Bebeğin sağlıklı birey olarak yetişmesinde annesi ile nitelikli ilişkisi önemli bir belirleyici unsur. Bu dönemde annenin veya bakım veren birincil kişinin herhangi bir nedenle çocuğu reddetmesi, çocuğun kişilik yapılanmasına büyük zarar veriyor.
Bebeğin sağlıklı birey olarak yetişmesinde annesi ile nitelikli ilişkisi önemli bir belirleyici unsur. Bu dönemde annenin veya bakım veren birincil kişinin herhangi bir nedenle çocuğu reddetmesi, çocuğun kişilik yapılanmasına büyük zarar veriyor. Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, anne-bebek arasındaki güven bağının nasıl oluştuğunu ve bu bağın çocuğun ilerideki yaşamına nasıl etki ettiğini anlattı.
Bebeklerin doğar doğmaz içgüdüsel olarak meme arama, emme, başı döndürme, yutma, yakalama, anneye yönelme şeklindeki davranışlarla anneye olan bağlanmasının başladığını belirten Dr. Ejder, “6-24 ay arasında artık sağlıklı bağlanma tam olarak şekillenir ve annenin yüz ifadesi bebek için önemli bir uyarandır. Anneyle bebek arasındaki bu bakışmalar eğer mutlu ve duygusal uyum içindeyse, aralarındaki bağı daha da güçlendirir. Eğer aksi bir durum olur ise yani annenin depresyonu, ev içi problemler ile annenin agresyonu ve öfkeli davranışları ile bebeği reddi çocuğa yansır ve anne-bebek arasındaki bağ ne yazık ki zedelenir.” diye konuştu.
“Doğumdan Sonra Bebekle Olabildiğince Uzun Zaman Geçirin”
Annelere önerilerini de açıklayan Terapist Dr. Obengül Ejder, doğumdan sonra bebekle olabildiğince kaliteli uzun zaman geçirmenin önemine değinerek, “Sık sık kucağınıza alın, göz teması kurarak gülen bir yüz ve huzurlu bir ses tonu ile onunla konuşun, ninniler söyleyin. Bebek bu ne anlar demeyin. Bebeğin sadece acıktığında değil sevgi ve ilgi ihtiyacı için de ağladığını fark etmeli ve ona sakin, huzurlu bir kucak sunmalısınız.” dedi. Annenin bu dönemde gergin, kızgın, huzursuz ve uzak davranmasının çocuğun gelişiminde gerilemeye neden olabileceğine işaret eden Dr. Ejder, bu tür durumlarda çocuğun hastalıklara karşı daha dirençsiz kalacağını söyledi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01