toplantısında;``  komisyondan bir sonuç çıkmaması halinde AK Parti`nin Meclis`e yeni bir anayasa getirmesi gerektiğini, bu anayasanın demokratik olması halinde BDP olarak destek vereceklerini söyledi. Tan, AK Parti`nin "içindeki fireden korktuğu için" bunu da yapmaya cesaret edemeyeceğini ileri sürdü. 

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun, rejimde değişmesi gereken temel konularda hiçbir uzlaşma sağlayamadığını, yeni anayasa yapma nedeni olan maddelerde anlaşamadığını söyledi. 

Ancak buna rağmen hiçbir partinin "günah keçisi" olmamak için masadan da kalkmadığını anlatan Tan, bu nedenle üzerinde uzlaşma sağlanamayacağı belli olan maddelerin tekrar tekrar müzakere edildiğini ileri sürdü. Tan, uzlaşma sağlanan maddelerin ise dünyanın neredeyse bütün ülkelerinin anayasalarında olan, "etliye sütlüye dokunmayan" maddeler olduğunu ifade etti. 

Bu durumun aslında ilk günden belli olduğunu, çünkü CHP ve MHP`nin Kemalist, laik, ulus devlet paradigması dışına çıkmayacağını önceden defalarca dile getirdiğini belirten Tan, her iki partinin bu yöndeki ısrarını sürdüreceğinin belli olduğunu söyledi. 

Altan Tan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun, kimin hangi konuda ne düşündüğünün ve neye itiraz ettiğinin resmi olarak tutanaklara geçmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. 

AK Parti`nin de yeni anayasa konusunda MHP çizgisine geldiğini ileri süren Tan, "İktidar partisinin amacı, önümüzdeki üç seçimi kurtarıp halkı uyutmak" dedi. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tan, komisyondan bir sonuç çıkmaması halinde AK Parti`nin Meclis`e yeni bir anayasa getirmesi gerektiğini, bu anayasanın demokratik olması halinde BDP olarak destek vereceklerini söyledi. Tan, AK Parti`nin "içindeki fireden korktuğu için" bunu da yapmaya cesaret edemeyeceğini ileri sürdü. 

Çözüm sürecinin iki ayağı olduğunu, bunlardan birinin terör örgütü PKK`nın silahı bırakarak çekilmesi diğerinin de Türkiye`nin demokratik bir cumhuriyete dönüştürülmesi için adım atılması olduğunu belirten Tan, "Ancak AKP`nin buradan anladığı, `silahlar sussun ben halkı uyutmaya devam edeyim` şeklinde. Ama çözüm süreci ilerlemiyorsa bunun cevabı silah da olmamalı. Demokratik tepkilerle siyaset zemininde olmalı. Biz BDP olarak demokratik hak arama mücadelemizi genişleterek sürdüreceğiz" diye konuştu. 

Hükümetin Suriye politikasına değinen Tan, Ortadoğu`da savaşa yol açabilecek ciddi konuların tartışıldığını ancak buna rağmen hükümetin başından beri Meclis`i bu konularda bilgilendirme gereği duymadığını söyledi. Tan, Meclis`in acilen toplanması ve iktidarın Suriye politikasına ilişkin bilgi vermesi gerektiğini dile getirdi.



ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


Anahtar Kelimeler:
38° / 23.1°
  • BIST 100

    10647,91%-0,31
  • DOLAR

    32,71% -0,31
  • EURO

    35,10% -0,38
  • GRAM ALTIN

    2451,15% -0,25
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45